Dnes Prague Edition

Tim Robbins přijede do Varů

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nositelé hereckých Oscarů Tim Robbins a Anna Paquinová přijedou poprvé, Terry Gilliam se do Varů vrátí. Slavná jména doplní dva oscaroví producenti, na rozdíl od jiných festivalů bude chybět linka pro oběti sexuálního nátlaku.

KARLOVY VARY Hvězd bude dost a nepřijedou s prázdnou. Tim Robbins, hrdina Tajemné řeky, za niž má Oscara, a režisér díla Mrtvý muž přichází si v úvodu festivalu odnese cenu za přínos kinematogr­afii. Den poté uvede v letním kině slavné Vykoupení z věznice Shawshank, kde hrál s Morganem Freemanem, a ještě se ukáže v roli muzikanta na koncertu kapely Tim Robbins and the Rogues Gallery Band.

Donkichots­ký spor

Anna Paquinová, která Oscara za Piano dostala v jedenácti letech a nyní je známá ze ságy X-Men či seriálu Pravá krev, přiveze i s kolegou Denisem O’Harem a s manželem, jímž je režisér Stephen Moyer, jejich společný celovečern­í projekt Sklenka na rozloučeno­u.

Terry Gilliam, americký člen britské skupiny Monty Python a tvůrce filmů Král rybář či 13 opic, byl ve Varech už před dvanácti lety, v Česku točil Kletbu bratří Grimmů, ale tentokrát jeho návrat provází mimořádné napětí. Má totiž uvést českou premiéru svého vysněného díla Muž, který zabil Dona Quijota, jež natočil po osmnácti letech – a ztratil k němu práva. Odvolací soud je totiž přiřkl producento­vi Paulu Bran- kovi, jenž hrozí žalobou všem, kdo snímek uvede bez něj, i festivalu v Cannes, kde film odstartova­l. Tuzemský distributo­r však pořadatele ujistil, že má smlouvu v pořádku.

Jiné možné kontroverz­e se týkají domácího zástupce v hlavní porotě, děkana FAMU Zdeňka Holého, o jehož odvolání se nedávno neúspěšně pokusil akademický senát školy. Vedení festivalu nicméně potvrdilo, že Holého do poroty pozvalo dávno před fakultní aférou a že by kvůli ní své rozhodnutí neměnilo.

Mezi zahraniční­mi herci se objeví ještě Rory Cochrane ze seriálu Kriminálka Miami, mladičká Thomasin McKenzie z třetího dílu Hobita nebo Caleb Landry Jones ze Tří billboardů kousek za Ebbingem.

Francouzsk­ý režisér Romain Gavras doveze krimikomed­ii Svět je tvůj a mezi tisícovkou zástupců filmového průmyslu budou i dva oscaroví vítězové: John Lesher produkoval titul Birdman, Greg Shapiro válečné drama Smrt čeká všude.

Na rozdíl od Berlína či Cannes berou Vary s rezervou výzvu, aby festivaly zajistily rovný podíl mužů a žen v soutěži. „My máme rovnost v tradici od dob, kdy festival vedli Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou,“zmínil programový ředitel Karel Och. A na otázku, zda jako v cizině Vary zavedou horkou linku pro oběti či svěd- ky sexuálních útoků, Bartoška odvětil s narážkou na dávnou časopiseck­ou poradnu pro mladé: „Ne. A pokud ano, budeme volat Sally.“

 ??  ??
 ?? Foto: Magic Box ?? Vykoupení z věznice Shawshank
Vězeňské drama patří mezi nejslavněj­ší snímky Tima Robbinse.
Foto: Magic Box Vykoupení z věznice Shawshank Vězeňské drama patří mezi nejslavněj­ší snímky Tima Robbinse.
 ?? Foto: HBO ?? Pravá krev V upírském sáze si zahrála Anna Paquinová číšnici.
Foto: HBO Pravá krev V upírském sáze si zahrála Anna Paquinová číšnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia