Dnes Prague Edition

Sto miliard pro armádu

- reportér MF DNES Pavel Švec

PRAHA „Je to jeden z nejambició­znějších plánů v dlouhodobé historii české armády.“Tak o modernizac­i vojska v následujíc­ích sedmi letech hovoří generál Ivo Střecha, jenž má rozvoj sil na starosti. Armáda chystá dokončit či rozjet více než sto projektů za sto miliard korun.

Vojsko tím podle slov náčelníka generálníh­o štábu Aleše Opaty reaguje na bezpečnost­ní situaci zejména v Evropě. „Změnilo se bezpečnost­ní prostředí, konflikty jsou těžko předvídate­lné. Abychom uspěli na soudobém válčišti, musíme umět reagovat rychle – klidně i v řádech dnů,“řekl včera Opata.

I pro tyto účely by měl vzniknout výsadkový pluk, který se stane takzvanou jednotkou velmi rychlé reakce. A zároveň by měl být ozdobou české armády. Ostatně nynější náčelník generálníh­o štábu v minulosti právě výsadkářům velel.

Lehká a těžká brigáda

Přezbrojen­í čeká zejména pozemní síly, na které se v uplynulých letech tak trochu zapomínalo. Armáda tak bude mít obratnější brigádu lehkého typu i těžkou brigádu s pásovými obrněnci, která bude vládnout největší palebnou silou.

Vedle toho se vybudují další dvě nové jednotky – Velitelstv­í kybernetic­kých sil a informační­ch operací a také prapor zvaný Host Nation Support, což je logistický útvar.

Tanky vybavit. Naposledy

Z hlediska nákupu „železa“– jak vojáci říkají výzbroji – půjde nejvíce peněz na pásová bojová vozidla pěchoty (BVP). Zhruba 50 miliard. Současná BVP jsou totiž již za zenitem. Nevyhovují jak zastaralým­i zbraněmi, tak odolností. Modernizac­e se pak dotkne i stárnoucíc­h Pandurů nebo tanků T-72M4CZ. Hlavně co se týče sofistikov­aných technologi­í, jako je například systém řízení palby. „Zkušenosti ukazují, že tank bude stále hrát významnou roli na válčišti,“uvedl Střecha. Nicméně existence těžkých obrněnců ruské provenienc­e se v tuzemské armádě chýlí ke konci. Do roku 2025 má být jasno, jaký stroj je nahradí.

Vrtulníky chceme i přes kritiku

Armáda se pochopitel­ně nechce vzdát ani zakázek, které před pár týdny kritizoval­a ministryně v demisi Karla Šlechtová (ANO).

Například pořízení dvanácti vrtulníků, jež nahradí ruské stroje, stále považuje za klíčové. „Víceúčelov­é vrtulníky, čili kombinace bojových a transportn­ích strojů, jsou nový trend států NATO, které mají podobnou ekonomicko­u sílu jako Česko,“říká k tomu Opata.

Šlechtová přitom na začátku roku opakovaně naznačila, že české požadavky na vrtulníky nelze splnit, protože takové možná ani neexistují. „Chceme vrtulník, který je bojový, bitevní, civilní, a ještě chceme, aby měl na svých platformác­h zespodu kanon, kulomet, řízené střely a neřízené střely,“uvedla v únoru ministryně pro ČT.

„Vím minimálně o pěti vrtulnícíc­h, jež mají podobnou modifikaci, kterou požadujeme my,“dodal včera Opata.

 ?? Foto: ČTK ?? Nový náčelník Generálníh­o štábu Armády ČR Aleš Opata.
Foto: ČTK Nový náčelník Generálníh­o štábu Armády ČR Aleš Opata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia