Dnes Prague Edition

Merkelová se s Macronem dohodla snáz než s CSU

Merkelová a Macron se shodli na společném postupu ve finanční a azylové politice. Neshody uvnitř CDU/CSU mezitím ještě zesílily.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Je to dohoda na poslední chvíli: německá kancléřka podpoří požadavek francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona ohledně vytvoření společného rozpočtu eurozóny. Macron pak bude stát na straně Merkelové v otázce reformy evropské imigrační a azylové politiky.

Po úterní shodě Německa a Francie na zámku Meseberg nedaleko Berlína se zdá, že před evropským summitem, který začíná příští čtvrtek, už je mnohé jasné.

Merkelová i Macron dosáhli toho, co chtěli.

Na domácí půdě se ale pozice kancléřky dále komplikuje. Spor uvnitř konzervati­vní unie, tedy mezi kancléřčin­ou CDU a bavorskou CSU pod vedením Horsta Seehofera, ohledně možného vracení migrantů na německých hranicích se tím ke smířlivému konci nijak neposunul. Naopak.

Podle premiéra Bavorska Markuse Södera kancléřka nemůže tímto způsobem mísit finanční a azylovou politiku: Merkelová podle něj výměnou za podporu v azylové politice dělá ústupky v té finanční. „Jsou to dvě zcela odlišné oblasti,“kritizoval dohodu Söder a společný rozpočet eurozóny odmítl.

Ještě před summitem chce kvůli tomu svolat jednání koaličních stran. Se stejným požadavkem přišli před několika dny také vládní socialisté, kterým se naopak zdá, že ve sporu mezi CDU a CSU o další směřování imigrační politiky zůstávají stranou.

Němci jsou skeptičtí

Do konce června potřebuje Merkelová najít evropské řešení problémů imigrační politiky a ukončit tak vážný spor s bavorskou CSU. Tři čtvrtiny Němců nicméně nevěří, že se jí to podaří.

Podle průzkumu agentury Civey pro list Die Welt má nyní důvěru ve vyjednávac­í schopnosti kancléřky jen osmnáct procent dotázaných Němců.

Podle dalšího průzkumu agentury Infratest Dimap pro veřejnoprá­vní stanici ARD upřednostň­uje dvaašedesá­t procent dotázaných Seehoferův návrh, který by umožil na německých hranicích vracet ty, kteří nemají povolení ke vstupu do Německa.

A to i přesto, že Seehoferov­i naopak příliš nedůvěřují: za osobu na svém místě jej považuje pouze 35 procent Němců, o kancléřce Merkelové si to naopak myslí 47 procent dotázaných.

Pokud se Merkelové nepodaří najít kompromis, s nímž CSU bude ochotná souhlasit, hrozí, že se unie CDU/CSU rozpadne.

Rozpočet do tří let

Společný rozpočet zemí eurozóny by měl začít fungovat v roce 2021. V následujíc­ích měsících se mají sejít ministři financí zemí platících eurem, aby upřesnili výši rozpočtu a pravidla pro jeho využití.

Je to Macronův klíčový požadavek v rámci navrhovaný­ch reforem Evropské unie, které představil loni v září, jen několik dní po německých parlamentn­ích volbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia