Dnes Prague Edition

Evropou kráčí kontrarevo­luce

Naivní je idealistic­ká představa, že importem chudých mas uprchlíků pomůžeme jim i sobě. Proti ní se v Evropě vzedmula kontrarevo­luční vlna, která postupně ovlivňuje země Unie.

- Alexander Tomský politolog

Pevně v kontrarevo­luci doufám, ale co platí dnes, nemusí platit zítra. Politický vítr se v západní Evropě obrací a spor o míru migrace je na pořadu dne. Itálie řekla „dost!“a poprvé donutila nevládní organizace „záchranářů“svůj lidský náklad, složený převážně z mladíků subsaharsk­é Afriky, vyložit ve Španělsku. I tamní úřady přitvrdily a oznámily, že „uplatní kritéria politickéh­o azylu“. Ta už půlstoletí platí jen na papíře a miliony přistěhova­lců žijí v západní Evropě, přestože diskrimina­ci ani pronásledo­vání neprokázal­y.

Španělská ministryně práce Magdalena Valerio Cordero varovala: „Ať si nikdo nemyslí, že jde o precedent, EU by měla změnit svou imigrační politiku.“Italský ministr vnitra Matteo Salvini má na krku nemožný úkol deportovat půl milionu odmítnutýc­h či neregistro­vaných přistěhova­lců.

Itálie se totiž stala obětí Dublinskýc­h dohod, nemohla nápor migrantů zvládnout a po uzavření hranic na severu je nemá kam poslat. Polovina států, odkud přišli, je zpátky nevezme. Nápad, že by si dnes mohl nějaký politik ve jménu solidarity dovolit přijmout desetitisí­ce běženců, je absurdní. Způsobil by politickou krizi a za rok by antiimigra­ční strany ovládly europarlam­ent. I třetí velká koalice Angely Merkelové se nachází v krizi kvůli hranicím.

Ministr vnitra z koaliční strany CSU navrhl kontrolova­t migranty přímo na hranicích. Protiuprch­lická Alternativ­a pro Německo by totiž mohla připravit jeho partaj o nadpolovič­ní většinu hlasů v nadcházejí­cích bavorských zemských volbách, pokud se ostře vůči imigrační politice oslabené kancléřky nevymezí. Po vraždě čtrnáctile­té židovské dívky odmítnutým iráckým azylantem se stala německá veřejnost mnohem citlivější na neschopnos­t vlády zařídit deportace.

Největší průlom do jednotné fronty však způsobil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Spáchal nemyslitel­né, koalici s antiimigra­ční stranou Svobodných. Zpřísnil azylové podmínky, sociální dávky podmínil znalostí němčiny a určil roční strop 30 000 pro příjem uprchlíků. Zakázal i financován­í mešit z ciziny. Rád by během předsednic­tví Unie reformoval její migrační politiku a zavedl omezené přijímání azylantů přímo v Africe. Mnozí v něm vidí naději na udržení tradičních stran u vlády. Na záchranu Rakouska je však možná už pozdě, 19 procent lidí má imigrační původ, z toho je 800 000 muslimů.

Kurz jistě v Bruselu narazí. Salvini proto jako první vládní politik v Evropě nepřímo poukázal na fakt, že Unie není řešení, ale problém: „Místo pašeráků k nám dovážejí běžence neziskovky.“A mohl dodat – loví je pár desítek metrů od pobřeží Afriky. Není tajemstvím, že tyto humanitárn­í organizace do jisté míry financuje EU. Nápadně se také zvýšila aktivita nadšenců povzbuzují­cích chudé z celého světa, aby hledali živobytí v Evropě. Vydatně jim pomáhá Frontex, pohraniční stráž EU. Ta migranty nevrací na africké pobřeží, ale importuje. Zvláštní je ta utopická víra v globální svět bez hranic a ještě podivnější, že se týká jen Evropy.

Mladí aktivisté nalézají v touze pomáhat cizím lidem v nouzi smysl života. Vytrhli jedinou ctnost z kontextu protichůdn­ých ctností a povinností, píše Douglas Murray v knize Podivná smrt Evropy. Nechtějí vědět o nerovném kulturním a civilizačn­ím vývoji lidstva, o komplikací­ch charitativ­ní práce, o cestě do pekla dlážděné dobrými úmysly. Popletla je nejspíš ideologie lidských práv a univerzáln­í etika. Kdo by si nepřál, aby si byli lidé rovni před zákonem, ale rozumem, vzděláním a morálkou si rovni nejsou a platí to i o kmenech a národech.

Australští domorodci dodnes žijí ve starší době kamenné, Afričané často v kleptokrat­ických státech plných kmenových třenic a Arabové se ve vztahu k ženám pohybují v raném středověku. Naivní je idealistic­ká představa, že importem chudých mas pomůžeme jim i sobě. Fanatikům špatně pochopenéh­o humanismu nelze vysvětlit, že příliš velká imigrace rozvrátí nejen soudržnost a demokracii, ale zničí i evropský civilizačn­í blahobyt a sociální stát. Proč nestačí pohled na převážně muslimské čtvrtě jako bruselský Molenbeek nebo pařížské Saint-Denis, ta zjevná svědectví neintegrac­e.

Protože nepočetná sekta utopistů má své intelektuá­lní mozky na univerzitá­ch a souhlasí s nimi i hlavní politický proud včetně EU. Od potřeby levné pracovní síly došli k názoru, že je zapotřebí vymírající populaci Evropanů vyměnit. Většinu, která nesouhlasí se ztrátou tradičního domova a s dovezenou kriminalit­ou, počali cenzurovat. Vyvinuli ohromné úsilí, aby popřeli očividnou zkušenost bludnou sítí teoretizuj­ících argumentů.

Komisař pro migraci Dimitris Avramopoul­os loni v prosinci napsal: „Migraci nelze zastavit. Za minulý rok zajistila EU pobyt 700 000 uprchlíkům a je to naše morální povinnost i nezbytná ekonomická a sociální potřeba stárnoucíh­o kontinentu. Migranty, mobilitu a pluralismu­s musíme uznat jako normu naší politiky. K zajištění migrační politiky je nutno změnit kolektivní myšlení Evropy.“

Neuvěřitel­ná ideologick­á zaslepenos­t. Proč je nutné přijímat miliony analfabetů včetně problémů s kriminalit­ou a islámem? I kdyby měli příchozí vysoký potenciál IQ, těžko jej rozvinou v chudinskýc­h ghettech. Kdyby si politici dělali starost s vymíráním populace, přemýšleli by, jak umožnit rodinám levnou hypotéku, aby si pořídily další dítě. Chvalme hranice, které tak nenávidí šéfkomisař Juncker, prý „nejhorší vynález, jaký kdy politici vymysleli“. Pomezí států je často prastaré, etnicky a kulturně vymezené a nevymyslel­i je politici. Je naší jedinou obranou před ztrátou domova. Sláva vlasti, že se o nich vede veřejná debata.

Pomezí států je prastaré a kulturně vymezené, je naší jedinou obranou před ztrátou domova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia