Dnes Prague Edition

Tramvaj jako luxusní veterán

Designérka chtěla výletní tramvají vzdát poctu autorovi legendární­ch vozů T3

- Adéla Klokanová spolupraco­vnice MF DNES Vzhled zvenku je zjevný na první

PRAHA Stylová výletní tramvaj T3 Coupé se nyní staví podle návrhu Anny Marešové. „Občas mě někdo zastaví a říká: ‚To je skvělý, že ta tramvaj bude.‘ A samozřejmě, jak je člověk ponořený do projektu, tak zapomene, že to pro publikum může být tak zábavné to sledovat,“začíná rozhovor designérka, jejíž vůz by měl projet Prahou letos v říjnu. Inspirací pro vznik jí byla částečně mazačka – technická tramvaj, kterou si většina Pražanů oblíbila pro její vzhled.

Jak celý projekt výletní tramvaje vznikl?

V létě roku 2016. Vlastně to celé vzniklo díky lidem, kteří si všimli mazačky a chtěli se v ní svézt. Je to přece takový kabriolet. Nato se objevil požadavek, aby vznikla legendární tramvaj pro lidi a zároveň i turisty. Zpočátku byla myšlenka, že by mohlo jít také o kabriolet, ale to se po chvilce ukázalo jako nereálné z bezpečnost­ního hlediska. Z pantografů můžou lítat jiskry a tak dále, takže se ta možnost vyloučila. Co ale zůstalo, byl koncept výletní otevřené tramvaje. Také jsem dostala tip, že v Linci jezdí přestavěné tramvaje typu T3, které mají otevřená okna, ale mně se příliš nelíbily.

Jak to?

Připomínal­y mi takové ty turistické vláčky, které jezdí na Pražský hrad. A to jsem rozhodně nechtěla, můj záměr nebyl vytvořit něco pro turisty, ale pro Prahu. Což ve výsledku stejně turisty baví víc než prvoplánov­á atrakce. Takže místo vláčku jsem se inspiroval­a vozem mazačky.

Proč jste si jako předlohu vybrala model T3?

Já osobně jej mám strašně ráda. Je to pro mě nadčasový design a pořád je funkční. Ale hlavně vizuálně sedí do Prahy. Je velká škoda, že jich ubývá. Proto jsem to pojala jako poctu autorovi modelu T3 Františku Kardausovi.

Proč před dvěma lety oslovil dopravní podnik právě vás?

Na základě mé bakalářky, kdy jsem navrhla tramvaj pro Prahu. A nebylo to tak, že by za mnou přišli se zadáním, vznikalo to organicky. Oni něco podobného chtěli, ale nevěděli jak. A já jsem pracovala na projektu, který nebyl schválený, takže to byl tak trochu risk. Netušila jsem, jestli to vůbec někdy opravdu vznikne. Ale věděla jsem, že když do toho nepůjdu, tak to nevznikne určitě. I můj tým byl docela skeptický. Ale já jsem věděla, že to prostě musí vyjít. A ono to opravdu vyšlo. Takže z toho mám velkou radost.

Jak jste se rozhodla tramvaj pojmout?

Jako takové luxusní poježděníč­ko. Představte si pohodlné staré veterány. Tramvaj má jen jedny dveře v přední části, takže jsem ji pojala jako kupé a bude mít modrou metalízu.

Pražské tramvaje T3 jsou známé svou červenou barvou. Proč jste ji tedy přetřela na modrou?

Dělali jsme různé návrhy a vyšla nám z toho nejlépe a hlavně opravdu působí jako oldtimer (veterán, pozn. red.), dokonce jsem měla v referenci i fotografii starého volva ve stejné barvě a bylo mi jasné, že takhle to vypadá prostě skvěle. ● ● ● ●

 ?? Foto: Pavel Eichler ?? Odmala tramvají Anně Marešové se tramvaje líbily od chvíle, kdy s nimi jako malá jezdila Prahou.
Foto: Pavel Eichler Odmala tramvají Anně Marešové se tramvaje líbily od chvíle, kdy s nimi jako malá jezdila Prahou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia