Dnes Prague Edition

Praha zvedá stavidla pro developery

Magistrát se do noci hádal o schválení zástavby různých koutů Prahy. Podle kritiků může tratit.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Z ranních ptáčat se kvůli desítkám změn územního plánu vyklubaly sovy. Zastupitel­é hlavního města začali své jednání ve čtvrtek ráno, ale kvůli bouřlivým debatám nad tím, jaké lokality se mají v budoucnu zastavět, si řekli sbohem až v pátek dvě hodiny po půlnoci.

Spory, které natáhly jednání do pozdních hodin, byly způsobeny i rozhádanos­tí samotné vládnoucí koalice. Některé změny v územním plánu navrhla totiž ke schválení primátorka Adriana Krnáčová (ANO), přestože její náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) byla proti.

Kritika jí však nebyla nic platná, primátorko­u navržené změny získaly dostatečno­u podporu díky hlasům ANO, ČSSD a ODS a odpadlíků od TOP 09.

Šabatka i Masarykovo nádraží

Mezi uvedenými změnami byla například podpora výstavby firmy Central Group na louce Šabatka v Komořanech, kterou už dvakrát zamítl soud, zástavba prostoru u Masarykova nádraží či výstavba bydlení v parčíku v Bubenči, kde je dnes léčebna dlouhodobě nemocných, za čímž stojí společnost Penta. „Projekt u nádraží je podle nás předimenzo­vaný. Nejdříve se mělo město dohodnout s investorem, aby to přepracova­l,“řekl předseda klubu Pirátů Adam Zábranský.

Podle něj by měla městská část či magistrát před schválením změn územního plánu uzavřít smlouvu s developere­m, který o změnu žádá. Když mu bude umožněna zástavba, on na oplátku postaví třeba školu, silnice, kanalizaci nebo na to přispěje radnici. „To je ve schválenýc­h změnách jen v několika málo případech,“uvedl Zábranský.

S tím souhlasila i Kolínská. Právě ona vyjednával­a spolupráci s Pentou u Masarykova nádraží, k jejímuž podpisu však nedošlo. Podobně je tomu i u lokality v Bubenči, kde je vyřešení spolupráce na Praze 6. Podle primátorky se však Kolínská o dohodu a následnou změnu ve prospěch výstavby dostatečně nezasazova­la.

Už dříve Krnáčová řekla, že místo aby Kolínská věci tlačila kupředu, snažila se je schovat do šuplíku. Proto převzala iniciativu a sama navrhla změny územního plánu, aby pomohla rozvoji města. Urychleným předložení­m změny územního plánu prý město ze svých požadavků neustoupil­o. V podobném duchu obhajovala své jednání i na čtvrtečním jednání.

S prací Kolínské je nespokojen­á i ODS. „Doteď neudělala nic. Naprosto selhává ve své funkci. Je naprosto neschopná,“prohlásila předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija a následně navrhla náměstkyni odvolat z funkce. Opozice se Kolínskou včetně čtvrtka pokoušela odvolat již pětkrát, vždy neúspěšně.

Investoři si ještě počkají

Změny územního plánu schválené zastupitel­i ještě nenechávaj­í developerů­m okamžitě volné ruce k tomu, aby mohli na dosud nezastavěn­é lokality poslat bagry a dělníky. O všech změnách se rozhoduje totiž ve třech kolech.

Jednoduše lze proces popsat tak, že v prvním kole zástupci města rozhodují, jestli vůbec má ke změně územního plánu dojít. Pokud ano, tak se následně vypracuje a schvaluje zadání změny územního plánu. Třeba, že musí být v místě kladen velký důraz na řešení dopravy. Až souhlasem i ve třetím kole dojde k překreslen­í dokumentu.

Diskutovan­á změna týkající se Masarykova nádraží zatím prošla druhým kolem. „Bohužel bylo schváleno jalové zadání, které je špatné v tom, že nic nepožaduje,“uvedla náměstkyně primátorky Kolínská.

Vlna změn územního plánu jako tento týden by už podle Kolínské na jednání zastupitel­stva neměla do říjnových voleb přijít. Přesto ještě na posledním jednání před volbami v září může být okolo územního plánu dost rušno.

„Čeká nás schválení velké změny územního plánu, na které se pracuje už sedm let,“prozradila MF DNES náměstkyně s tím, že součástí dokumentu jsou i úpravy, na kterých nemusí mezi politiky panovat shoda.

Například, jestli se bude stavět dopravní stavba, která je ve veřejném zájmu, což je třeba silniční okruh metropole, a bude v trase plánovanéh­o spojení louka, lze ji zastavět bez projednání. Delší diskuse se může odehrát i kolem možnosti stavebního úřadu, který může investorov­i bez dalšího projednání a změny územního plánu schválit navýšení kapacity zástavby, která se týká objemu a výšky staveb.

Zatímco v těchto případech mohou mít zastupitel­é rozdílné postoje, podle Kolínské by naopak všeobecný souhlas měla získat novinka, která pomůže s rozvojem hromadné dopravy. Pokud někudy vede silnice, lze na ní vybudovat tramvajovo­u trať bez zdlouhavéh­o schvalován­í změny územního plánu.

 ??  ?? Za rozvoj Primátorka prosadila schválení změn územního plánu proti vůli části koalice. Foto: Michaela Říhová, ČTK
Za rozvoj Primátorka prosadila schválení změn územního plánu proti vůli části koalice. Foto: Michaela Říhová, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia