Dnes Prague Edition

Od výběru pohlaví až k anarchii

- David Rožánek mediální analytik

Žena, která se nechala změnit na muže, porodila dítě. Nutit ji k tomu, aby se zaregistro­vala jako matka dítěte, podle jejího právního zástupce porušuje jeho právo na respektová­ní soukromí a rodinného života. Transgende­r aktivistka Marie Feryna, známá též pod původním jménem Jiří Feryna, údajně znásilnila v sociálním centru Klinika dvě ženy, což dotyčná nevyvrací, neboť prý byla pod vlivem alkoholu a nic si nepamatuje.

Vyřešení zapeklitéh­o případu ponechme příslušným orgánům, obě příhody však nutně zaujmou tím, jak si v nich transgende­rová agenda pohrává s lidskou přirozenos­tí. Že je dnes změna či výběr pohlaví módním trendem, můžeme vidět na Facebooku. V jeho americké verzi je k dispozici více než padesát možností při volbě pohlaví, v britské dokonce sedmdesát jedna. Pohlaví tak přestává být daností (byť někdy rozporupln­ou) a stává se právem.

Mít možnost volby na internetu LGBT komunitě přirozeně nestačí. I v reálném životě má mít každý právo vybrat si pohlaví, které nejlépe sedí jeho identitě. A co víc, má právo ji libovolně měnit a ostatní to musí akceptovat. Ráno se probudíte třeba jako agender (bez pohlaví) a večer už je z vás obojpohlav­ní bigender. Pak se ovšem nelze divit, že se transfer mužům rodí děti a v transfer ženě se po požití alkoholu probudí nadsamec.

Pojetí svobody, ve kterém nestačí mít na výběr mezi tím, zda z vás bude popelář nebo kosmonaut, ale chcete si vybírat i pohlavní identity a brzy možná i živočišný druh, ve skutečnost­i nikomu štěstí nepřinese. Jde jen o vršení dalších a dalších požadavků daleko za hranicemi přírodních zákonů, které sice nezměníme, zato však riskujeme všeobecnou paralýzu společnost­i, v níž si nikdo nebude ničím a nikým jistý.

„Jako bych to dávno neříkal,“pronesl by k tomu starořecký myslitel Platon. Podle jeho kritiky demokracie v ní totiž lidé budou žíznit po stále větší svobodě, jejíž neúměrné užívání povede k tyranii a dále k anarchii, kterou už nemůžeme považovat za dobro. A jak antičtí filozofové dobře věděli, bez dobra není možná ani svoboda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia