Dnes Prague Edition

Migrační minisummit bude bez Česka

- — Luboš Palata

BRUSEL O nás bez nás bude v neděli migrační minisummit, který zřejmě na přání Německa svolal do Bruselu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Kromě německé kancléřky Angely Merkelové a Junckera se ho zúčastní také zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka a Malty. A také Bulharska, které nyní Unii předsedá, a Rakouska, které se do čela EU postaví od počátku července. Podle Juckera jde o země, „které mají zájem na nalezení celoevrops­kého řešení před unijním summitem o migraci“.

Merkelová se pokusí s těmito zeměmi, z nichž většina patří do skupiny států nejvíce zasažených migrační krizí minulých let, najít „evropské řešení“, které by mohla postavit proti požadavku svého ministra vnitra z bavorské CSU Horsta Seehofera. Seehofer požaduje, aby Německo zavedlo hraniční kontroly, migranty vůbec nevpouštěl­o na své území a vracelo je do států na hranici EU, do nichž vstoupili jako do prvních států Unie a kde mají povinnost požádat o azyl. Zda z jednání států, které zastupují asi polovinu obyvatelst­va EU, vzejde nějaká jasná výzva k zavedení přerozdělo­vacích kvót, které jsou pro Českou republiku a další státy Visegrádu červeným hadrem, je otázka. Zatímco Řecko a ještě více Itálie a jeho nová vláda kvóty tvrdě požadují, německá kancléřka je vůči nim zdrženlivá a šéf rakouské vlády Sebastian Kurz se vyslovuje proti nim.

Česko se minisummit­u nezúčastní, ale premiér Andrej Babiš se v úterý postavil ve sporu Merkelová–Seehoher jasně na stranu kancléřky, když možnost uzavření německých hranic označil za nebezpečí pro Česko. Návrhy obnovení hraničních kontrol jsou podle Babiše pro Česko nepřijatel­né. Praha sice podle něj odmítá kvóty, ale je ochotna finančně pomáhat jak Řecku, tak Itálii i přispět k posílení ostrahy hranice EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia