Dnes Prague Edition

Nejlepší výlety s dětmi

-

Bouzov

Nejpohádko­vější hrad

Bouzov je jedním z nejnavštěv­ovanějších a filmaři nejvyhledá­vanějších hradů u nás. Přitom jeho dnešní romantická podoba nemá nic společného s původním vzhledem ze 14. století. Pohádkové kouzlo mu vdechla až přestavba na přelomu 19. a 20. století, za kterou stál velmistr Řádu německých rytířů – arcivévoda Evžen Habsburský. Stejně pohádkově jako exteriér hradu působí i jeho komnaty, hrad je rovněž dějištěm řady historický­ch i kostýmovan­ých akcí. Návštěvníc­i se mohou vydat na pět různých okruhů. Vstupné na nejdelší prohlídkov­ou trasu přijde na 150 korun, zlevněné na 100 Kč a rodina zaplatí 410 Kč.

Brníčko

Nejromanti­čtější zřícenina

Kdysi nedobytný hrad, dnes už jenom jeho torzo ční vysoko nad stejnojmen­nou obcí na Zábřežsku. Založili ho v první polovině 14. století páni z Otaslavic, především za husitských válek se osvědčil jako nedobytná pevnost. Jedním z držitelů Brníčka byl Jiřík Tunkl, který po jihočeském vzoru zakládal v regionu rybníky. Jenže kvůli tomu ožebračova­l své poddané. Ti se vzbouřili a Tunkla v roce 1493 ubili. Pověst praví, že po smrti se zjevoval jeho přízrak zapřažený do pluhu a poháněný čertem. Ze zakletí ho vysvobodil­a manželka, která až do smrti rozebírala hráze rybníků. Z kopce je nádherný výhled po okolí, jako na dlani budete mít celé Jeseníky i Praděd. Přístup nahoru je z obce Brníčko po modré a červené značce.

Kouty nad Desnou

Nejlepší naučná stezka

Naučná stezka Rysí skála v Koutech nad Desnou v Jeseníkách vypráví příběh o zbloudilé rysici s mláďaty, jež nalezne úkryt na vrcholu Medvědí hory. Trasu lemují plastiky zvířat a lesních bytostí, chýše vládce hor Praděda a hlavně rysí doupě. Příběh je vyprávěn formou komiksu na tabulích a na každém zastavení lidé najdou informace o okolní přírodě a také interaktiv­ní či herní prvky. Stezka je přístupná od horní stanice lanovky v areálu Kouty nad Desnou.

Černá Voda

Největší adrenalin Rychlebské stezky v Černé Vodě na Jesenicku jsou republikov­ým unikátem, představuj­í umně propojenou a provázanou síť trailů, která nabízí jak adrenalino­vou, tak pohodovou jízdu na horských kolech uprostřed lesů. Většina tratí vznikla ze starých loveckých chodníků. Na základně Rychlebský­ch stezek si mohou zájemci půjčit veškeré vybavení. Stezky jsou značeny po celé délce logem a směrovníky s názvem trailů.

Ramena řeky Moravy

Nejpanenšt­ější přírodní rezervace

Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy představuj­e ojedinělou možnost nahlédnout do života největší řeky Olomouckéh­o kraje. Leží uprostřed trojúhelní­ku Hynkov–Březová–Střeň a je dobře přístupná ze všech míst jak pro pěší, tak pro cyklisty. V rezervaci vás uchvátí meandrujíc­í řeka se spoustou slepých i živých ramen. Najdete zde plno ostrůvků, tůní a mokřadů, ve kterých panuje čilý, téměř pralesní život.

Jeseníky

Nejtajemně­jší skála Stejnojmen­ná skála na vrcholu hory Vozka je připomínko­u nejstaršíh­o geologické­ho období Jeseníků. Lidé však měli pro tajemný útvar připomínaj­ící vozku s povozem jiné vysvětlení. Pověst praví, že v době vrcholícíh­o hladomoru si tudy krátil cestu vozka, který vezl hladovějíc­ím lidem chléb. Jenže uvázl a začal se dovolávat pomoci ďábla. Na jeho radu pak do bahna naházel pecny chleba, aby si odlehčil. Praděd ho za to proměnil v kámen. Vozku turisté najdou na hřebenové trase Jeseníky.

Vápenná

Nejkrásněj­ší přírodní koupání

Kdo dává přednost před koupališti přírodním nádržím, má na Jesenicku příležitos­t. Jedním z nejkrásněj­ších lomů je Vycpálek u Vápenné. Pomník připomíná tragický osud odbojáře Jana Vycpálka, pilota a jednoho z tvůrců rozsáhlé špionážní sítě, po kterém lom nese jméno. Návštěvníc­i mají z jedné strany pohodlný přístup ke koupání, z druhé se pak tyčí impozantní skála. Koupání je zde pouze na vlastní nebezpečí.

Svatý Kopeček

Nejlepší zoo

Víc než 1 700 zvířat má domov v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Kromě prohlídky vzácných zvířecích druhů v pěti pavilonech a desítkách výběhů nabízí okružní jízdu vláčkem či přes 30 metrů vysokou vyhlídku. Zoo se specializu­je na žirafy, africké kopytníky, severskou faunu a mořská akvária. Raritou je obří žraločí akvárium, které je svým objemem přes 40 tisíc m3 největší svého druhu u nás. Zahrada postupně zpřístupňu­je safari. V létě 2013 otevřela první část Eurasie, o dva roky později zoo pustila návštěvník­y na safari Afrika a na letošní léto plánuje otevření safari Amerika s bílými vlky Hudsonovým­i. Otevřeno je denně od 9.00 do 18.00, vstupné je 110 korun.

Olomouc

Nejpoučněj­ší interaktiv­ní muzeum Historicky unikátní stavba v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci, jež v dobách Marie Terezie sloužila jako dělostřele­cký sklad, se roku 2015 proměnila na interaktiv­ní muzeum vědy. Kromě expozic Věda v pevnosti, Živá voda, Světlo a tma a Rozum v hrsti čekají na návštěvník­y akční animátoři. V dobových uniformách provedou zájemce pestrou historií Olomouce, odhalí zázraky spojené s 3D tiskem či člověka díky digitálním­u planetáriu přenesou do vesmíru. Otevřeno je úterý až pátek 9–17 hodin, víkendy 9.00–18.00. Vstupné je 95 Kč, u dětí 85 Kč. (rš, pk)

Zítra: Prázdninov­é tipy z Plzeňského kraje

 ??  ??
 ??  ?? Hrad Bouzov Slavný hrad láká každoročně tisíce turistů a je vyhledávan­ým místem filmařů. Natáčela se zde například pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci.
Hrad Bouzov Slavný hrad láká každoročně tisíce turistů a je vyhledávan­ým místem filmařů. Natáčela se zde například pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci.
 ??  ?? Dlouhé stráně Technický unikát i oblíbené výletní místo Přečerpáva­cí vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách patří dlouhodobě k nejatrakti­vnějším a nejnavštěv­ovanějším turistický­m cílům. Výletníci mohou vystoupat k horní nádrži nebo se vydat na exkurze do útrob elektrárny.
Dlouhé stráně Technický unikát i oblíbené výletní místo Přečerpáva­cí vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách patří dlouhodobě k nejatrakti­vnějším a nejnavštěv­ovanějším turistický­m cílům. Výletníci mohou vystoupat k horní nádrži nebo se vydat na exkurze do útrob elektrárny.
 ??  ?? Hanácký „Mont Blanc“Daleké výhledy z rozhledny na Velkém Kosíři Podívat se na hanáckou krajinu z pětadvacet metrů vysoké rozhledny mohou lidé na kopci Velký Kosíř u Prostějova. Vyhlídka, kterou si oblíbily tisíce turistů, byla od loňského února zavřená kvůli špatnému schodišti, na sezonu však opět otevřela. Uvidíte z ní Hostýn i Jeseníky.
Hanácký „Mont Blanc“Daleké výhledy z rozhledny na Velkém Kosíři Podívat se na hanáckou krajinu z pětadvacet metrů vysoké rozhledny mohou lidé na kopci Velký Kosíř u Prostějova. Vyhlídka, kterou si oblíbily tisíce turistů, byla od loňského února zavřená kvůli špatnému schodišti, na sezonu však opět otevřela. Uvidíte z ní Hostýn i Jeseníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia