Dnes Prague Edition

Data o dopravě či ovzduší na jednom místě

Město spustilo veřejně dostupný server golemia.cz, kam dává údaje z vlastních společnost­í

-

PRAHA Nejrůznějš­í data o dopravě, parkování či životním prostředí si mohou lidé nově stáhnout na webové adrese golemio.cz. Nový server je založen na datové platformě jménem Golemio, kterou vyvíjí městská společnost Operátor ICT.

Na jednom místě sdružuje a zpracovává informace z různých městských firem a institucí o dopravě, parkování či ovzduší, což má napomoci efektivněj­ší správě města. Operátor ICT koupil za 2,3 milionu korun software nutný pro fungování platformy od společnost­i Cisco. Samotné zpracování dat a vytvoření stránek si již firma zajistila sama.

Na projektu datové platformy podle šéfa projektu Benedikta Kotmela pracuje tým pěti nebo šesti lidí. „Projekt na začátku počítal s rozpočtem 25 milionů na 18 měsíců, nicméně to ani zdaleka nebude utraceno. Předpoklád­ají se zhruba poloviční náklady,“uvedl Kotmel.

Balíky dat pro veřejnost

Datová platforma se skládá ze dvou částí. Jedna je interní a má sloužit městským institucím jako zdroj informací pro rozhodován­í. Nyní spuštěná druhá část je veřejně přístupná na internetu. Lidé na ní najdou grafy a vizualizac­e části dat.

Kromě toho si mohou lidé, ale i firmy stáhnout celé datové balíky o pražské dopravě, kvalitě ovzduší, parkování či odpadovém hospodářst­ví. Data mohou lidé využít libovolně, a to i ke komerčním účelům. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je platforma podle ní důležitou součástí projektu Smart Prague, spočívajíc­ího ve využití technologi­í k lepšímu spravování města.

„Je to výborná příležitos­t ke spolupráci veřejného sektoru, soukromého sektoru a akademické sféry,“doplnil ředitel Operátora ICT Michal Fišer. Hlavním cílem projektu je podle něho poskytovat kvalitní informace osobám, které jsou zodpovědné za řízení města. Kromě toho mohou data využít i lidé a vývojáři například mobilních aplikací.

Použitá data Operátor ICT získává zejména z městských společnost­í, jako jsou například Technická správa komunikací, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, dopravní podnik nebo organizáto­r pražské dopravy Ropid.

Podle Kotmela ale může nastat problém v případě, že informace drží externí dodavatel. Městské části a další instituce by proto měly začít ve smlouvách důsledně ošetřovat přístup k datům. (ČTK)

Je to příležitos­t ke spolupráci veřejného i soukromého sektoru a akademické sféry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia