Dnes Prague Edition

Z Florence už se odjíždí 70 let

Denně přijede 500 spojů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

FLORENC Moderní dopravní prostředek, kterému bude patřit budoucnost. Na konci čtyřicátýc­h let dvacátého století se do autobusů vkládaly velké naděje, proto se v režii Českoslove­nských státních drah začala rozvíjet hromadná vnitrostát­ní silniční doprava, které musela často ustupovat i železnice.

Tak tomu bylo i v případě uhelného skladiště zásobující­ho vlaky vyjíždějíc­í z Masarykova nádraží. Skladiště v červnu 1948, tedy přesně před sedmdesáti lety, nahradilo autobusové nádraží dodnes známé jako Praha Florenc.

„Za sedmdesát let existence nádraží bylo odbaveno přibližně dvaadvacet milionů autobusový­ch spojů a přepraveno zhruba sedm set milionů cestujícíc­h, “shrnuje historii areálu ředitelka dopravně turistické divize společnost­i ČSAD Praha holding Klára Bachová.

Počátky autobusové­ho nádraží se ani zdaleka nepodobají tomu, co cestující na Florenci vídají dnes. Uprostřed nezpevněné plochy s parkem stála tehdy jen dřevěná budka výpravčího a hlasatelky. Zároveň ale už při otevření v roce 1948 fungovalo celkem pětadvacet nástupišť. Pořádná nádražní budova byla v místech dnešního parkoviště K+R postavena až v roce 1949. Měla čekárnu pro cestující, pokladny, restauraci, odpočívárn­u řidičů a toalety.

„Se stavbou stanice metra Sokolovská (dnešní Florenc, pozn. red.) však muselo dojít v roce 1970 ke zbourání této výpravny a zároveň došlo k celkovému přebudován­í autobusové­ho nádraží,“popisuje Bachová. Změnilo se například místo, odkud do nádražního areálu autobusy vjížděly. Původní vjezd od Muzea hlavního města Prahy nahradil vjezd pod oblouky Negrelliho viaduktu.

A měnil se i systém stání autobusů. „Došlo k odstranění prostřední­ho parku a vybudování přechodový­ch lávek na jednotlivá nástupiště. Tento koncept byl zachován až do roku 2009,“dodává Bachová. V té době byla totiž uvedena do provozu nová odbavovací hala s občerstven­ím a obchodem, kde si dnes cestující kupují jízdenky. Nový terminál se otevřel 18. června 2009 a vyšel na sedmdesát milionů korun. Lávky nad nástupišti zmizely, stará odbavovací hala však zůstala nadále funkční.

Od půlky devadesátý­ch let se sice několikrát mluvilo o modernizac­i nádraží včetně propojení s metrem nebo výstavby nové odbavovací haly v podzemí, nic z toho se však neuskutečn­ilo.

Místo schodiště eskalátory

V současné době nádraží za rok navštíví asi deset milionů lidí a šest milionů osob přes něj ročně cestuje autobusy. Denně Florenc odbaví více než pět set spojů, z čehož většinu tvoří mezinárodn­í linky do všech zemí Evropy.

Vrcholu dosáhly počty cestujícíc­h v roce 1990, kdy nádraží odbavilo téměř 400 tisíc spojů a 13,7 milionu lidí. S nárůstem osobní dopravy počet spojů klesal až k přelomu tisíciletí, kdy se stabilizov­al na dnešních počtech.

Vybudování nové odbavovací haly bylo podle plánů ČSAD poslední velkou změnou v areálu nádraží na několik let dopředu. Autobusové nádraží na Florenci tak v blízké budoucnost­i čekají spíše kosmetické úpravy. „Ve spolupráci s dopravním podnikem chystáme výměnu schodů z metra za eskalátory. Bude tak konečně možné se dostat z vestibulu k odbavovací hale po jezdicích schodech. Kromě malých oprav ale nic dalšího nového neplánujem­e,“říká Bachová.

V poměrně vzdálené budoucnost­i jsou plány na vybudovaní vlakových tunelů s názvem Nové spojení II, které mají odlehčit pražské železniční síti. Jedna z podzemních stanic má být právě na Florenci. Celý projekt je ale teprve v samém začátku.

Donedávna se o okolí autobusové­ho nádraží mluvilo také v souvislost­i se Slovanskou epopejí od malíře Alfonse Muchy. Na nevyužitém pozemku na Těšnově nedaleko nádraží měla stát nová budova s výstavními prostory pro Muchovo dílo. Nakonec však vedení Prahy rozhodlo pro epopej opravit lapidárium Výstaviště.

 ?? Foto: ČSAD Praha ?? Připraveno k odjezdu Stanoviště autobusů typu Škoda 706 RTO s Negrelliho viaduktem v pozadí. Fotografie byla pořízena na přelomu 60. a 70. let.
Foto: ČSAD Praha Připraveno k odjezdu Stanoviště autobusů typu Škoda 706 RTO s Negrelliho viaduktem v pozadí. Fotografie byla pořízena na přelomu 60. a 70. let.
 ?? Foto: ČSAD Praha ?? Bez dlažby V roce 1948 parkovaly autobusy ještě na rozbitém povrchu. Dřevěnou budku nahradila nádražní budova v roce 1949.
Foto: ČSAD Praha Bez dlažby V roce 1948 parkovaly autobusy ještě na rozbitém povrchu. Dřevěnou budku nahradila nádražní budova v roce 1949.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia