Dnes Prague Edition

Případ Poche: Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vpátek odpoledne se ještě v některých sekretariá­tech slavil výsledek referenda v ČSSD, ale po víkendu je opět všechno jinak. A vláda, která byla na dosah, už zase mizí v mlze. Několikamě­síční úsilí tří stran a prezidenta se láme na muži, jehož jméno ještě před pár dny neznalo devět z deseti Čechů. Někde se stala chyba.

Zkusme si představit, jak by jednání o personální­m obsazení vlády vypadalo, kdyby vyjednával­i profesioná­lové. Nejprve by předsedové vysondoval­i ve svých stranách širší okruh jmen, která mají do vrcholné exekutivy k dispozici. Seznamy jmen, seřazených podle priorit, by pak zkonzultov­ali mezi sebou, tedy zda neexistuje závažný důvod, proč je pro partnery to či ono jméno nepřijatel­né. Zejména premiérovi nelze právo veta upřít, protože je to přece jen jeho vláda. Další štací pro odůvodněné škrtání v seznamech by byl prezident – rovněž nepominute­lná instance, notabene s přímým mandátem, která jednoho každého ministra do funkce jmenuje. No a v případě menšinové vlády by průběžně měla být informován­a podporujíc­í strana, pokud se vládní partaje předem dohodly jí nějaké personální právo veta dát.

Celé toto vyjednávac­í kolečko by se odehrálo (a teď mluvím sám proti svému stavu) ideálně v úplném utajení před médii, v reálnějším případě tak, že aktéři nebudou nic komentovat a zejména si přísně zakážou používat výroky jako „nikdy“, „definitivn­í“, „nejmenuji“, „necouvneme“a podobně. Oznámil by se až hotový seznam jmen – a ať si dodatečně kdo chce spekuluje, jak se k němu dospělo.

Sestavován­í vlády je obrovsky citlivá věc plná politickýc­h i ekonomický­ch zájmů, vyvažování vlivů, osobních ambicí i záští. Pokud se v jeho průběhu vyjednavač­i zakopou v příkopech, je to známka politickéh­o amatérismu, ne-li přímo hysterie. Čtveřici Zeman, Babiš, Hamáček a Filip se přesně toto stalo. A nikdo teď neví, jak z té šlamastyky ven.

Komu se bude chtít vylézt ze zákopu, tedy ustoupit, ukázat slabost a být – s prominutím – za blbce? Budou se to vyjednavač­i snažit zamlžit tím, že začnou celý vládní projekt z gruntu překopávat? Anebo ho pošlou k vodě celý a budou za blbce všichni, kdo do něj investoval­i tolik politickéh­o kapitálu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia