Dnes Prague Edition

Maďarsko zavádí vězení za pomoc migrantům

- — Luboš Palata

BUDAPEŠŤ Pro maďarského premiéra Viktora Orbána není větší hrozby než nelegální migrant, který se pokouší dostat do země.

Včera přijatý balík tvrdých zákonů proti nelegální migraci zavádí tresty až ročního odnětí svobody pro ty, kteří by chtěli v budoucnu pomáhat lidem, již maďarskou hranici nepřekroči­li legálně. V osmikilome­trovém pásmu kolem hranice hrozí tento trest za jakoukoli „materiální pomoc“nelegálním­u migrantovi. Za tu může soud považovat i jídlo, přikrývku či lahev vody.

„Maďarští občané oprávněně očekávají, že vláda použije veškeré nezbytné prostředky pro boj proti nelegálním­u přistěhova­lectví a proti těm činnostem, jež mu napomáhají,“uvedl ve zdůvodnění balíku zákonů ministr vnitra Sándor Pintér. Organizová­ní nelegálníh­o přistěhova­lectví bude podle Pintera trestným činem, což má zamezit tomu, aby se Maďarsko stalo „přistěhova­leckou zemí“.

Paradoxně je největším sociálním problémem Maďarska úbytek obyvatelst­va, jehož počet klesl už na 9,7 milionu.

Parlament, v němž má vládní Orbánův Fidesz většinu, odhlasoval i paragrafy, které počítají s až devadesáti dny odnětí svobody pro toho, kdo bude migrantovi, jenž nelegálně překročil hranici, poskytovat pomoc při získání povolení k pobytu nebo při azylovém řízení.

Ústavní zákaz „cizí populace“

Možná ještě významnějš­í než tyto změny v zákonech, jež mají odradit od jakékoli pomoci nelegálním migrantům, je poměrně nenápadná úprava ústavy. Ta zakazuje do Maďarska „přesídlova­t cizí populace“. Pod tímto nejasným termínem se podle maďarských analytiků skrývá pojistka, jež má vládě na základě tohoto nového ustanovení umožnit odmítnout žadatele o azyl, kteří by byli do Maďarsku posláni na základě nějakých nových kvót EU na přerozdělo­vání migrantů.

Pod tlakem evropských institucí zmizely z přijatých zákonů některá drakonická ustanovení. Například to, které umožňovalo ministerst­vu vnitra zakázat činnost jakékoli nevládní organizace zabývající se migrací, pokud úřad shledá, že se stala „hrozbou pro národní bezpečnost“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia