Dnes Prague Edition

Jsem božská, ale omezená

Tučná slečna se uhodí do hlavy, a když se probere, připadá si krásná. To je základ romantické novinky kin Jsem božská, která staví na jménu americké bavičky Amy Schumerové.

- redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Jak příkladně ukazuje Bridget Jonesová, ideální hrdinka romantické komedie může být pošetilá, bláznivá, zbrklá, dychtivá, nezralá, zmatená, směšně dojemná i dojemně směšná – v podstatě jakákoli, jenom ne omezená.

Což bohužel potkalo právě titulní postavu premiérové­ho snímku našich kin Jsem božská, která i s nadváhou dojde štěstí, lásky a kariéry, ačkoliv od první do poslední minuty působí jako husička neschopná sebeironie, základní přísady žánru.

My, obyčejné ženy

Popelky všeho druhu mají nárok na pohádková kouzla, ovšem i nadýchané svatební šaty v oříšku vypadají přirozeněj­i než zásah shůry, díky němuž se boubelka po pádu z rotopedu vidí v zrcadle jako štíhlá topmodelka – ovšem výhradně ona. Ve skutečnost­i vypadá stále stejně, nicméně díky falešné představě o vlastní přitažlivo­sti se začne chovat sebevědomě, čímž upoutá několik mužů i své nadřízené. A když prohlédne svůj blud, v typickém hollywoods­kém finále sdělí všem ženám světa, že to jde i bez čarování.

Trapnost její výzvy ještě násobí fakt, že vystupuje ve jménu luxusní kosmetické firmy, jejíž vedení učí myslet lidově „na nás, obyčejné zákaznice supermarke­tů“. Divák si tudíž připadá jako na reklamní akci, kde mu k marketinko­vému školení přibalí ještě lekci asertivity a jednu rtěnku se slevou.

Abby Kohnová a Marc Silverstei­n, kteří se již tradičně dělí o scénář, mají na krotce nevýbojné, usměvavě naučné romance svou ustálenou šablonu. Poprvé si však společně zkusili i režii, aniž by jim někdo zkušenější poskytl pár dramaturgi­ckých rad. Třeba že na klíčový přerod vypaseného káčátka v domnělou labuť se nemůže čekat dobrou půlhodinu, vyplněnou navíc tuctovými trampotami. Hrdinka marně shání oblečení ve své velikosti; cvičební úbor jí praskne – ano, právě tam; se stejně nudnými kamarádkam­i se fotí pro seznamku.

Body pro Williamsov­ou

Za pomoci žánrového triumvirát­u vyměšování, zvracení a žvanění se vyprávění konečně přehoupne přes klamnou proměnu, kdy se stává vyloženě exhibicí Schumerové. Ostatní herci mají za úkol pouze přihlížet: nevěřícně či pobaveně, vždy však trpně. Potíž tkví v tom, že film má jiné zákonitost­i než stand-up neboli sólové výstupy bavičů, které jsou její pravou doménou, navíc ve svém omylu je hrdinka až protivně nadutá, což se sklonem k sebelítost­i vytváří děsivou kombinaci.

Ale ano, občas se smích dostaví, počínaje slovními obraty typu „Volám, abych ti řekla, že mě zveš na rande“a konče situační taneční kreací na barové soutěži krásy v plavkách, třebaže nad veselím převládá údiv, že hosté takovému zjevení tleskají, místo aby v panice prchali.

Obchodně vlezlá verze pořadu Na stojáka stojí tak za třicet procent, deset navíc jí vybojovala Michelle Williamsov­á ve vedlejší, ale daleko zábavnější roli milionářsk­é vnučky, jejíž post v čele impéria brzdí tenký hlásek – a s ním herečka dělá divy.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Nejsme dokonalé, ale co na tom Hlavní hrdinka komedie Jsem božská v podání Amy Schumerové (vpravo) má sice kamarádky a práci, ale i nízké sebevědomí. To se změní podivným zásahem shůry.
Foto: Bontonfilm Nejsme dokonalé, ale co na tom Hlavní hrdinka komedie Jsem božská v podání Amy Schumerové (vpravo) má sice kamarádky a práci, ale i nízké sebevědomí. To se změní podivným zásahem shůry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia