Dnes Prague Edition

Mladý Chorvat staví auta. Rychlejší než Tesla

Za značkou Rimac stojí muž, který letos doma získal titul EY Podnikatel roku

- — Martin Petříček

MONAKO Zapomeňte na Elona Muska a jeho Teslu. Nejrychlej­ší auto s elektrický­m pohonem na světě zkonstruov­al třicetilet­ý Chorvat Mate Rimac. Může jet rychlostí až 412 kilometrů v hodině. O víkendu přijel jako národní vítěz na finále světové soutěže EY Podnikatel roku do Monaka.

Chorvatsko je přitom jediná země v Evropě, kde není žádný automobilo­vý průmysl. „Minula nás ta vlna, kdy automobilk­y šly na východ a na jih,“říká Rimac.

Velkou publicitu – paradoxně – přinesla Rimacovi také nehoda věhlasného moderátora Richarda Hammonda v jeho sporťáku. Loni v červnu vyletěl ze zatáčky a vůz vzplál. „Bylo to dost stresující, připadalo mi, že jsem zestárnul o deset let,“říká Rimac.

Kdo si bude chtít jeho vůz pořídit, měl by si pospíšit. Vyrobí se jich jen 150 s dodáním v roce 2020. Jeden vůz vyjde na 44 milionů korun.

Celej život jsem úplně ujetej do aut. Rodiče mi říkali, že jsem se o ně zajímal ještě dřív, než jsem začal mluvit a chodit. Prý jsem i simuloval, že mám zlomenou ruku, jen aby mě posadili do auta a odvezli do nemocnice, říká třicetilet­ý Chorvat Mate Rimac, jenž zkonstruov­al nejrychlej­ší auto s elektrický­m pohonem na světě. Žádnou neforemnou krabici, ale vymazlený supersport­ovní vůz, který jste mohli mít za zhruba 25 milionů korun.

Svou zemi reprezento­val během uplynulého víkendu na světovém finále soutěže EY Podnikatel roku v Monaku a jeho podnikatel­ský příběh má neskutečný drajv. Už na střední škole dvakrát uspěl v národní soutěži o nejlepší inovaci v elektrotec­hnice.

„Byly to školní projekty. Vymyslel jsem rukavici, která suplovala funkci klávesnice a myši. Měla sloužit k ovládání televize a internetu. To bylo ještě v době, než se rozšířily chytré telefony. A taky jsem navrhl systém, jak eliminovat mrtvé body při jízdě autem,“vypráví charizmati­cký vizionář. Dokonce má dva patenty, jenže tehdy neměl tušení, jak systém začít vyrábět ve velkém a prodávat.

Když mu bylo osmnáct, koupil si své první auto – BMW řady 3 z roku 1984. „Koupil jsem si auto, které bylo o čtyři roky starší než já sám. Chtěl jsem s ním závodit, ale ten starý motor vybuchl. Tak jsem se rozhodl, že ho přestavím na elektromob­il,“vypráví Rimac.

Součástky sháněl po vrakoviští­ch či z vysokozdvi­žných vozíků, později si vyráběl vlastní. Auto postupně vylepšoval a jezdil s ním po závodech, kde soupeřil s auty se spalovacím motorem. „Ze začátku se mi smáli: ‚Co děláš s tou pračkou na závodní dráze?‘ Ale pak jsem začal vyhrávat,“usmívá se Rimac. V roce 2011 si vysloužil zápis do Guinnessov­y knihy za elektroaut­o s největším zrychlením.

Už tehdy bylo jeho snem postavit celé vlastní auto. „Jenže v automobilo­vém odvětví panují obrovské vstupní bariéry. Stovky lidí se snažily rozjet vlastní automobilk­u, ale skoro nikdo neuspěje,“říká Rimac.

Překážkou jsou hlavně investice do vývoje. Rimac si v začátcích mohl sáhnout na peníze od šejků z Abú Zabí, kterým se jeho nápad i skeče líbily. Společně se domluvili, že prototyp představí na frankfurts­kém autosalonu. Jenže vyžadovali, aby se Rimac přesunul k Perskému zálivu, a s tím on nesouhlasi­l.

„Pracovali pro mě tehdy tři kluci. Abych jim mohl dát mzdy, musel jsem si půjčit, kde se dalo, prodat všechno, co šlo, včetně otcovy motorky, aniž o tom věděl,“říká Chorvat. Vůz sice tehdy do Frankfurtu přivezli, ale do hotového auta měl daleko.

„Uvědomili jsme si, že bude trvat roky, než ho vyvineme. Ale na to jsme neměli čas ani peníze,“říká Rimac. Tehdy se rozhodli, že budou vyvíjet technologi­e pro jiné automobilk­y. „To bylo asi nejlepší rozhodnutí, co jsme udělali,“dodává. Dodnes je to hlavní byznys firmy Rimac, jejímiž zákazníky jsou Renault, Jaguar či Aston Martin.

A vedle toho pracovali na vlastním autě. Ukázali ho před dvěma lety na ženevském autosalonu. Modelu Concept One se vyrobilo osm kousků a všechny se prodaly. A letos na stejném místě předvedli Concept Two.

„Dvojka má být hotová v roce 2020, vyrobí se 150 kusů. Cenovka je na 1,7 milionu eur (tedy asi 44 milionů korun). Na jedno dobití má ujet až 650 kilometrů. A maximální rychlost bude 412 kilometrů v hodině. „Mohla by jet rychleji, jediné omezení jsou pneumatiky,“vysvětluje Rimac.

Concept One přitáhl pozornost široké veřejnosti mimo jiné kvůli nehodě Richarda Hammonda, moderátora známých britských motoristic­kých pořadů Top Gear a The Grand Tour. Při testování auta a natáčení loni v červnu ve Švýcarsku nezvládl zatáčku a vyletěl ze silnice. Auto po několika kotrmelcíc­h začalo hořet.

„Řada lidí mi říkala, že to bylo to nejlepší, co se mohlo přihodit. Psalo se o tom po celém světě, chorvatské noviny to týden řešily na titulních stranách. Ale pro mě to bylo dost stresující. Připadalo mi, že jsem zestárnul o deset let,“říká Rimac. Podnikatel totiž tehdy zrovna jednal o penězích od investorů a bál se, že humbukem okolo je nepřesvědč­í.

Za konkurenta majitele automobilk­y Tesla Elona Muska se chorvatský výrobce elektromob­ilů nepovažuje. „Když jsem začínal, Teslu jsem bedlivě sledoval. Ale tehdy to nebyl žádný Elon, ten přišel až později jako investor. Vzhlížím spíš k vynálezci Nikolu Teslovi, který se také narodil v Chorvatsku,“prohlašuje Rimac.

 ??  ??
 ?? Foto: EY, Rimac ?? Druhá meta Chorvat Mate Rimac založil svou firmu Rimac Automobili v roce 2009. Letos na jaře představil na autosalonu v Ženevě již druhý model svého elektrické­ho supersport­u.
Foto: EY, Rimac Druhá meta Chorvat Mate Rimac založil svou firmu Rimac Automobili v roce 2009. Letos na jaře představil na autosalonu v Ženevě již druhý model svého elektrické­ho supersport­u.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia