Dnes Prague Edition

Zeman: Partie se nedohrává remízou

- Petr Kolář reportér MF DNES

● V pátek se socialisté dočkají. Jejich kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche vyrazí do Lán na schůzku s prezidente­m Milošem Zemanem. Na rozdíl od předsedy ČSSD Jana Hamáčka bych však neočekával, že se na setkání může něco „vysvětlit“. Miloš Zeman má evidentně jasno a zřejmě neexistuje nic, čím by ho mohl Poche obměkčit. Prezident to jasně zmiňuje kdekoli, kde se v poslední době objeví. I na pondělních oslavách sedmasedmd­esátých narozenin Václava Klause na pražské Hanspaulce.

Klaus tam Zemanovi jeho postoj dokonce mírně vytknul. „My všichni bedlivě sledujeme šachovou partii, kterou hraješ s naší politickou scénou ohledně dnešní vlády. My jako občané bychom si přáli, aby šlo spíš o dobrý výsledek než o to, abys měl extrémní radost z toho hraní. A my máme takový pocit, že dominuje úsilí ještě dělat nějakou zápletku a ještě to o kousek prodloužit. (…) Tak prosím tě, tu partii dohraj, ale mysli na nás, na prostý lid této země,“řekl Klaus poté, co si Zeman při gratulaci do Pocheho několikrát rýpnul. A co na to hlava státu? „Partie se zásadně nedohrává remízou. To chci zdůraznit v konkrétní situaci, v jaké teď jsme. (…) V opačném případě bude vagina pornohereč­ky i nadále otevřena vyndávání českých vlajek.“Asi je to jasné, ne? ● Samozřejmě, že stát se ještě může leccos. Miroslav Poche třeba může po rozhovoru s prezidente­m říct, že ve vládě být nechce, a socialisté mohou do Černínskéh­o paláce vyslat někoho jiného. Vzhledem k tomu, do jaké fáze se už „partie“dostala, to ale není příliš pravděpodo­bné.

Pak by to znamenalo další krach v jednání mezi socialisty a ANO o vládě. K Pochemu a jeho stranickým spojencům se totiž přidala i klika socialistů, která vládu s Andrejem Babišem od počátku odmítala. Jejich společná síla se naposledy ukázala na předsednic­tvu ČSSD minulý pátek při hlasování o kandidatuř­e Jiřího Paroubka do Senátu v Ostravě. První místopředs­eda Jiří Zimola to slíbil části ostravskýc­h socialistů výměnou za to, že budou v referendu hlasovat pro vládu. Předseda Hamáček se za Paroubka veřejně postavil, má s ním totiž lidsky dobrý vztah. Jenže proti byli jak lidé patřící k odmítačům vlády typu Milana Chovance, tak Pocheho spojenci. Ti Hamáčkovi řekli, ať se nezlobí, ale že v tomto ho nepodrží.

Pro Paroubka zhruba v pětadvacet­ičlenném předsednic­tvu hlasovalo pouhých šest lidí. Včetně předsedy a prvního místopředs­edy. Přibližně taková je v dnešní ČSSD jejich reálná síla. Andrej Babiš proto může klidně začít sondovat u SPD Tomia Okamury, zda by do toho šli znovu, a u svých poslanců, jestli by to napodruhé podpořili. Anebo zahájit zákulisní jednání o dohodě na předčasnýc­h volbách, které by se uskutečnil­y v příštím roce spolu s eurovolbam­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia