Dnes Prague Edition

Revoluce: český fotbal mizí z ČT, ligu koupila O 2

Už jen maximálně jeden zápas fotbalové ligy bude vysílat ČT. Práva na čtyři roky koupila O2 TV.

- Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES

Fotbalová liga se od nadcházejí­cí sezony bude vysílat především na soukromé a placené televizi. Společnost O2 TV oznámila, že pro sebe zakoupila práva na příští čtyři roky. Z každého kola bude vysílat všechna utkání. Jedno by mělo zůstat na volně šiřitelném kanále.

„Z každého kola budeme vyrábět čtyři televizní utkání v nejlepší vysílací kvalitě. Další čtyři utkání, která rovněž odvysíláme v O2 TV v rámci multidimen­ze, přineseme v takzvané streaming kvalitě,“prozradil Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport. Ve všech čtyřech televizníc­h přenosech bude možné využít videorozho­dčí.

„Jsme rádi, že nám O2 TV pomůže zvednout úroveň prezentace Fortuna ligy o další stupeň výš. Smlouva odpovídá parametrům, které jsme garantoval­i klubům, jako jsou jednotné TV sloty a významné navýšení příjmů,“podotkl Dušan Svoboda, předseda Ligového fotbalové asociace, která první a druhou ligu řídí.

Fotbalovou ligu v Česku čeká revoluce. Nejen proto, že od nového ročníku se bude hrát jiným systémem.

Soutěž ponese název Fortuna liga po novém generálním partnerovi. Po třiceti kolech se tabulka rozdělí na tři části, hrát se bude o titul, poháry i záchranu v nadstavbov­é části. A k tomu novinky ve vysílání.

Souboje Sparty, Slavie, Plzně, Baníku a dalších fanoušci uvidí na kanálech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal, kde už od léta 2015 mohou sledovat Ligu mistrů.

„Díky multidimen­zi, která divákům umožní sledování zápasů až na čtyřech zařízeních, nepřijdou o žádný zápas kteréhokol­iv klubu,“zdůraznil Kindernay.

O2 TV v každém hracím dnu (pátek, sobota, neděle, pondělí) odvysílá alespoň jeden zápas natočený na 13 kamer. Zbylé zápasy budou natáčeny na zmenšený počet kamer v menší kvalitě, jak na to byli fanoušci

zvyklí z online vysílání. I tyto duely budou zařazeny do vysílání O2.

Jeden zápas z kola půjde na volně šiřitelném programu. Může to být i na České televizi, se kterou se O2 TV o práva do letoška dělila. Záleží, s kým se společnost O2 dohodne. Stejně tak není zatím jisté, jak „atraktivní“duel si jiný kanál bude moci vybrat.

„Z kontraktu vyplývá povinnost nejméně jeden zápas pustit do volně šiřitelnéh­o prostoru,“řekla šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová.

„Nastalá situace je pro nás nová, další kroky tak budou primárně předmětem interní diskuse, případně celkové revize vysílání klubového fotbalu v České televizi,“uvedla v prohlášení tisková mluvčí ČT Karolina Blinková.

V minulé sezoně Česká televize i O2 TV vysílaly zpravidla po dvou utkáních z každého kola. O2 měla právo první volby, většinou si vzala šlágr, především duely Sparty a Slavie, které bývají nejsledova­nější.

Druhá a třetí volba patřila České televizi, čtvrtý duel si volila zase O2. Od teď to bude všechno v její režii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia