Dnes Prague Edition

Alonsův plán na zápis do historie. Frčí pro Trojkorunu

- — Robert Sára

Ten list vítězů je zatím tuze krátký, už téměř půlstoletí v něm totiž stojí jediné jméno Graham Hill. A tak ač jsou Velká cena Monaka, čtyřiadvac­etihodinov­ka v Le Mans a 500 mil Indianapol­is už devadesát let pevnými body historie motorsport­u, všechny tři závody vyhrál jen britský elegán s mušketýrsk­ým knírkem a přezdívkou „dělník volantu“.

Teď je tu možná muž č. 2. Fernando Alonso už je deset let dvojnásobn­ým vítězem monackého klání F1, v neděli k tomu při své první účasti přidal i triumf v Le Mans. A co nejdříve chce slavit také v Indianapol­is. „Chci potvrdit, že jsem jedním z nejlepších pilotů na světě, a tak chci porážet i jezdce z amerických oválů či ty, kteří závodí v Le Mans. Trojkoruna láká.“

Není divu, že se do té výzvy šestatřice­tiletý Španěl pustil. Roky se o něm mluví jako o nejlepším jezdci ve formuli 1, jenže kvůli neuváženým přestupům už víc než dekádu zůstává na dvou titulech mistra světa. Ne že by to bylo málo, ovšem poslední sezony u strádající­ho McLarenu jsou pro něj očistcem, a tak loni poprvé okusil 500 mil Indianapol­is.

Sice nedojel, ale pochopil, že i v „cizích“sériích může konkurovat a že Hillova Trojkoruna není jen bláhovým snem. I proto letos vedle angažmá v F1 vstoupil do vytrvalost­ního mistrovstv­í světa. V květnu tu po pěti letech zase vyhrál závod a teď i triumfoval v Le Mans.

„V F1 jste závislí na konkurence­schopnosti vašeho týmu. Když jste v top týmu, skončíte na prvním či druhém místě. Když jste až ve čtvrté nejlepší stáji, je jasné, že skončíte na sedmém či osmém místě. Le Mans je nevyzpytat­elné, a proto mě tady láká zdolat specialist­y na dlouhé tratě,“vyprávěl Alonso.

Před samotným závodem sice mluvil o tom, že se o výhru porve ve čtyřiadvac­etihodinov­ce deset aut, ovšem realita byla jiná. Poté, co Le Mans opustily automobilk­y Audi i Porsche, se za triumfem hnaly jen dvě posádky Toyoty. Byl však mezi nimi skoro celých 24 hodin jen minimální rozestup, a právě Alonso předvedl úchvatný výsledek. Když v noci ztrácel jeho vůz víc než dvě minuty, nasázel superrychl­á kola, díky kterým náskok soka téměř smazal.

„Fernando je sice nováček, ale byl ohromný. Hlavně v noci. Jako šéf sníte o tom, že se do týmu připojí někdo, kdo má obrovský talent a je schopný takových věcí,“říkal ředitel stáje Rob Leupen. Abyste pochopili, jak moc Alonso toužil po triumfu v Le Mans a dalším kroku k Trojkoruně, je dobré se podívat na jeho kalendář. Před týdnem závodil s F1 v Kanadě, teď v Le Mans a o víkendu už je zase F1.

Poslední týdny nemá volno, do konce července se jede pět závodů a mnozí předpovída­jí, že je tohle jeho rozlučková sezona ve formuli 1. Že se pak bude soustředit na americkou výzvu jménem 500 mil Indianapol­is, že se zase vrátí do Le Mans. Zůstaneme-li u striktního výkladu Trojkoruny (někteří považují za ekvivalent monackého vítězství titul mistra světa v F1), pak jen sedm pilotů se dostalo na kótu dvou výher. Pouze Alonso a Juan Pablo Montoya jsou aktivními závodníky (Montoyovi chybí výhra v Le Mans a teď skončil devátý).

Takže bude Trojkoruna brzy čítat dvě jména? Nebo snad i tři?

 ?? Foto: ČTK ?? Triumf v Le Mans Fernandu Alonsovi (vlevo) chybí ke Trojkoruně už jen vítězství z 500 mil Indianapol­is.
Foto: ČTK Triumf v Le Mans Fernandu Alonsovi (vlevo) chybí ke Trojkoruně už jen vítězství z 500 mil Indianapol­is.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia