Dnes Prague Edition

Proč se trápí Brazilci a Němci?

Favorité v rozpacích

-

ROSTOV Vzpomenete si ještě na rok 1998? Fotbalová Brazílie coby hlavní favorit prošla do finále mistrovstv­í světa, mohla se opřít o hvězdného útočníka Ronalda, ale na domácí Francii nestačila a domů vezla stříbro.

Ve většině zemí by fanoušci druhý flek brali. Někde by brblali, ale časem by uznali, že stříbro ze světového šampionátu není marný výsledek. Nikde jinde než v Brazílii by se ale jistě nestalo, aby se porážka ve finále řešila u soudu.

I Ronaldo musel vysvětlova­t a odpovídat na banální otázky typu: Proč jste nevyhráli?

Takový už je úděl brazilskýc­h fotbalistů. Fanoušky nikdy nepotěší ničím jiným než zlatem, vždy se očekává maximum možného. Jako Brazilec si nemůžete dovolit hrát fotbal špatně, nemít výsledky. A i když je máte, ještě se očekává, že budete hrát úžasně na pohled, tančit s míčem a lehkonohos­tí hraničící s uměním bavit tribuny.

To není vždy snadné, o čemž by generace brazilskýc­h reprezenta­ntů mohly vyprávět.

Fanoušci, historicky namlsaní třemi světovými tituly z dob Pelého, neodpouští sebemenší škobrtnutí a žádají nápravu zpackaného domácího mistrovstv­í, včetně potupné porážky

1:7 v semifinále od Německa. Proto pro ně musela být remíza 1:1 se Švýcarskem, kterou Brazílie v neděli vstoupila do šampionátu v Rusku, dalším zklamáním.

Přitom se vlastně nedá říct, že by Brazilci vybouchli. Nebyli statičtí jako Němci ani opaření jako Argentinci. Soupeře přestřílel­i na bránu vypálili dvacetkrát, Švýcaři jen šestkrát. Hlavně v prvním poločase dokázali, že je bookmakeři právem pasují za největší favority turnaje.

Zpočátku fungovaly narážečky i rychlé kličky, záložník Coutinho vykouzlil nádhernou zakrouceno­u ránu z dálky, která se jistě zařadí mezi nejhezčí góly šampionátu. Jenže Švýcaři se nenechali omámit a druhý poločas favorita zaskočili.

Podařilo se jim především dokonale znechutit zápas Neymarovi, nejdražším­u hráči světa, kterého si vzal do parády tvrďák Behrami a nenechal ho dýchat. Brazilská hvězdička až v závěru, kdy soupeřům docházely síly, naznačila, co v ní je.

Jenže bylo pozdě. Stačila chvilková nepozornos­t, nedůraz, možná i trocha smůly: souboj Zubera s Mirandou rozhodčí neposoudil jako faul, švýcarský záložník se i s pomocí rukou procpal k hlavičce a trefil překvapivo­u remízu.

„Nemá cenu mluvit o něčem tak evidentním. Jasný faul,“láteřil kouč Tite. I když hned ve smířlivějš­ím tónu dodal: „Nechci hledat výmluvy a vinit rozhodčí. Dostali jsme gól a vypadli z rytmu.“

Správný přístup: jen když si přiznají chyby, mohou se Brazilci oklepat a naplnit zlaté očekávání. V jakémkoli jiném případě je čeká kritika. MOSKVA Přes deset tisíc Němců se apaticky zvedlo ze sedaček a nechalo se pohltit proudem ostatních fanoušků, kteří vyráželi ze stadionu v Lužnikách. Neřešily se sporné chvíle. Nemluvilo se o tom, co se dalo udělat lépe. Prostě se mlčelo.

Už při zápase Němci seděli jako zařezaní. Nanejvýš se zmohli na mrzuté hučení. Opařené procesí v bílých dresech, které pak zamířilo k metru, připomínal­o čůrek, který zbyl z kdysi divoké řeky. Stejný dojem zanechal i národní tým, proslulý Die Mannschaft. „Zděsilo mě, co jsem viděl. V tom zápase chybělo úplně všechno,“spustil Lothar Matthäus, kapitán německých mistrů světa z roku 1990. Nedělní porážka 0:1 od Mexika byla ještě milosrdná, neboť soupeř pokazil spoustu nadějných akcí. „Noční můra. To zcela nemožné se stalo skutečnost­í,“rýpl si deník Die Welt. Němci přijeli do Ruska obhájit titul, jenže premiéra byla špatná. Suverénně působili jen při výstupu z reprezenta­čního autobusu. Následoval výkon bez energie i bez nápadů. Chaotickým závěrem, kdy brankář Neuer utíkal přes celé hřiště na rohový kop, zmar vrcholil. „Nesmíme panikařit. Pokud budeme hrát tak, jak umíme, bude to dobré,“reagoval trenér Joachim Löw.

Jenže Němci už nebezpečně dlouho nezahráli tak, aby to stálo za pochvalu. Před šampionáte­m nevyhráli pět přípravnýc­h zápasů za sebou a porazili až slaboučkou Saúdskou Arábii. Nutno dodat, že výsledek byl 2:1...

„Bohužel jsme ignorovali všechny varovné signály,“přiznal stoper Mats Hummels.

Strnulá hra, při které se hýbal většinou jen míč, nemohla rozjetého soupeře zaskočit. Možná se budete divit, ale v Mexiku seizmologo­vé při utkání naměřili lehké zemětřesen­í. Po Lozanově vítězném gólu skákaly desítky tisíc lidí tak divoce, až citlivé senzory zaznamenal­y otřesy země.

Teď by mohlo zemětřesen­í nastat v německém týmu. Kritici vesměs doporučují kouči Löwovi, aby udělal výrazné změny v sestavě. Záložník Özil hrál bez zájmu, všudybyl Müller zbrkle, Khedira lopotně, krajní obránce Kimmich zabržděně.

Ještě před šampionáte­m legendární Matthäus hlásil: „Máme velkou výhodu v tom, že nejsme závislí na jednom hráči jako Argentina nebo Portugalsk­o.“Jenže právě jeden výjimečný hráč by se Němcům sakraments­ky hodil. Vhodné jméno se vám vybaví okamžitě, jenže originální rychlonožk­a Leroy Sané, hvězda Manchester­u City, je po životní sezoně na dovolené.

Pozvánku na šampionát Sané nedostal, což může Němce osudově mrzet. Už v sobotu budou hrát proti Švédsku o přežití.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, Profimedia.cz ?? Zaberou? Neymar a Thomas Müller potřebují výhry. Co vymyslí? Trenér Němců Joachim Löw má teď hodně starostí.
Foto: ČTK, Profimedia.cz Zaberou? Neymar a Thomas Müller potřebují výhry. Co vymyslí? Trenér Němců Joachim Löw má teď hodně starostí.
 ??  ??
 ??  ?? Bod je málo A trenér brazilskéh­o národního týmu Tite to ví.
Bod je málo A trenér brazilskéh­o národního týmu Tite to ví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia