Dnes Prague Edition

Salvini chce deportovat cizí Romy, kritika ho nezajímá

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Sotva ten nápad padl, už se strhla velká bouře.

Záměr italského šéfa vnitra Mattea Salviniho (na snímku vpravo) sčítat Romy a deportovat ty zahraniční, bez povolení k pobytu, zacloumal italskou politikou.

„Ti, kteří nemají patřičné dokumenty, budou vyhoštěni, ty ostatní si bohužel budeme muset nechat doma,“uvedl Salvini, který stojí v čele vládní strany Liga.

Návrh nekritizov­ala jen opozice, ale i vicepremié­r Luigi Di Maio, Salviniho partner ve vládní koalici: označil krok za neústavní. Bylo to poprvé, kdy se oba spojenci v některé otázce zásadně neshodli.

Záměr komentoval mluvčí Evropské komise Alexander Winterstei­n, podle kterého není možné některé evropské občany deportovat na základě etnických kritérií.

Objevily se i názory, že census Romů, kterých žije v Itálii odhadem 130 tisíc, připomíná někdejší nechvalně známou registraci Židů.

Salvini ale trvá na svém. „Neustoupím, budu pokračovat,“vzkázal kritikům. Sčítání Romů považuje za užitečný krok. Mělo by se podle něj zjistit, kolik z nich má patřičné dokumenty, takže žijí v Itálii legálně. Ti ostatní by podle něj měli být vyhoštěni v rámci dvoustrann­ých smluv mezi státy.

Je to ale vůbec reálné? Salvini není zdaleka první evropský politik, který přišel s tímto nápadem.

Před osmi lety se pustil tehdejší francouzsk­ý prezident Nicolas Sarkozy do vypovídání rumunských Romů, pár stovek jich poslal leteckými spoji zpět do Bukurešti. Tehdy uvedl, že pokud Romové porušují zákony, odpovídá jejich vypovídání normám Evropské unie. Francouzi se snažili zbavit především gangů balkánskýc­h žebráků, kteří obtěžovali a okrádali turisty.

Italy by mohlo varovat, že téměř všichni deportovan­í Romové se zakrátko do Francie vrátili, mimo jiné i kvůli příspěvku 300 eur, které od francouzsk­ých úřadů inkasovali. Paříž později od deportací raději upustila.

Tentokrát je situace jiná. Salvinimu vadí především existence nelegálníc­h romských osad, které chce zrušit. Pomůže to podle něj nejen Italům, na jejichž pozemcích osady přežívají, ale i Romům samotným.

Ve vládním dokumentu se uvádí, že v osadách žije okolo 60 procent nezletilýc­h, které jejich rodiče odmítají posílat do škol. Tím se jejich startovní pozice v dalším životě zhoršuje.

Salvini připomněl, že před pár lety přišli s obdobným návrhem na evidenci Romů radní v Miláně, v rámci projektu, který měl pomoci sociálně slabým rodinám s dětmi.

Před 10 lety se pustil do sčítání Romů také tehdejší premiér Silvio Berlusconi, vysloužil si hlasitou kritiku od ochránců lidských práv a vláda později musela Romům vyplatit finanční kompenzace.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia