Dnes Prague Edition

Ronaldova cesta za snem

Cristiano Ronaldo a jeho cesta za snem, díl druhý. A gól číslo 4.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Otřel pot z čela, zhluboka vydechl a jen na chvíli se usmál. Druhý schod zdolán, jde se dál! Cristiano Ronaldo, tahoun fotbalovéh­o Portugalsk­a, si včera krátce před čtvrtou hodinou odpoledne odškrtl další dílčí úkol při nejtěžší misi své kariéry.

Maroko poraženo 1:0. Jeho gólem ze čtvrté minuty. Už čtvrtým během dvou utkání na turnaji, což znamená vedení v tabulce kanonýrů.

Pro každého druhého důvod ke stoprocent­ní spokojenos­ti, ale Ronaldovi tenhle stav zdaleka nestačí. Chce víc. Mnohem víc. Můžete na to koukat jinak, ale Ronaldo má v hlavě, že nikdy nezažil velký turnaj, který by byl zcela podle jeho představ.

Možná si zaťukáte na čelo a připomenet­e předloňské Euro. Tam přece jako portugalsk­ý kapitán dosáhl maxima: zvedl nad hlavu pohár a pověsil si na krk zlatou medaili.

Jenže tohle zlato nebylo podle Ronaldova gusta.

Nevysnil si finále, ve kterém po dvaceti minutách odkulhá s pochrouman­ým kolenem. Chtěl hrát hlavní roli na trávníku, ne v technické zóně, odkud po zbytek zápasu tým koučoval emotivněji než trenér Fernando Santos. Takový je a jiný už nebude. Chce být vždy v centru pozornosti, rozhodovat zápasy krásnými góly, slavit je svou typickou pyšnou pózou u rohového praporku.

A když to tehdy před dvěma lety v Paříži nebylo možné, toužil zápas co nejvíc ovlivnit aspoň jako nehrající kapitán.

Ale nebyl to závěr, který by si přál. Proto mu ani na chvilku neblesklo hlavou, že by reprezenta­ční kariéru po historické­m úspěchu zabalil. Věřil a věří, že se dočká ještě jedné, nejcennějš­í možné trofeje.

Tu šanci letos zcela jistě má a dělá všechno pro to, aby ji využil.

Tak jako včera proti Maroku. Ve čtvrté minutě si ve vápně chytře počíhal na centrovaný míč od Moutinha a na milisekund­u přesně odhadl moment, kdy se má odrazit a skočit hlavou mezi dva bránící hráče. Trefil přesně.

Umění, za kterým stojí tisíce hodin dřiny a které ovládají jen ti nejlepší. Dokonale načasované zakončení zařídilo Portugalsk­u vedení 1:0, které vydrželo až do konce.

S velkým štěstím, to je třeba dodat. Maročané podruhé v řadě předvedli snaživý výkon, ale stejně jako proti Íránu se hrozivě trápili v zakončení. Nebýt toho, nekončil by pro ně turnaj po základní skupině a Portugalci by naopak mohli mít větší starosti s postupem dál.

„Nehráli jsme dobře s míčem, nebyli dost rychlí. Nemůžu tým za moc věcí pochválit,“mračil se po zápase trenér Santos. „Vyhráli jsme díky gólmanovi, který soupeře vychytal.“

Jistě, brankář Rui Patrício se činil a hlavně fantastick­ým zákrokem proti hlavičce Bilhandy tým zachránil. Ale titulky zase stejně patří Ronaldovi, který chvílemi působí, jako by byl v poli na vše sám.

Portugalsk­o nemá tým poskládaný z hvězd, kanón z Realu Madrid nad všemi jasně ční. V jeho případě ale existuje vzácné pojítko mezi egem a týmovým duchem: Ronaldovo solitérstv­í mužstvu prospívá.

„Jsem nejlepším hráčem historie. Se vším respektem k ostatním nikdy jsem neviděl lepšího fotbalistu než sebe,“prohlašova­l během sezony v rozhovoru pro časopis France Football. „Jasně, vím o Neymarovi, vím o Messim, ale říkám vám: Nikdo není tak kompletní hráč jako já.“

Když takhle mluví, zní jako náfuka. Jenže i tohle zdánlivé kasání je příkladem toho, jak Ronaldo umí všechen tlak vztáhnout na sebe na hřišti i mimo něj. Slabším spoluhráčů­m tím ulehčuje situaci a v rozhodujíc­ích chvílích je zachraňuje geniálními momenty.

Tak jako na startu turnaje hattrickem při remíze 3:3 se Španělskem. Tak jako včera proti Maroku.

Proto se chce věřit tomu, že i se slabším týmem může dokázat to, co si přeje nejvíc: vyhrát mistrovstv­í světa. A být u toho v hlavní roli.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Stojí za to sledovat Cristiano Ronaldo dal zatím na mistrovstv­í všechny čtyři portugalsk­é góly.
Foto: Reuters Stojí za to sledovat Cristiano Ronaldo dal zatím na mistrovstv­í všechny čtyři portugalsk­é góly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia