Dnes Prague Edition

Číňan umí zpevnit půdu bez tun betonu. A staví i umělé ostrovy

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Na jednom velkém staveništi jsem viděl, jak se plně naložený kamion převrátil a z půdy následně vyteklo velké množství vody. Začal jsem přemýšlet, jak to udělat, aby se na takové půdě dalo stavět, aniž by se tam vylily tuny betonu,“vypráví v monackém hotelu Hermitage čínský podnikatel Sü Š’-lung.

Během uplynulého víkendu přijel do města na Azurovém pobřeží, aby jako národní vítěz reprezento­val svou zemi ve finále světové soutěže EY Podnikatel roku. Ačkoliv světový titul nakonec nezískal, jeho příběh alespoň trochu boří obrázek o Číňanech, kteří neumějí nic jiného než okopírovat všechno, na co přijdou.

Příhoda s kamionem, o níž v úvodu mluví, se stala téměř před dvaceti lety. Sü Š’-lung si tehdy půjčil velké peníze a tři roky bádal na staveniští­ch v mokřinách kolem Šanghaje. Jako inženýr, který předtím navrhoval přístavy, nakonec vynalezl zcela novou metodou, jak půdu odvodnit a vysušit.

Zjednoduše­ně řečeno, metoda, pro niž se používá zkratka HVDM, využívá k přípravě půdy pro konstrukci staveb vysoký tlak a vakuum. Z podloží odčerpá vodu a vysaje vzduch.

Jeho metoda je prý mnohem šetrnější k přírodě než konvenční metody, při nichž se používá cement a vápno. Navíc je zhruba o třetinu levnější a o polovinu rychlejší. Příprava staveniště podle složení půdy trvá jeden až tři měsíce.

„Tuhle technologi­i jsme vymysleli jen my, je originální, a pokud vím, žádná podobná ve světě neexistuje,“tvrdí podnikatel.

Nejtěžší to prý bylo ze začátku. „Stavebníci moc nevěřili, že naše metoda může fungovat,“vysvětluje. Sü Š’-lung nevymyslel pouze samotný postup, ale se svým týmem také navrhl stroje, které na staveniští­ch pracují.

Přístavy, letiště i elektrárny

Zlom přišel v roce 2003, kdy se vláda rozhodla rozšířit letiště v Šanghaji. Sü Š’-lung a jeho firma Geoharbour dostala šanci předvést, co umí.

A vládní představit­elé byli nadšeni. Geoharbour zakázku dostal, stavebníci uspořili 16,3 milionu dolarů a 1,7 milionu kubíků betonu. A po druhé přistávací dráze mu přiklepli i třetí a čtvrtou. Dnes už má firma za sebou pět set dokončenýc­h projektů. Čtyři pětiny z nich jsou mimo Čínu. Geoharbour se zaměřuje především na jihovýchod­ní Asii a Střední východ. Do budoucna myslí i na Latinskou Ameriku a na Afriku. O Evropě ale mluví zdrženlivě.

Většinou připravují půdu pro letištní dráhy, přístavy, železniční spojení či elektrárny. Vedle šanghajské­ho letiště Pudong a námořního přístavu Jang-šan připravova­li půdu pro letecké přístavy například v Singapuru či severojižn­í dráhu ve Vietnamu.

Firma se však podílela také na budování Souostroví Svět (The World Islands), což je skupina uměle vybudovaný­ch ostrovů nacházejíc­ích se v Perském zálivu čtyři kilometry od pobřeží Dubaje, které mají svým tvarem připomínat světadíly.

Právě ve výstavbě umělých ostrovů vidí velkou budoucnost. Sü Š’-lung už získal více než 80 výzkumných patentů. A zároveň drží čtyřicítku patentů mimo Čínu, například ve Spojených státech, Japonsku či Austrálii. S nedůvěrou se ale prý setkává všude.

„Když vstoupíme na nový trh, nejsložitě­jší je vysvětlová­ní, jak naše technologi­e funguje. Inovace je složitá, ale její propagace je ještě složitější. Ovšem hned, jak začneme stavět, soupeři začnou odpadávat,“prohlašuje čínský podnikatel.

„Když vlastníte technologi­i, je to způsob, jak vydělat peníze,“říká Sü Š’-lung. A dodává, že právě jeho firma ukazuje, jak vypadá přechod k nové čínské ekonomice v praxi. Tedy strategii, která směřuje k opuštění jednoduché výroby přechodu k inovativní­m technologi­ím.

A hodně si slibuje také od projektu moderní verze hedvábné stezky „Pás a stezka“, která otevírá dveře do zahraničí.

Zlom přišel v roce 2003, kdy firma Geoharbour dostala šanci rozšířit letiště v Šanghaji.

 ?? Foto: EY ?? Vysušovač z Číny. Sü Š'-lung reprezento­val pevninskou Čínu na světovém finále soutěže EY Podnikatel roku.
Foto: EY Vysušovač z Číny. Sü Š'-lung reprezento­val pevninskou Čínu na světovém finále soutěže EY Podnikatel roku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia