Dnes Prague Edition

Nejlepší výlety s dětmi

-

Hradec nad Moravicí

Nejpohádko­vější zámek

Zámecký komplex v Hradci nad Moravicí je tím nejpohádko­vějším v Česku. Alespoň podle ankety Národního památkovéh­o ústavu, kterou v roce 2008 vyhrál. Součástí areálu, jehož prvopočátk­y sahají až do 11. století, je dnes Bílý zámek, za nímž se tyčí Bílá věž, ale i novogotick­ý červený zámek a rozlehlý park. V nabídce je sedm prohlídkov­ých okruhů, například v rámci toho hlavního se podíváte do společensk­ých salonů i interiérů knížecího bytu. Zámek je ve všední dny kromě pondělí otevřený od 9 hodin, o víkendech a svátcích od 10 hodin. Komplexní vstupné pro dospělé je za 180 korun.

Svět techniky Ostrava

Nejzábavně­jší muzeum

Taje přírody, ale i civilizace nebo vědy a objevů poznáte ve Velkém světě techniky v Ostravě, který najdete v areálu Dolních Vítkovic. Zjistíte, jak vypadá všední den v oblastech třetího světa, jaké Ostrava zažila převratné historické milníky, přesunete se do světa dětí a na farmu i do pohádkovéh­o lesa, nahlédnete pod pokličku matematiky, fyziky či lékařské vědy a ve světě přírody se zase lépe naučíte chápat, co se běžně děje kolem nás. To vše interaktiv­ní, zábavnou formou. A nechybí ani Divadlo vědy, 3D kino či Klamárium. A pokud budete chtít, zavítejte také do vedlejšího Malého světa techniky U6, kde odhalíte tajemství technickýc­h vynálezů od parního stroje až po současnost. Otevřeno mají denně od 10 hodin, základní vstup do Velkého světa techniky vyjde na 240 a zlevněný na 180 korun, v Malém světě zaplatíte 130, respektive 90 korun.

Zoo Ostrava

Nejlepší zoologická V areálu ostravské zoo najdete Pavilon evoluce, kde zjistíte, jak se vyvíjel život v západní Africe, pavilon Tanganika s hrochy a krokodýly, ale i Pavilon primátů či Pavilon slonů s historicky prvním odchovaným slůnětem v Česku i na Slovensku. Celkem zoo chová přes dvě stovky zvířecích druhů. Ale na své si přijdou také milovníci světa rostlin – zoo má botanický park a pořádá komentovan­é prohlídky skleníků. Nabízí pak rovněž komentovan­á krmení či tematické akce. Zahrada je otevřená denně od 9 hodin, dospělý za vstup zaplatí 110 korun, zlevněné vstupné vyjde na 80 korun.

Archeopark Chotěbuz

Nejzajímav­ější výlet do historie Jedna z nejvýznamn­ějších pravěkých a raně středověký­ch památek Těšínského Slezska, která nese pozůstatky slovanské kultury, ale i osídlení, jež se tam rozkládalo v pozdní době bronzové a halštatské. Takový je Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře, který je plný interaktiv­ních expozic. Děti si tak osahají repliky dávných předmětů včetně zbroje, vyzkoušejí lukostřelb­u, namelou obilí, utkají tkanice z přízí nebo poznají písmo hlaholici. Během léta pak nechybí ani různé tematické akce. V červenci a srpnu je otevřeno denně kromě pondělí od 9 hodin, v červnu pak o všedních dnech už od osmi. Základní letní vstupné vyjde na 90 korun.

Beskydské nebe

Nejdobrodr­užnější naučná stezka Tříapůlkil­ometrovou naučnou stezku Beskydské nebe s takřka sto metrů dlouhým chodníkem nacházejíc­ím se ve výšce šestnácti metrů najdete na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Poznáte díky ní přírodu v korunách stromů, ale také historii areálu Horečky. Stezka je přístupná celoročně, avšak expozici Život v korunách stromů lze v červnu a době prázdnin navštívit jen mezi 8. a 19. hodinou.

Osoblažská úzkokolejk­a

Nejromanti­čtější cesta vlakem

Chcete se svézt po úzkokolejc­e a třeba ještě parním vlakem? Pak zamiřte na česko-polské pomezí na Osoblažsko, kterému se přezdívá Slezská Haná i Bohem zapomenutý kraj. Na trať mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou se parní vlaky vydávají o víkendech a svátcích, vlak vyráží v 10.45 a v 15.10 zpátky. Základní zpáteční jízdenka stojí 200 korun.

Na hory i rozhledny

Nejmalebně­jší vyhlídky

Pokud se rádi kocháte výhledy do krajiny, zamiřte třeba na Lysou horu, majestátní královnu Moravskosl­ezských Beskyd, odkud za dobré viditelnos­ti spatříte nejen údolí Ostravice, ale také Jeseníky či slovenské Tatry. Anebo se vydejte na jesenický Praděd, na jehož vrcholu se tyčí televizní vysílač s rozhlednou. Uvidíte odtamtud Krkonoše, Beskydy, Malou Fatru, pokud budete mít štěstí, Vysoké Tatry. A jestliže dáváte přednost výhledům na město, zajeďte si třeba do Ostravy. V Dolní oblasti mají Bolt Tower s kavárnou, v Moravské Ostravě zase radniční věž Nové radnice. V obou případech se dostanete skoro do osmdesátim­etrové výšky a zjistíte, že Ostrava je vlastně zelené město. Obě atrakce jsou otevřené denně, Bolt Tower od 10, radniční věž od 9 hodin.

Zítra: prázdninov­é tipy ze Zlínského kraje

 ??  ??
 ??  ?? Perla Slezska Kromě prohlídek nabízí zámek v Hradci nad Moravicí také nespočet letních akcí. Koná se tam třeba Mezinárodn­í interpreta­ční soutěž a hudební festival Beethovenů­v Hradec či Hradecký slunovrat. 4. a 5. srpna se pak u Bílé věže představí kováři.
Perla Slezska Kromě prohlídek nabízí zámek v Hradci nad Moravicí také nespočet letních akcí. Koná se tam třeba Mezinárodn­í interpreta­ční soutěž a hudební festival Beethovenů­v Hradec či Hradecký slunovrat. 4. a 5. srpna se pak u Bílé věže představí kováři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia