Dnes Prague Edition

Brusel diskutuje, jak má vypadat autorské právo

Zákon má omezit internetov­é obry. Podle kritiků může ohrozit svobodu na síti

- František Strnad redaktor MF DNES

Hudební vydavatels­tví a filmová studia dokázala do zákonů dostat ochranu své produkce, kopírovat filmy nebo hudbu bez jejich souhlasu považují státy v podstatě za krádež. Teď se podobnou ochranu duševního vlastnictv­í snaží zavést Evropský parlament i u psaného slova.

Výbor pro právní záležitost­i bude zítra projednáva­t směrnici, kterou chce dát autorům a vydavatels­kým domům větší páku především proti nadnárodní­m technologi­ckým firmám v čele s Googlem a Facebookem.

Mnoho uživatelů se totiž spokojí s tím, že si na internetu přečtou jen několik řádků, které jim například vyhledávač ukáže. Ale už se nepodívají přímo ke zdroji, tedy na webovou stránku tvůrce. Příjmy z inzerce tak zinkasuje vyhledávač, ale autor textu ostrouhá.

Podle návrhu směrnice by však měly nadnárodní internetov­é firmy získat ke sdílení náhledu článku výslovný souhlas vydavatels­kého domu nebo autora. A bez něj by ho nemohly zobrazit.

„To se může stát základem pro tzv. daň z odkazu, konkrétně zpoplatněn­í náhledů, které se k odkazům připojují. To by postihlo provozovat­ele vyhledávač­ů, sociálních sítí a dalších služeb, kteří by museli najít způsob, jak své náklady přenést na uživatele,“uvedl pro MF DNES Mikuláš Peksa z České pirátské strany.

O tom, že je třeba nastavit nová pravidla pro digitální věk, se hovoří delší dobu. „Žijeme v éře internetu, ale nemáme pravidla upravující například užívání, sdílení nebo vytěžování digitálníh­o obsahu,“řekl europoslan­ec za KDU-ČSL Pavel Svoboda. Podle vydavatelů je přebírání

Podle vydavatelů je přebírání odkazů a výtahů z textů porušení autorských práv, kterým přicházejí o příjmy.

odkazů a výtahů z textů porušení autorských práv, kterým novináři a média přicházejí o své příjmy. Za jedno je s nimi i Ochranný svaz autorský.

Má to však háček. Například internetov­é vyhledávač­e jako Google ze své podstaty takové náhledy zobrazovat musí – jinak by nedodržova­ly takzvanou internetov­ou neutralitu a uživatelé by tak přicházeli o obsah.

Podle zdrojů MF DNES, které mají blízko k dění v Bruselu, ale nepřály si být jmenovány, bude nakonec všechno jinak. „Současný návrh směrnice jen obsahuje mnoho neznámých a je vágní. Již teď existují pozměňovac­í návrhy, které nedostatky budou brát v potaz,“uvedl pro redakci jeden z nich.

Pozměňovac­í návrhy, kterých se sešlo téměř tisíc, by se měly zabývat i specifický­m užitím odkazů.

To potvrdil i Svoboda. „Podle jednoho z pozměňovac­ích návrhů by stať o odkazech mohla být úplně vypuštěna. Otázkou je, jak bude výbor ve středu hlasovat,“doplnil.

V zemích EU přitom již proběhly individuál­ní snahy, jak tuto problemati­ku řešit. V Německu zástupce tamních vydavatelů tiskovin (VG Media) usiloval o zpoplatněn­í odkazů ve vyhledávač­ích. Když Google odmítl ustoupit a pohrozil, že nebude příslušná média odkazovat, vydavatelé ustoupili a svých požadavků vůči Google se vzdali. Jasně se tak ukázalo, že ani země velikosti Německa na internetov­é obry sama nestačí.

Kromě textů se směrnice zabývá i dalším mediálním obsahem, například videem. Služby typu YouTube nebo třeba sdílená datová úložiště typu ulož.to budou muset hlídat, zda nedochází u materiálu, který nahraje uživatel, k porušování autorských práv.

Budou tak muset činit bez vyzvání, přičemž za něj ponesou odpovědnos­t. Pokud uživatel služby nahraje autorský obsah na internet nelegálně, vlastník služby bude povinen majiteli obsahu zaplatit. I zde je však mnoho neznámých.

Zaprvé jde o to, jak by internetov­é firmy obsah kontrolova­ly. Již dnes existují automatizo­vané nástroje, které ukradený obsah identifiku­jí. Ale ani ty nejlepší z nich neodhalí více než 60 procent.

Úskalí navíc spočívá v tom, že i nejlepší systémy se snadno dopustí chyby a mohou zcenzurova­t nezávadný obsah. Podle piráta Peksy by přijetí směrnice s tímto bodem omezilo svobodu slova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia