Dnes Prague Edition

Komáři v Česku mají virus smrtící horečky

Druh komárů s virem západonils­ké horečky objevili brněnští vědci na jižní Moravě. Pro nakaženého člověka je to smrtelně nebezpečná nemoc.

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

BRNO Proti západonils­ké horečce zatím neexistuje preventivn­í očkovací vakcína ani následná léčba. Onemocnění způsobuje těžké následky a pro infikované­ho člověka může skončit i smrtí.

Komáry nakažené tímto virem našli vědci na jižní Moravě. „Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice,“upozorňuje epidemiolo­g Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně.

Virus izolovali specialist­é u komára rodu Culex modestus, který se vyskytuje především u rybníků. Na pozoru by se proto měli mít všichni, kdo se chystají vyrazit k vodě na rekreaci nebo na ryby. Komáři se však mohou adaptovat i do městských podmínek.

„Zatím v Česku nevíme o případu, že by se západonils­ká horečka přenesla z komára na člověka. Riziko ale existuje a každý by si měl pořídit kvalitní repelent,“doporučuje epidemiolo­g Šebesta.

Inkubační doba tohoto nebezpečné­ho viru je tři až čtrnáct dnů. Projevuje se podobnými příznaky jako běžná viróza – tedy bolestmi svalů, kloubů, hlavy, zimnicí a horečkami. U mnoha lidí ale nemoc proběhne zcela bez vážnějších symptomů.

„Někdy může být docela komplikova­ný průběh. Tento virus může v krajním případě způsobit i smrt,“uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

Do České republiky západonils­kou horečku pravděpodo­bně zavlekli migrující ptáci, kteří sem přilétají ze saharské Afriky. Od nich se nakazili i komáři.

Nákazu západonils­kou horečkou u komárů zjistili jihomoravš­tí epidemiolo­gové během pravidelný­ch kontrol. „Nedá se přesně říci, kolik jich může být. Z celkového množství komárů možná několik procent,“odhadl epidemiolo­g Šebesta.

Odborníci na hmyz kvůli tomuto nebezpečné­mu viru oslovili i Fakultní nemocnici Brno, která jim dodává vzorky krve a mozkomíšní­ho moku. „Vytipovává­me pacienty, kteří by mohli mít západonils­kou nemoc. Zatím se u nikoho nepotvrdil­a,“uvedl přednosta zdejší Kliniky infekčních chorob Petr Husa.

Pokud nemoc u pacienta propukne, neexistují žádná antibiotik­a ani jiné léky, které dokážou člověka vyléčit. „Mírní se horečka, bolesti a hlídají se životně důležité funkce. Pokud je člověk jinak zdravý, jeho organismus zvládne virus překonat,“tvrdí lékař Petr Husa.

V horším případě může nemoc způsobit poškození mozku a ochabnutí svalů. Před dvěma lety se virus Stěhování hmyzu západonils­ké horečky objevil také v Srbsku, kde onemocněli tři lidé. Jeden z nich nepřežil. Nakažené komáry tam našli i v hlavním městě Bělehradu.

Kvůli suchu nyní není komárů mnoho. Podle Šebesty se to ale může velice rychle změnit. „Stačí, když bude vydatně pršet a budou podmáčené lesy a louky. Rázem se začnou komáři zase rojit. Opravdu stačí nějaké silné bouřky a znovu se vytvoří tůně,“upozorňuje epidemiolo­g, který běžně zkoumá například okolí soutoku Moravy a Dyje na Břeclavsku u rakouských hranic. Právě tam se mohou nakažení komáři nacházet. Vůbec nejhorší jsou pro rojení hmyzu záplavy.

Exotičtí komáři v kufru

V Evropě se v poslední době objevuje stále více případů, kdy se někdo západonils­kou horečkou nakazí. Podle odborníků za to může globální oteplování, kvůli kterému se do evropských zemí stěhují nové druhy komárů. „Pokud si někdo všimne podivně vypadající­ho hmyzu, ať nás kontaktuje. Může jít o dalšího přenašeče nemocí,“vzkázal Šebesta.

Mezi takové patří například komár tygrovaný, který pochází z Asie. Na člověka přenáší některé nebezpečné nemoci, jako je horečka dengue či žlutá zimnice. V Itálii měl na svědomí vypuknutí horečky chikunguny­a, které podlehl jeden člověk. Tato nemoc se stejně jako západonils­ká horečka projevuje zvýšenou tělesnou teplotou, silnou a přetrvávaj­ící bolestí kloubů, svalů, hlavy, dále únavou a vyrážkou. Smrtelné případy se vyskytují vzácně. Specifická léčba neexistuje a není k dispozici ani očkovací látka. „Hmyz si můžete přivézt z dovolené klidně v kufru, ani o tom nevíte. Nebo naopak můžeme zabránit zbytečné panice,“podotkl Šebesta.

Pokud si někdo všimne podivně vypadající­ho hmyzu, ať nás kontaktuje. Může jít o přenašeče.

 ??  ?? Culex modestus
Culex modestus
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Podle odborníků může za nové druhy v Evropě globální oteplování.
Foto: Shuttersto­ck Podle odborníků může za nové druhy v Evropě globální oteplování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia