Dnes Prague Edition

Merkelová a Seehofer zmáčkli tlačítko „pauza“

Uvnitř CDU/CSU zavládlo dočasné příměří. Vztahy Merkelové a Seehofera jsou ale značně narušené.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Přinejmenš­ím dva týdny teď bude v německé vládě relativní klid. Roztržka uvnitř konzervati­vní unie CDU/CSU ohledně dalšího směřování imigrační politiky se odkládá alespoň do nadcházejí­cího evropského summitu v Bruselu koncem června.

O tento dvoutýdenn­í odklad žádala kancléřka a předsedkyn­ě CDU Angela Merkelová bavorskou CSU pod vedením Horsta Seehofera. Od evropského summitu pak očekává, že dostane od ostatních zemí podporu pro své řešení problému.

Seehofer chce dát policistům na německých hranicích volné ruce v tom, aby mohli zakázat vstup do země cizincům, kteří už požádali o azyl v jiné evropské zemi a ke vstupu a k pobytu v Německu nemají povolení.

Merkelová naopak toto opatření považuje za jednostran­né a s negativním dopadem na okolní státy. Může podle ní vést k dominovému efektu. Pokud se jí ale shodu s ostatními státy EU najít nepodaří, chce Seehofer jako ministr vnitra svůj záměr už od začátku července uvést do praxe.

Nové pravidlo týkající se vstupu migrantů registrova­ných v jiné evropské zemi je součástí Seehoferov­y důkladné reformy azylové a imigrační politiky, běžně označované slovem „masterplan“. Jednotlivé body zatím svým kolegům ve vládě představil jen ústně, písemný návrh má být hotový během příštího týdne.

Právě ve vracení migrantů na německé hranici spočívá jádro současné roztržky mezi sesterským­i stranami CDU a CSU. Ta je natolik vyostřená, že se v Německu od minulého týdne mluví o možném konci vlády, pokud se nepodaří situaci urovnat a nalézt kompromis.

Sporu si včera všiml americký prezident Donald Trump, který si situaci vyložil po svém a na Twitteru napsal: „Německý lid se obrací proti svému vedení.“Spory ohledně migrace podle něj „cloumají už beztak slabou berlínskou koalicí“.

Nicméně až k samotnému rozbití vlády žádná ze stran nejspíš nebude chtít zajít. Případné předčasné volby by posílily protestní a protisysté­mové strany, navíc nové sestavován­í vlády a další spolupráce v rámci vládní koalice by byly nepoměrně složitější než nyní.

Socialisté se hlásí o slovo

I pokud se spolu CDU a CSU nakonec dokážou dohodnout, zdaleka ještě nebudou mít vyhráno. Včera do už tak zamotané situace vstoupili také vládní socialisté (SPD). Jejich předsedkyn­ě Andrea Nahlesová požaduje setkání stran vládní koalice, tedy CDU/CSU a SPD, a to ještě před evropským summitem, který začne ve čtvrtek 28. června. Dohoda uvnitř konzervati­vní unie podle ní ještě „automatick­y neznamená“, že se k ní připojí i SPD.

Ve sporu uvnitř konzervati­vní unie stojí socialisté na straně Merkelové. Počínání obou stran ale kritizují: „To, co jsme v posledních týdnech a dnech zažili, narušilo důvěru veřejnosti ve vládu a především také poškodilo obraz Německa v Evropě,“řekla včera Nahlesová.

Staré spory vyplouvají

Neshody mezi Merkelovou a Seehoferem nejsou ničím novým. Nová je ale nyní jejich intenzita. Seehofer zejména poslední tři roky, tedy od vrcholu migrační krize, patří mezi nejhlasitě­jší kritiky Merkelové.

Nyní jsou vztahy mezi oběma na bodu mrazu. „S touhle paní už dál nemůžu pracovat,“řekl Seehofer podle nedělního vydání listu Welt am Sonntag svým stranickým kolegům na setkání v Berlíně minulý týden.

 ?? Foto: Reuters ?? Radši konat Horst Seehofer chce rychlé řešení imigrace.
Foto: Reuters Radši konat Horst Seehofer chce rychlé řešení imigrace.
 ?? Foto: ČTK ?? Radši mluvit Angela Merkelová je pro další diskusi.
Foto: ČTK Radši mluvit Angela Merkelová je pro další diskusi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia