Dnes Prague Edition

Na varhany chybí 12 milionů

-

E-mail:

velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­74242

Pro nové varhany do katedrály svatého Víta už jsou vyrobeny dvě pětiny píšťal z několika tisíců a ve veřejné sbírce se vybralo přes 63 milionů korun ze stanovené sumy 75 milionů.

Všechny díly varhan by měly být dokončeny v únoru příštího roku a v říjnu budou převezeny do Prahy. Z celkového počtu 6 700 píšťal si do dnešního dne lidé adoptovali 2 353 píšťal, dávají si je třeba jako svatební dar. Částka získaná adopcemi činí 20 milionů. K už uskutečněn­ým benefičním akcím se přidá akce Katedrály katedrále – série koncertů v katedrálác­h v Kolíně a Kutné Hoře od září do prosince 2018. Na nové varhany přispěly kromě jednotlivc­ů i firmy a přes 170 měst a obcí.

První rejstříky nových varhan by měly v pražské katedrále zaznít v říjnu 2019 a v prosinci by celá stavba měla být dokončena a ozvučena. Kromě technickýc­h věcí týkajících se varhan se v nejbližší době bude řešit, jak se dopraví do Čech ze španělské firmy Gerharda Grenzinga, jak jejich zvuk promění katedrálu či co bude první skladba, kterou zahrají.

Varhany vznikají proto, aby zaplnily zvukem celou katedrálu. Současné varhany jsou podle odborníků dobře slyšet v křížové lodi, ale v hlavní lodi hlasitost dramaticky klesá. Proto mají nové stát v čele katedrály na kruchtě.

Budou stát před vitrážovou rozetou, současně s výrobou varhan se jedná s památkáři, kteří musejí umístění varhan povolit. Nástroj dotvoří kompozici západní části katedrály. Kvůli interakci s rozetovým oknem se nejprve vyrábějí píšťaly strojů, které budou v první etáži nástroje. (ČTK)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Slabý zvuk Současné varhany, které nejsou dostatečně slyšet a je proto nutné je doplnit novým nástrojem. HRADČANY
Foto: František Vlček, MAFRA Slabý zvuk Současné varhany, které nejsou dostatečně slyšet a je proto nutné je doplnit novým nástrojem. HRADČANY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia