Dnes Prague Edition

Profil Anna Marešová

- Ještě se vrátím zpátky na začátek.

● Narodila se 4. července 1980 v Praze.

Studovala Produktový design na Fakultě umění a designu na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a na University of Derby.

Za bakalářsko­u práci (Tramvaj pro Prahu) získala cenu Národního technickéh­o muzea, cenu Excelentní studentský design a hlavní studentsko­u cenu na bienále v Lublani BIO 22.

Pracovala jako produkční, jednu dobu jezdila po světě jako asistentka amerického kouzelníka.

Má vlastní značku erotických pomůcek Whoop.de.doo, se kterou plánuje prorazit do světa.

pohled, na co se ale lidé mohou těšit uvnitř?

Uprostřed tramvaje bude bar. Ale nemá to být prvoplánov­ě tramvaj, kde se bude pít. Jen je to příjemný doplněk. V první části vozu budou klasické laminátové sedačky, ale v bílé barvě a v zadní části budou sklápěcí lavice, takže bude možné prostor v případě nutnosti výrazně zvětšit.

Čím se tedy kromě baru a sklápěcích lavic tramvaj od těch běžných vozů ještě liší?

Tramvaj se od podvozku staví úplně celá znovu. Zůstal jen původní skelet čelní a zadní části. A není to rozhodně pouze redesign klasické T3, pro inspiraci jsem sahala i jinam. Jeden prvek jsem přejala například z autobusu Škoda 706 RTO (vyráběn v letech 1958 až 1972, pozn. red.), který měl střešní okna. Právě ta jsem použila ve finálním návrhu.

A co třeba podlaha, bude nějaká speciální?

Já jsem chtěla, aby byla dřevěná, ale to samozřejmě nešlo, takže nakonec tam bude povrch, který se dává na jachty, bude to tedy částečně i loď. A to je také jeden z důvodů, proč je tramvaj nakonec modrá. Kruh se uzavřel.

Bude mít i řidič speciální uniformu?

Já doufám, že ano. Navrhli jsme jednu velmi elegantní, která ladí se stylem návrhu tramvaje.

Kdy má být tramvaj hotová?

Už letos v září. Především kvůli tomu, že dopravní podnik s ní chce jet ještě ten samý měsíc do Berlína na Innotrans, což je největší veletrh kolejových vozidel v Evropě, a možná i ve světě.

Jste nervózní, jak celý projekt dopadne?

Pořád. Teď se ladí konečné detaily, ale než to bude všechno hotové, tak budu nervózní strašně.

A jak často bude vůz jezdit po Praze?

Bude to eventová tramvaj – pokaždé, když v ní bude nějaká akce nebo si ji někdo na akci pronajme. Jedna z možností ale je, že v budoucnu bude zavedena pravidelná linka, kterou budou moct jezdit turisté.

Na ten úplný. Proč vlastně vůbec tramvaje? Líbily se vám od dětství?

Jsem z Prahy, naši nikdy neměli auto, a proto tramvajemi jezdím celý život. Ale to není všechno. Už od doby, kdy mi byl tak rok, jsme jezdili na chalupu do Jindřichov­a Hradce a tam jezdí úzkokolejk­a a já jsem mašinky už odmalička obdivovala. Byl to pro mě takový zmenšený vláček. A tam podle mě vznikl nějaký vztah. A když v roce 2004 nebo 2005 přijel nový model tramvaje, tak jsem pořád nemohla uvěřit tomu, že je to pravda.

Vám na ní něco vadilo?

Vůbec nevycházel z předchozíc­h modelů, působil strašně chaoticky. A tak jsem pořád chodila a říkala to svému vedoucímu ateliéru panu Applovi a on mi řekl, ať ji udělám jako bakalářsko­u práci.

Co máte v plánu do budoucna, až dokončíte práci na T3 Coupé?

Mám v plánu se víc věnovat své značce Whoop.de.doo, kterou bych chtěla dostat do zahraničí. A mám spoustu malých plánů, ale zatím mi vždycky musely kvůli ostatním povinnoste­m odjet na druhou kolej.

 ??  ?? Pohodlnost Designérka chtěla, aby se v tramvaji lidé cítili pohodlně. Vůz je uzpůsoben hlavně pro výlety. Vizualizac­e: DPP
Pohodlnost Designérka chtěla, aby se v tramvaji lidé cítili pohodlně. Vůz je uzpůsoben hlavně pro výlety. Vizualizac­e: DPP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia