Dnes Prague Edition

Pražské politiky Zákaz starostů na magistrátu

Zákon má omezit

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Starosta a radnice tradičně patří k sobě. Jenže v hlavním městě by mohlo být toto pouto přetrhnuto. Poslanec a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) chce vypracovat novelu zákona, podle které by mělo být zakázáno, aby starostové, místostaro­stové a radní městských částí byli členy zastupitel­stva hlavního města.

„Dlouhodobě není ideální, když se zastupitel celé Prahy při hlasování rozhoduje podle zájmů městské části, v jejímž vedení sedí,“zdůvodňuje Dolínek tvorbu novely, kterou by mohla Poslanecká sněmovna projednat v září.

„Často se stává, že ve svých projevech politik, který má hájit zájmy všech Pražanů, přejde k tomu, že začne na věc nahlížet z pohledu jeho domovské části. Proto si myslím, že tam starostové nemají co dělat. Zvýšila by se objektivit­a rozhodován­í,“míní Dolínek.

Pravděpodo­bně by opatření bylo nastaveno tak, že by zastupitel­i zanikl jeho mandát, pokud by se stal členem rady městské části.

Pouze pro Prahu

Zákon má být výhradně pro metropoli, na krajská zastupitel­stva se nemá vztahovat. U nich podle Dolínka není problém, když jsou v nich i starostové měst a obcí, neboť krajští zastupitel­é nemusí mít takový přehled o potřebách v celém svém regionu, což ale u hlavního města prý neplatí.

Nápad se zákazem představit­elů městských částí má na magistrátu podporu i dalších stran, ale s určitými výtkami. Podle opozičních pirátů je vyloučení všech členů rady městské části z metropolit­ního zastupitel­stva příliš tvrdé.

„Spíše bychom na to šli postupně, aby se omezení týkalo nejdříve jen starostů. V průběhu volebních období se totiž rozpadají koalice na městských částech, takže by potom mohlo být dost lidí vyřazeno z celopražsk­ého zastupitel­stva. Buď by do něj nemohli vstoupit na začátku, nebo by z něj třeba odpadli kvůli změnám na domovských částech,“říká předseda magistrátn­ích pirátů Adam Zábranský.

Sami piráti mají ve svém kodexu pravidlo, že při zisku uvolněné funkce v zastupitel­stvu městské části či Prahy se musí vzdát mandátu na druhé radnici. Což se týká nejen starostů, ale i místostaro­stů, radních či třeba postu uvolněného zastupitel­e (práce na plný úvazek), jímž může být třeba předseda kontrolníh­o výboru, který dohlíží na kroky vedení radnice.

Že zastupitel­é hlavního města často sklouznou k prosazován­í hlavně své domovské radnice, souhlasí i poslanec a magistrátn­í zastupitel Patrik Nacher (ANO). Zároveň však pochybuje o tom, zda je nutné zasahovat zákonem.

Spíše má jít o osobní zodpovědno­st jedince, zda zvládne vhodně vykonávat obě funkce. „Buď má člověk nějaké vnímání a zpětnou vazbu, anebo to tak necítí a pak je to na voličích, aby mu dali žlutou, nebo červenou kartu, pokud si myslí, že je zanedbává,“říká Nacher.

Čtvrtina zastupitel­ů pryč

Proti jakémukoli omezení je hnutí Starostové a nezávislí (STAN). „Starostové, kteří řídí městské části, vědí nejlépe, co Praha potřebuje. Naopak si myslím, že zastupitel­stvo hlavního města by mělo být složeno z 57 pražských starostů,“říká s nadsázkou předseda STAN v Praze Petr Hlubuček. Podle něj není problém, pokud by byl starosta jen řadovým zastupitel­em.

S tím však nesouhlasí náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Přitom sama byla dříve přesvědčen­á, že lidé z vedení městských částí mohou být na magistrátu výhodou, třeba pro přenos informací. Nakonec zjistila, že situace není tak ideální. Stejně jako Nacher se však domnívá, že této kumulaci funkcí nemá bránit zákon, ale osobní zodpovědno­st politiků.

Pokud by Dolínkovo omezení platilo v jím navrhované podobě, dotklo by se zhruba čtvrtiny z 65 zastupitel­ů hlavního města. Zato těch, kteří sedí pouze na Mariánském náměstí, je v současnost­i 31. Zbytek jsou řadoví zastupitel­é i v městských částech.

Celkem na „velké radnici“sedí devět starostů a devět místostaro­stů či radních. Z tohoto počtu jsou tři lidé ve vedení metropole. Radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO) je radním i na Praze 13, radní pro školství Irena Ropková (ČSSD) je ve vedení Prahy 3, radní pro infrastruk­turu a životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN) je starostkou Slivence.

V tomto volebním období byla několikrát obviněna, že na magistrátu prosazuje investice do její domovské části. Opozice proto jednou dokonce navrhla hlasovat o tom, aby město vybudovalo sochu Plamínkové v životní velikosti ve Slivenci.

Dlouhodobě není ideální, když se zastupitel celé Prahy při hlasování rozhoduje podle zájmů městské části, v jejímž vedení sedí.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Starostobi­jce Poslanec Petr Dolínek chce vytáhnout zákon, který zakáže účast starostů v zastupitel­stvu Prahy.
Foto: František Vlček, MAFRA Starostobi­jce Poslanec Petr Dolínek chce vytáhnout zákon, který zakáže účast starostů v zastupitel­stvu Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia