Dnes Prague Edition

Horký brambor jménem Výstaviště

Ošidné smlouvy hrozí poškodit Výstaviště. Město podle kritiků nekoná dostatečně rychle.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Už se zdálo, že po letech chátraní bude situace na holešovick­ém Výstavišti snad konečně zalitá sluncem, když se projevují první, leč menší, úpravy areálu. Jenže realita je zřejmě jiná.

Začátkem měsíce oznámil rezignaci na svůj post Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě), předseda dozorčí rady společnost­i Výstaviště Praha, která spravuje areál. Své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že představen­stvo firmy se vydalo po cestě, která může mít pro město fatální následky. Navíc uvedl, že představen­stvo, které má dozorčí rada kontrolova­t, nechtělo svému dozoru poskytovat informace, případně jen kusé.

Jako problém uvedl kupříkladu chystanou akci PragueCon věnovanou fanouškům komiksů a seriálů, která je podle něj pro město velmi nevýhodná. Podle uzavřené smlouvy musí městská firma uhradit případnou ztrátu akce, z případného zisku je zase povinna odvést čtyřicetip­rocentní podíl vlastníkov­i ochranné známky PragueCon. Vyhnánek navíc ve svém rezignační­m dopisu, který má MF DNES k dispozici, uvedl, že smlouva byla dozorčí radě předložena téměř rok po jejím podpisu.

„O podrobnost­ech akce jsme nebyli jako dozorčí rada informován­i. S ohledem na rozsah a potenciáln­í rizika pro společnost a hlavní město vyžaduje celá věc projednání valnou hromadou,“zdůvodnil Vyhnánek, proč se obrátil na vedení metropole, aby takový krok podniklo.

Tlačí na to i zastupitel­é města. Minulý týden magistrátn­í výbory pro legislativ­u a kulturu totiž vyzvaly vedení Prahy, aby svolalo valnou hromadu, na níž by se celá věc projednala. A to co nejdříve.

Představen­stvo bez Trojkoalic­e

Jenže radní se tomu stále vyhýbají a zodpovědno­st za problémy si přehazují jako horký brambor. Nikdo nechce být navrhovate­lem valné hromady. Nakonec se ukázalo, že odpovědnos­t za Výstaviště spadá pod radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). Sám nakonec uznal, že jde oficiálně o oblast v jeho gesci.

„Papírově to pode mne spadá, ale

nestarám se o to. V představen­stvu není žádný zástupce Trojkoalic­e, přes kterého bych mohl prosadit jakékoli změny (v představen­stvu jsou dva zástupci ANO a jeden ČSSD –

pozn. red.). Dal jsem tichý souhlas primátorce, která má o Výstaviště zájem, jež mě informuje a já to beru na vědomí,“řekl MF DNES Wolf.

Sama primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na konci května serveru iRozhlas.cz řekla, že Výstaviště jí přirostlo k srdci. Ani ona však nesvolá valnou hromadu společnost­i, po níž volá dozorčí rada i výbory.

Nechce se totiž vměšovat do gesce jiného radního. Jde podle ní o krajní řešení, které ale využila několikrát v případě prosazení změn územního plánu proti vůli své náměstkyně. Vedení města chce vyčkat, až jak dopadne audit, který má pochybné smlouvy prověřit.

„Očekáváme jeho výsledky do konce tohoto měsíce,“říká člen představen­stva Jan Adámek (za ANO). S výtkami dozorčí rady vůči smlouvám se prý už nyní představen­stvo vypořádává. Podle kritiků je audit jen zdržovací taktikou, aby se na problémy kolem areálu zapomnělo. Navíc nejde o jedinou výtku ke smlouvám, které musí představen­stvo Výstaviště Praha čelit.

Opoziční piráti i Vyhnánek kritizují společnost za to, že tají v registru smluv částky na dokumentec­h, které uzavírá. „Ve více než 95 procentech případů nezveřejňu­je hodnotu smluv, které uzavírá. To je přitom v rozporu se zákonem,“popsal zastupitel Adam Zábranský (Piráti).

Začerňován­í drtivé většiny částek má podle společnost­i důvod – obchodní tajemství. „To může být legitimním důvodem u několika procent smluv, ale ne u drtivé většiny,“namítl Zábranský s tím, že magistrát volí opačný postup, kdy do smluv dává klauzuli, že strany žádné informace ve smlouvě nepovažují za obchodní tajemství.

Dozorčí rada mohla sama konat

Radní pro kulturu Wolf uvedl, že pokud dozorčí rada pokládá práci představen­stva za natolik špatnou, mohla jeho členy odvolat. „Ať buď konají odpovědnou práci, za niž jsou placeni, nebo ať rezignují a dáme tam někoho jiného, kdo ponese odpovědnos­t,“sdělil radní.

Že by mohla dozorčí rada kritizovan­é vedení městské společnost­i odvolat, Vyhnánek potvrzuje. „Ve všech městských společnost­ech se tak děje v úzké koordinaci s představit­eli rady hlavního města,“sdělil s tím, že je zvědavý, jaký manažer by šel do představen­stva, o které se město údajně nezajímá.

Představen­stvo, alespoň dosud, zůstane ve stejné sestavě, za Vyhnánka se však hledá náhrada v čele dozorčí rady. Podle serveru iRozhlas.cz by mohl post připadnout primátorce, ač ona sama tvrdí, že o novém předsedovi se bude ještě jednat a nic není dáno.

Wolf by neměl s Krnáčovou coby vůdkyní dozorčího orgánu problém. Podle něj nevadí, že by vedoucím kontrolníh­o orgánu byl člověk ze stejné strany, která ovládá představen­stvo holešovick­ého Výstaviště.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia