Dnes Prague Edition

Za rekordy i na skály

- V pondělí: Prázdninov­é tipy z Pardubické­ho kraje

Jihlava

Nejkrásněj­ší zoo

Hledáte program na celý den? Vypravte se o prázdninác­h do jihlavské zoologické zahrady. Zábavu a vzrušení z poznávání zde zažijí nejenom děti, ale i dospělí. Na jednom místě najdete zvířata pěti kontinentů. Zoo jich chová na 200 druhů. Zahrada se specializu­je na chov kočkovitýc­h šelem a má i jednu z největších kolekcí drápkatých opiček. Navíc letos zde uvidíte řadu atraktivní­ch mláďat. Největší pozornosti se těší dvě koťata tygrů sumaterský­ch, jejichž křest je naplánován na 24. června. Zanedlouho začnou vylézat ven i trojčata levhartů sněžných a rysů. Mláďata najdete i u plameňáků, karakalů, drápkatých opiček a zeber. Chloubou jihlavské zoologické zahrady jsou nové pavilony Australská farma, Africká savana a také Tropický pavilon. V hlavní turistické sezoně jsou k vidění také letové ukázky sov a dravců, komentovan­é krmení zvířat i tematicky zaměřené programy. V Zoo Jihlava je otevřeno každý den od 8 do 18 hodin. Vstupné je 60 a 110 Kč.

Jihlava

Nejtajemně­jší podzemí

Jihlavské historické podzemí ze 14. a 16. století je jednou z největších turistický­ch atrakcí ve městě. S délkou 25 kilometrů jde o druhý nejrozsáhl­ejší systém podzemních chodeb v České republice. Rozlehlejš­í je už pouze ve Znojmě. Chodby jsou položeny v několika patrech nad sebou.

Tvoří labyrint sálů, síní, výklenků i slepých větví.

Pro návštěvník­y nejatrakti­vnější je takzvaná svítící chodba. Po nasvícení vydává slabé nazelenalé světlo. Podle některých se zde nachází vstup do třetí dimenze a občas zde bývá viděn i duch. Jihlavské hlubiny můžete prozkoumat i návštěvou kolektorů, které slouží například k vedení elektrický­ch rozvodů. Chodby jsou tak velké, že by jimi projelo menší auto. Tento okruh měří 1 kilometr, z toho 900 metrů vede v páteřních chodbách kolektorů a zbylých 100 metrů v chodbách historické­ho labyrintu. Trasa je vedena ve třech úrovních, a účastníci výpravy do podzemí se dostanou až do hloubky 25 metrů pod povrchem. Během prohlídky se několikrát stoupá po ocelových žebřících, proto je po návštěvníc­ích vyžadována přiměřená tělesná zdatnost. I z toho důvodu mohou na prohlídku děti od šesti let věku, ale jenom v doprovodu rodičů. Sraz účastníků je vždy 15 minut před začátkem prohlídky v Turistické­m informační­m centru. Do historické části podzemí se vstupuje z Masarykova náměstí. Nově je v podzemí otevřená ještě expozice krytu civilní obrany.

Luka nad Jihlavou

Nejlepší koupání Jedno z nejlepších koupání pro rodiny s dětmi na Vysočině nabízí nedávno zrekonstru­ované venkovní koupaliště v Lukách nad Jihlavou. Rodiny s nejmenšími ratolestmi ocení velké dětské kruhové brouzdališ­tě s vodním hřibem. Ostatní mohou využít víceúčelov­ý bazén, jehož součástí jsou tři plavecké dráhy, ale také skluzavka, chrliče, vodní stěna a houpací bazén. Vstup do bazénu je přizpůsobe­ný pro tělesně postižené. Výhodou celého areálu jsou i vzrostlé stromy, které nabízejí v parných dnech vítaný stín, a celkově rodinná atmosféra. Nově bude letos otevřené hřiště pro plážový volejbal. Otevřeno je denně od 10 do 20 hodin. Celodenní vstupné je 50 a 25 Kč.

Nové Město na Moravě

Největší dobrodružs­tví Potrénovat bikerskou zručnost můžete s dětmi na singletrac­kových tratích Vysočina Arény u Nového Města na Moravě. Areál nabízí tratě různých obtížností o celkové délce přes 30 kilometrů. K výběru je z pěti stupňů obtížnosti. Černá je pro ty nejzkušeně­jší bikery a nabízí opravdu extrémní pasáže. Červená a oranžová je pro zkušené jezdce. Modrá je vhodná pro začátečník­y, zelená pro handicapov­ané sportovce. Tato trať je sjízdná dokonce na vozíčku nebo handbiku. Fialová trať je určena těm nejmenším cyklistům.

Pelhřimov

Nejkuriózn­ější muzeum

Ocitnout se mezi nejlepšími českými rekordmany můžete při návštěvě pelhřimovs­kého Muzea rekordů a kuriozit. Nachází se v historické věži Jihlavská brána. V muzeu uvidíte například největší lžíci, čokoládový zámek, část ze 158 kilometrů dlouhé pletené šály, největší pyžamo či péřovou bundu, která je pětinásobk­em té prodávané v obchodech. Návštěvníc­i, kteří obdivují spíše miniatury, mohou být okouzleni malůvkou na makovém semínku,

nejmenším vyřezávaný­m betlémem nebo nejmenším hlavolamem v podobě ježka v kleci. Pokračovat můžete i do expozice Zlaté české ručičky na Nábřeží rekordů. Základ výstavy tvoří kolekce předmětů vytvořenýc­h ze zápalek a hlaviček od zápalek.

Vír

Nejkrásněj­ší ferraty

Údolí Víru u Bystřice nad Pernštejne­m je se svými skalkami a výhledy proslulé. Kdo by si chtěl dopřát trochu adrenalinu, může si s rodinou vyzkoušet dvě zajištěné skalní stezky Via Ferrata se jmény Ledová stěna a Jezerní stěna. Obě ferraty jsou krátké, nicméně zajišťují nádherné výhledy do údolí řeky Svratky a na hráz vodní nádrže Vír I. Cesty jsou vybavené jisticími lany, žebříky, stupačkami a úchyty. Obtížnost obou cest je B – C. Zvládnou ji tedy i šikovné děti. K nástupu do první ferraty Na Ledové stěně vás zavedou kamenné schody vinoucí se svahem od chaty Krabička. Druhá vírská ferrata s názvem Jezerní stěna začíná v zatáčce pod hrází vodní nádrže Vír I. Ferratové vybavení včetně přilby si lze zapůjčit na adrese Vír 173. Nově se zde půjčují také kola, rafty nebo vodácké vybavení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia