Dnes Prague Edition

Vodním skútrem na zámek

Rozvoj turismu má podpořit splavnění dalších úseků řek.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy plánuje pustit motorové lodě do ústí Cidliny, Chrudimky a prodloužit povolenou plavbu až k mostu v Kolodějích nad Lužnicí. Jsou to sice jen krátké úseky řek, sportovním a rekreačním lodím by to ale umožnilo vjezd například do samotného centra Pardubic přímo k tamnímu zámku.

Opatření, které si vyžádá změnu vyhlášky o plavebním provozu, podle ministerst­va umožní soukromým investorům v těchto místech vybudovat pro rekreační plavbu přístavy.

Chrudimka i Cidlina se vlévají do Labe, které je významnou plavební trasou a majitelé motorových lodí už dnes do obou zmíněných řek vplouvají. Tím ale porušují platná pravidla, za což mohou být postihován­i, uvádí v materiálu ke změně vyhlášky ministerst­vo.

Na obou zmíněných tocích není v současné době povoleno plout s motorovými loděmi s výkonem nad 10 KW, což odpovídá výkonu malé motorky. Přeřazením do kategorie takzvaných vodních cest účelových tato bariéra odpadne a lodě a čluny na nich budou moci jezdit prakticky bez jakéhokoli rychlostní­ho omezení.

Lodě podpoří cestovní ruch

To platí i o Lužnici. „Koloděje mají velký turistický potenciál, protože v sousedství řeky stojí zámek Mitrowicz, který turisté čím dál více navštěvují,“uvedl Milan Šnorek, starosta nedalekého Týna nad Vltavou, pod který Koloděje spadají. Na druhé straně řeky pak koupili buddhistič­tí mniši pozemek a vzniká centrum teravádové­ho buddhismu. Vybudování maríny by podle něj rostoucí turistický ruch podpořilo. Naopak klidná zákoutí na Lužnici, na která byli zvyklí rybáři, se splavněním řeky potlačí, připustil Šnorek.

Provoz lodí roste i na sousední vltavské přehradě Kořensko v souvislost­i

s vybudování­m nové plavební komory v Hněvkovicí­ch. „Za minulý měsíc jsme proplavili 260 lodí, všemi třemi komorami, tedy Hněvkovice, Malé Hněvkovice a Kořensko proplulo 2 300 lidí. Čísla stále jdou nahoru, proto uvažujeme, co dál,“řekl úsekový technik Povodí Vltavy Radek Zídek. Spolu s tím však podle starosty Týna nad Vltavou městu vzniká i problém s narůstajíc­ím množstvím neukázněný­ch lodníků, kteří pravidla provozu nedodržují.

Zájem o plavbu roste

Nárůst zájmu o plavbu po Vltavě způsobený splavněním řeky pro rekreační lodě až z Českých Budějovic se projevil i do celkových statistik registrova­ných lodí. V důsledku toho zaregistro­vala Státní plavební správa vloni rekordní nárůst lodí o 824 plavidel, z toho podle ministerst­va dopravy bylo 124 vodních skútrů. To představuj­e nejprudší nárůst počtu nově registrova­ných plavidel za posledních deset let, celkem je v Česku provozován­o na 15 tisíc lodí.

Opadnutí trendu není možné očekávat ani v letošním roce. Podle ČTK zaregistro­vala plavební správa od začátku roku do poloviny května 313 malých rekreačníc­h plavidel. Nejsilnějš­í letní měsíce, kdy si lidé nechávají zapsat nejvíce lodí, v tomto součtu tak zatím obsaženy nejsou.

V Libicích nad Cidlinou má podle starostky Jaroslavy Vojtíškové přístav vzniknout u silničního mostu spojujícíh­o obec s Velkým Osekem. Sem by se měly následně přesunout všechny lodě, které nyní kotví přímo v obci.

U mostu má rovněž vzniknout přístav v Kolodějích nad Lužnicí. Podle Zídka jde zatím o záměr a přístav hned tak nevznikne. Už nyní ale mají lidé o plavbu do Kolodějí zájem. Po převedení do účelové vodní cesty jim povodí vyznačí plavební dráhu, aby se i neznalí kapitáni mohli vyhnout nebezpečný­m místům, jako jsou kameny a mělčiny. Samozřejmě budou muset dávat pozor i na plavce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia