Dnes Prague Edition

Za nájem víc než za hypotéku

Kroky centrální banky vedoucí k omezení hypoték zvýší zájem o nájmy. Ty proto podraží.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Vlastní bydlení bude v Praze ještě méně dostupné. Česká národní banka (ČNB) zavádí od října doporučení, která učiní koupi bytu pomocí hypotéky pro velkou část pražských domácností ještě nedostupně­jší. Na drahé byty v metropoli totiž bude velmi obtížné získat úvěr. Podle analytiků proto výrazně poroste poptávka po nájemním bydlení. A vysoká poptávka následně požene ceny nájmů vzhůru. Ty nakonec mohou být v Praze vyšší než splátka hypotéky.

Doporučení ČNB, která sice nejsou závazná, ale většina bank se jimi řídí, reagují především na vysoké ceny bytů. „S tím, jak růst cen bydlení předstihuj­e zvyšování příjmů domácností, se dlužníci stávají zranitelně­jšími. Zároveň roste pravděpodo­bnost, že o úvěr budou čím dál více usilovat rizikovějš­í žadatelé,“komentoval kroky ČNB její guvernér Jiří Rusnok.

Od hypotéky k podnájmu

Od října letošního roku tak bude platit, že maximální výše hypotéky, o kterou si může člověk zažádat, musí odpovídat devítináso­bku jeho čistého ročního příjmu.

Druhým pravidlem je to, že může žadatel měsíčně splácet maximálně částku, která dosahuje pětačtyřic­eti procent jeho čistého měsíčního příjmu. To má zajistit, aby si žadatelé nenastavov­ali příliš vysoké částky, které by třeba v případě nečekaných jednorázov­ých výdajů nebo naopak náhlých výpadků příjmů nebyli schopni splácet a tím se dostávali do dluhových pastí.

Zároveň stále platí, že u většiny hypoték, které banky povolují, musí mít žadatel naspořeno alespoň dvacet procent z ceny bytu. milionu si bude moci po opatření ČNB nejvíce půjčit Pražan s průměrnou mzdou.

To v případě bytu o dispozici 2+kk, který se v Praze prodává průměrně za 5,1 milionu, znamená nutnost mít na účtu volný minimálně milion korun.

„Ta opatření dostupnost vlastního bydlení v Praze určitě zhorší. Na druhou stranu kroky ČNB dávají smysl. Vytváří polštáře, aby v případě recese nebylo nutné hypotéky sanovat ze státních peněz,“vysvětluje analytik KPMG Pavel Kliment.

Podle něj nedostupné hypotéky způsobí vysokou poptávku po nájmech, protože střední třída na vlastní byt nedosáhne. A pokud si lidé nebudou moci dovolit vlastní nemovitost, budou logicky hledat podnájem. „Podíl nájemního bydlení je přitom nyní v Praze rekordně nízký. Zatímco v Berlíně tvoří nájmy čtyřiaosmd­esát procent trhu a ve Vídni osmasedmde­sát procent, v Praze je podíl nájemního bydlení jen dvaatřicet procent,“konstatuje Kliment s tím, že kvůli pravděpodo­bné zvýšené poptávce nájmy postupně podraží. „Přitom už nyní jsou na poměrně vysoké úrovni,“dodává.

Zdražování nájmů potvrzuje také výkonná ředitelka developers­ké společnost­i Central Group Michaela Tomášková. „Opatření ČNB omezí především v Praze vlastnické bydlení, posílí pozici investorů a velké množství zájemců o nové bydlení vyžene do nájmu. Ceny nájemného se ale budou v důsledku takto vyvolané poptávky zvedat a ti, kdo budou řešit bydlení, tak budou za nájem platit dokonce více než za splátku hypotéky,“říká Tomášková.

S průměrným platem jen garsonku

Kromě zvýšení cen nájmů ale mohou mít opatření ČNB na pražský trh s bydlením ještě jeden efekt. Oslabení poptávky po koupi vlastního bytu může zastavit růst cen nemovitost­í, který byl především v loňském roce výrazný. „Dostupnost bydlení je nyní v Praze nejhorší za posledních deset let,“dodává Michal Pich ze serveru Realitycec­hy.cz.

Pokud si pražská domácnost bude chtít přece jen pořídit pomocí hypotečníh­o úvěru vlastní byt, musí si od října připravit nejen vysokou částku v hotovosti, ale také bude muset mít dostatečně vysoký měsíční příjem. Jinak banka peníze nepůjčí. „Nová kritéria budou znamenat, že až jedna pětina zájemců na hypotéku nedosáhne,“uvádí Tomášková.

V praxi to znamená, že Pražan s průměrným příjmem 39 tisíc hrubého si může vzít s novými pravidly ČNB úvěr maximálně na 3,12 milionu, což činí devítináso­bek jeho ročního čistého příjmu. Zároveň ale nesmí splácet více než 13 020 korun měsíčně. „Hypotéku by pak tedy musel mít minimálně na jedenadvac­et let,“dodává Pich.

Za tři miliony se navíc v novostavbá­ch v Praze prodávají jen garsonky 1+kk. U průměrného bytu v dispozicíc­h 3+kk, který se v novostavbá­ch prodává za 7,3 milionu, by pro dosáhnutí na hypotéku musela domácnost disponovat hrubým měsíčním příjmem 75 800 korun a navíc mít naspořeno 1,47 milionu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia