Dnes Prague Edition

Poche, muž, který blokuje vládu

Kdo je Miroslav Poche, kterého nechce prezident ani KSČM

- Jakub Pokorný Luboš Palata

Miroslav Poche je klíčem k druhé vládě Andreje Babiše. Buďto ji odemkne, anebo zamkne – symbolicky řečeno. Sociální demokracie ho navrhla na ministra zahraničí, jenomže prezident Miloš Zeman ho odmítá.

Poche je pro Jana Hamáčka nesmírně důležitý, ale v očích Andreje Babiše je to šíbr. Důvody pro obojí jsou vlastně podobné. Poche totiž umí pomoci při zákulisním vyjednáván­í a vytěžit z toho i něco pro sebe.

V osobním kontaktu spíš jako ředitel firmy než politik. Používá rázné věty, mluví rychle. Fakt, že je překážkou pro vznik vlády, pro něj prý není břímě. „Tíha to není žádná, když jste v politice nebo vysoko postavený manažer, musíte argumentov­at. Jsem v politice dvacet let,“uvedl včera Poche.

Podle zdroje z ČSSD si o funkci ministra sám aktivně řekl výměnou za pražské hlasy pro předsedu. Sám včera uvedl, že mu ji nabídl Jan Hamáček.

Mladík se zájmem o Balkán

Poche je jen o pět měsíců starší než Hamáček, takže si generačně rozumějí. Oba se sešli ve stranickém dorostu, tedy v organizaci Mladí sociální demokraté. A právě nyní se Hamáčkova generace stala „staršími sociálními demokraty“a přebrala ve straně moc.

„Mirka Pocheho znám od 90. let. Studovali jsme oba politologi­i a pracovali jsme oba jako asistenti Jiřího Dienstbier­a staršího. Mirek se dost zajímal o Balkán, naučil se slovinsky a chtěl být diplomatem ve Slovinsku,“vzpomíná na Pocheho další z Hamáčkovy generace Jakub Landovský, dnes náměstek na ministerst­vu obrany.

Mimochodem manželka Miroslava Pocheho Helena pochází ze Slovinska. Seznámili se na konferenci v Dánsku.

Poche pak podnikal a angažoval se jako zastupitel v pražské komunální politice.

Svůj další politický život zasvětil přerodu z idealisty v pragmatika. Dokonce takového, že před deseti lety rozepsal svůj dar straně na deset jiných členů, aby z toho ČSSD nemusela platit daň. Jenomže se pak podřekl v rozhovoru pro Hospodářsk­é noviny. „Byla to chyba a omluvil jsem se za ni,“vrací se k tomu dnes stručně Poche.

I proto dnes odmítá Pocheho jako kandidáta třeba senátor Jiří Dienstbier mladší. „Je to člověk bez morálních zásad navázaný na pražské korupční prostředí,“poznamenal včera Dienstbier.

Zemanovi vadí Poche pro jeho údajně prouprchli­cké postoje. To se jeví jako zástupný problém. Zvlášť když Poche před prezidents­kou volbou podpořil Jiřího Drahoše. Nelíbilo se mu totiž, jak loni prezident přistoupil k „demisi nedemisi“Andreje Babiše, jak včera sám Poche vysvětlil v Rozstřelu na iDNES.cz.

Prezident vyčítá Pochemu i údajné protiizrae­lské postoje. Europoslan­ec to včera v Rozstřelu vyvracel tím, že by třeba neměl problém se dohodnout na přesunu ambasády do Jeruzaléma, ale zároveň upozorňuje i na negativní stránky tohoto kroku. „Je to v rozporu s rezolucí OSN a v rozporu s postoji ostatních států Evropské unie,“argumentuj­e.

Průměrně aktivní poslanec

V Evropském parlamentu je Poche členem výboru pro průmysl, ale k zahraniční politice se dostal i tady. Věnuje se vztahům s Čínou a podílí se i na práci parlamentn­ího uskupení pro vztahy s Ukrajinou, kde byl pozorovate­lem i při posledních volbách.

Velkou zkušeností byla pro Pocheho příprava voleb v africké Gambii, kde loni v čele mise EU strávil čtyři měsíce. „Je to buď ekonomická, nebo klimatická migrace,“říká o běžencích z této části Afriky Poche.

Mezi českými europoslan­ci patří Pochemu v aktivitě desáté místo z jedenadvac­eti, ovšem ze čtyř zástupců ČSSD je nejlepší.

Většina kolegů se o něm vyjadřuje zdrženlivě. Podle europoslan­ce ODS Jana Zahradila Poche velmi často hlasoval loajálně k postojům celé evropské socialisti­cké frakce. „Je to typický eurofedera­lista,“říká Zahradil. Poche chce euro, ale nevadilo by mu referendum o něm.

Mimochodem, prastrýcem Miroslava Pocheho byl historik Emanuel Poche, který psal knihy o Praze. Ten si vzal za ženu vnučku T. G. Masaryka, takže kandidát na ministra má exkluzivní rodokmen.

Pohne to však se Zemanem? Prezident prozatím svolil aspoň ke schůzce s Pochem. Přijme ho stejně jako ostatní kandidáty na ministry po návštěvě Ústeckého kraje.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Zákulisní hráč Dnes europoslan­ec, dříve pražský komunální politik, má v sociální demokracii velký vliv.
Foto: Dan Materna, MAFRA Zákulisní hráč Dnes europoslan­ec, dříve pražský komunální politik, má v sociální demokracii velký vliv.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia