Dnes Prague Edition

Recenze: Pád Jurského světa

Jestli se minule divák okouzlený pravěkými tvory strachoval o lidské hrdiny, u dílu Jurský svět 2: Zánik říše si přeje, aby pěkní dinosauři zašlapali unylou člověčí partu do země.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Prší jak v americkém filmu, pojmenoval kdysi kolega jedno hororové klišé. Druhý díl Jurského světa, který dnes vstupuje do kin, mu dává plně za pravdu: noční liják rámuje žravý prolog i finále, přesto se příjemné mrazení nedostaví.

Z filmu totiž čiší umělost a paradoxně se týká více herců než zvířat. Zbytečná úvodní akce má jen coby předkrm zasytit, aby divák vydržel následnou nudu vysvětlive­k v televizníc­h zprávách, v projevech vědců – to si hrdina Jurského parku Jeff Goldblum nezaslouži­l – či aktivistů. Sbírka frází o tvrdých lekcích, matce přírodě, našich dětech a neúprosném času vytváří duté ekologické alibi, jedním střihem by se dala vyhodit. Zmizela dětská hravost i úžas, autoři ani nechtějí vyprávět, pouze pokračovat ve stylu godzillí ságy, což znamená zvětšovat počet zvířat a jejich operační prostor.

Katastrofi­cká agitka

Z výpravnost­i čouhají laciné emoce kolem dědečka a vnučky, mezi něž se vklíní nadnárodní generace ziskuchtiv­ých padouchů béčkového typu s vypelichan­ým spiknutím. Ale nejotravně­jší položku tvoří opět ústřední pár: Bryce Dallas Howardová prchá jako atletka, Chris Pratt potí chlapské žerty a oba jsou člověku tak dokonale lhostejní, že by jejich případnému zašlápnutí tleskal.

Naštěstí hodně zachraňují pravěcí tvorové, s nimiž konečně přijde napětí, i když nemnoho originalit­y. Jejich vzájemné souboje točil už Karel Zeman, s průhlednou koulí se honili minule, tudíž v paměti utkví nápady kolem zubů a transfuze či společný úprk lidí i zvířat před efektní sopečnou lávou. Zato závěrečná akce už je spíše studiová, od stínových siluet až po drápy na klice, a s každým povedeným detailem některého z dinosaurů sílí lítost, proč se jim dostalo tak slabého vypravěčsk­ého obalu.

Navíc naději, že třetímu dílu chystanému na rok 2021 dá opět jiskru návrat režiséra první části Colina Trevorrowa, naleptává fakt, že právě on u dvojky, jež spadla o ligu níž, podepsal scénář. Tedy nejslabší součástku stroje na výrobu katastrofi­cké agitky bez okouzlení.

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? Příšery aspoň pobaví Pravěcí tvorové sice do snímku vnesou napětí, ale málo originalit­y a chatrný scénář nezachrání. Příběh sehraný herci je tak ještě umělejší než dinosauři.
Foto: Cinemart Příšery aspoň pobaví Pravěcí tvorové sice do snímku vnesou napětí, ale málo originalit­y a chatrný scénář nezachrání. Příběh sehraný herci je tak ještě umělejší než dinosauři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia