Dnes Prague Edition

Žraloci si brousí zuby na šéfy energetick­ého gigantu

- — Vojtěch Srnka

Poté, co se skupina menšinovýc­h akcionářů státní firmy ČEZ sdružila tak, aby v ní ovládla procentní podíl, pátrali mnozí, kdo že se to za firmami v kyperském daňovém ráji skrývá.

MF DNES nyní zjistila, že majitelem jedné z těchto společnost­í je Peter Vančo, což je švagr Patrika Tkáče, spolumajit­ele finanční skupiny J&T. Vančova kyperská společnost Tinsel loni nakoupila akcie ČEZ v hodnotě kolem miliardy korun.

Skupina menšinovýc­h akcionářů získala svým spojením větší pravomoci vůči vedení firmy ČEZ. A aby je naplno využila, najala si Michala Šnobra. Tento zkušený investor se většinou často stará o investice právě skupiny J&T, kterou na Slovensku přezdívají „žraloci“. Ostatně na ni je tato skupina kyperských firem napojena.

Šnobr se teď chystá na zítřejší valnou hromadu. Z předchozíc­h zkušeností jiných velkých firem s kyperskými menšinovým­i akcionáři napojenými na J&T zastupovan­ými Šnobrem vyplývá, že se má vedení ČEZ na co těšit.

Ukázal to ostatně už týden, jež valné hromadě předcházel – vyvrcholil hrozbami podání žalob. „Jeden náš návrh nám na jednání valné hromady vůbec nepřijali a k protinávrh­u nezveřejni­li naše argumenty,“zdůvodňuje spory Šnobr.

Ozkoušená taktika

Přestřelku podle velmi podobného scénáře zažila naposledy firma Unipetrol. Neshody s vedením tehdy vrcholily valnou hromadou, jež trvala do časných ranních hodin. Ještě v témže roce od skupiny kyperských firem v barvách J&T odkoupil většinový akcionář jejich podíly. Cena akcií mezitím šla velmi rychle nahoru a skupina J&T na tom vydělala miliardy.

V případě firmy ČEZ však je tím většinovým akcionářem stát a případný zisk by šel jemu na úkor. V zájmu vyššího výdělku bude skupina napojená na J&T sázet na cenu elektřiny, která v posledním roce a půl roste. Jde ale i o to, že ceny akcií navýší ochota vedení energetick­ého gigantu vykoupit menšinové akcionáře. Spory podobné těm v Unipetrolu mohou tento proces urychlit.

A ještě jedna podobnost s Unipetrole­m a slovenským­i žraloky. Zatímco kyperskou firmu s miliardový­m podílem ve firmě ČEZ dnes vlastní nepříliš známý Peter Vančo, podíl v podobné hodnotě ve firmě Unipetrol dříve vlastnil pražský zubař René Foltán.

Miliardové půjčky ze Slovenska

Tato strategie vzbuzuje pochyby, odkud finance na takové miliardové investice vlastně pocházejí. Napovědět však může přehled pohledávek, jejž v roce 2014 sepsala společnost J&T Finance Group. Ten má MF DNES k dispozici.

Z materiálu vyplývá, že skupina kyperských firem napojených na J&T měla od této finanční skupiny napůjčován­o více než 8 miliard korun.

V seznamu dlužníků jsou především menšinoví akcionáři firem Unipetrol, Orco Property Germany nebo také Zentiva. Třeba společnost LCE Company zmiňovanéh­o zubaře Foltána dlužila v roce 2014 J&T celkem 1,5 miliardy.

Mezi firmami ze seznamu dlužníků z roku 2014 je právě také společnost Tinsel, nový miliardový akcionář firmy ČEZ. MF DNES se proto pokusila kontaktova­t Petera Vanča s otázkou, proč se k této investici rozhodl a jestli si ji pořídil za své, nebo jde o peníze J&T.

Vančo nejprve reagoval otázkou, zda se s redaktorem MF DNES osobně zná, posléze ale na položené dotazy už neodpovědě­l. Na otázky redakce nereagoval­a ani mluvčí skupiny J&T.

 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Jádro z dálky Pohled na Jadernou elektrárnu Temelín.
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Jádro z dálky Pohled na Jadernou elektrárnu Temelín.
 ??  ?? Michal Šnobr Muž, který skupině J&T vydělal miliardy.
Michal Šnobr Muž, který skupině J&T vydělal miliardy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia