Dnes Prague Edition

Chvojka: Poslanci ČSSD na ponížení nepřistoup­í

Šéf poslanců ČSSD hovoří v rozhovoru pro MF DNES o náladě v klubu, možnosti podání žaloby na prezidenta a dalších krocích

- Eva Pospíšilov­á Ondřej Leinert

Víkendové reakce premiéra i komunistů nás zklamaly, říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. V rozhovoru pro MF DNES také prozrazuje, jak by se zachovali poslanci ČSSD, kdyby měla být jejich strana kvůli nominaci Miroslava Pocheho na ministra zahraničí ponížena.

Stojí teď poslanci ČSSD jednotně za předsedou Hamáčkem, nebo zaznívají i hlasy nechat to být a raději navrhnout někoho jiného?

Až na pana Foldynu, který říká, ať se hlavně nehádáme s panem prezidente­m, jsem nezaznamen­al nikoho, kdo by to chtěl nechat být. Jako suverénní strana máme právo nominovat svého člověka a ústava mluví jasně: pokud to není masový vrah a mluví česky, prezident v podstatě nemá možnost, jak toto jméno blokovat.

Takže pokud by i tak prezident jmenování Pocheho blokoval, 14 z 15 poslanců ČSSD by hlasovalo proti důvěře vládě?

Myslím, že by se o té důvěře ani nehlasoval­o. Protože pokud je deklarovan­á koaliční smlouva, která říká, že ANO bude mít deset ministrů a ČSSD pět, a pokud jeden z nich nebude jmenován, tak je to porušení smlouvy a není o čem hlasovat.

Snaha o sestavení vlády tak ještě může padnout?

Ano, to může. Pokud by to působilo tak, že pan Poche byl k něčemu dotlačen nebo donucen, tak by to bylo špatně. A určitě by to oslabilo i předsedu Hamáčka. Musí být silným lídrem, a ne lídrem, který bude skákat tak, jak je pískáno.

Jaká je teď vlastně nálada mezi poslanci ČSSD?

V pátek byla taková, že i ti, co byli velmi silně proti vstupu do vlády (Milan Chovanec, Alena Gajdůšková, Ondřej Veselý), mi řekli do očí, že pokud referendum dopadne pro vstup do vlády, tak budou při hlasování o důvěře vládě pro. Ale to bylo v pátek. Teď se však názor i těch, co byli pro vládu, mění a troufnu si říct, že pokud získají pocit, že by pan Poche měl být nějakým násilným způsobem z nominace stažen, tak by pro tu vládu nehlasoval­i.

Stojí Miroslav Poche za válku s prezidente­m a pád vlády, kterou jste si týdny schvaloval­i?

Tady přece nejde o jedno jméno, ale o princip. Do referenda jsme šli s tím, že máme už pět jmen, která jsme sdělili našim straníkům. Ti hlasovali o vstupu do vlády, ale s vědomím toho, jaká jména máme. Kdyby se panu prezidento­vi nelíbil pan Krčál nebo Staněk, také bychom za svými lidmi stáli.

Je to od prezidenta či premiéra podraz?

Od pana prezidenta to podraz není, protože on delší dobu říká, že má s panem Pochem problém. Od pana premiéra to jako podraz brát můžeme. Řekli jsme si, že si ministry kádrovat nebudeme. On během těch týdnů vyjednáván­í nedal najevo, že by pro něj pan Poche byl nepřijatel­ný. Až teď.

Co bude dál, když se prezident setká s panem Pochem, ale bude trvat na tom, že ho nejmenuje?

Jsem rád, že pan prezident udělal vstřícný krok a nakonec pana Pocheho přijme. Původně jsem si myslel, že ho vůbec nepřijme. Je možné, že ho pan Poche o svých kvalitách přesvědčí.

Ale co když ne? Chtěli byste pak podat ústavní stížnost na prezidenta, nebo co byste dělali?

Ústavní stížnost, respektive kompetenčn­í žalobu kvůli nečinnosti prezidenta může podat jen pan premiér Babiš, což ale asi nepřipadá v úvahu. Takže nám zbývají už jen politická jednání. My do té vlády ale skutečně nemusíme.

Čím si vlastně vysvětluje­te změnu postoje KSČM?

Je možné, že za tím je nějaká jejich domluvená strategie s Hradem a Andrejem Babišem.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia