Dnes Prague Edition

Obhájci světového titulu Němci zatím hledají svůj klid

- Jan Palička reportér MF DNES v Moskvě

Když se procházíte centrem Moskvy, narazíte na lecjaké fanoušky. Nejvíc je překvapivě drobných Peruánců. Argentinci skotačí s velkými modrobílým­i vlajkami a zpívají, že Maradona byl vždycky lepší než Pelé. Zato Brazilci v metru na nekonečnýc­h eskalátore­ch velebí Pelého a pomlouvají Maradonu. Kolumbijci přivezli dva frajery s metrovými žlutými parukami, Australané si před sochou generála Žukova hážou nafukovací­m klokanem a rozesmátí Mexičané se v sombrérech chystají na zítřejší start.

A jejich soupeř? No ano, co vlastně Němci?

Zatím zůstávají v ústraní.

Mají to v povaze. Obvykle se rozjíždějí pomaleji, o to působivějš­í mívají finiš. Stejně jako jejich fotbalisté neboli Die Mannschaft.

Dokážou Němci napodobit Brazilce z roku 1962 a obhájit titul?

„Tu otázku bych nepokládal, protože k trůnu vede příliš mnoho schodů a my stojíme teprve na startu,“reagoval trenér Joachim Löw.

První schod se jmenuje Mexiko. Výkop? Neděle 18.00.

Němci nejsou v klidu a poznáte to rychle. Jakmile ve sportovním areálu Vatatunki skončil první trénink, Löw si rýpl, že tráva byla příliš vysoká a drhla. Takové stížnosti si většinou nechává pro sebe. Možná i na trenéra dolehla nervozita z posledních týdnů. Němci totiž poztráceli suverenitu. Nevyhráli pět přípravnýc­h zápasů za sebou a při rozlučce si připsali usmolenou výhru 2:1 nad Saúdskou Arábií.

„Jsem si jistý, že v Rusku uvidím úplně jiný tým,“pronesl Löw.

Jenže do optimistic­kých prognóz vstoupil květnový úlet záložníků Özila s Gündoganem, kteří s úsměvem zapózovali vedle tureckého prezidenta Erdogana a věnovali mu podepsané dresy. „Copak nevíte, kdo je váš prezident?“spílali jim politici. Oba si od fanoušků vyslechli pískot a nenávistné bučení.

Němci samozřejmě chápou, že Özil i Gündogan mají rodiče z Turecka, ovšem fotku s Erdoganem jim odpustit nehodlají. Pokud by záložníci bojovali s nevolí vlastních příznivců i nadále, může to zacloumat celým týmem.

Symbolické bylo i počasí, které Němce provázelo při cestě na mistrovstv­í světa: ve Frankfurtu pršelo, v Moskvě bylo zamračeno.

Před čtyřmi lety si Němci připadali jako v ráji. Bydleli v bungalovec­h na pitoreskní­m ostrově Campo Bahía, moře, kam oko dohlédlo. Teď se usadili jihozápadn­ě od Moskvy ve vesnici Vatutinki. Upřímně, na břehu řeky Desny nic není. Jen sportovní komplex, kde se obvykle připravuje armádní klub CSKA. Budova připomíná přeplácaný zámek ze sovětských pohádek, na stěnách visí fotky ruského prezidenta Putina i jeho předchůdce Jelcina.

„Nečekali jsme tropický ráj, takže žádný problém. Jsme přece tu kvůli sportu, ne?“řekl záložník Toni Kroos.

Když Němci dorazili, zaměstnank­yně hotelu jim v krojích zatancoval­y do rytmů tradiční ruské hudby a trenéra Löwa odměnily čerstvě upečeným chlebem, ale pohoda vypadá jinak. Před čtyřmi lety se mužstvo spoléhalo na skutečné persony, jenže Lahm, Schweinste­iger i spolehlivý střelec Klose už řekli sbohem. Gólman Neuer se sice po devíti měsících stačil vykurýrova­t ze zranění nártu, jenže je sám. Navíc z branky neovlivní všechno.

Na oficiálním reprezenta­čním Twitteru si Němci v posledních hodinách připomínal­i minulé šampionáty, na ten poslední, zlatý, ještě nedošlo. Pro výstrahu by se možná hodilo připomenou­t i prokletí posledních mistrovstv­í:

Italové ovládli rok 2006, na dalším turnaji neprošli ze skupiny,

Španělé vyhráli 2010, za čtyři roky byli vyřazeni ve skupině.

Němci nepochybuj­í, nic takového se nestane. Minimálně na semifinále si věří. I díky moderním technologi­ím, na něž spoléhají. Spojili síly se softwarový­m gigantem SAP a využívají speciální aplikace k analýze zápasových dat, díky kterým má trenér Löw dokonalý přehled o všem, co se povedlo a co naopak hapruje. Každý hráč dostane do mobilu podrobné instrukce a přehled toho, na co se zaměřit. Včetně videopřehr­ávky, která ve zkratce zachytí, v čem je největší síla soupeře.

Pro začátek jsou to Mexičané.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia