Dnes Prague Edition

Ďáblické sídliště má ochránit územní plán

Dokument vznikne pod vedením plánovačů města, Praha 8 jim však nevěří

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

KOBYLISY Nejkrásněj­ší v Praze je podle mnohých lidí sídliště v Ďáblicích. Aby se jeho kvalita zachovala, zadal magistrát v úterý Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), aby připravil soutěž na územní studii, která by měla zabránit neřízené zástavbě, která by zničila ráz sídliště.

Ve svém rozhodnutí však město našlo nečekaného soupeře. Radnice Prahy 8 rozhodnutí magistrátu kritizuje, protože studii chtěla zpracovat sama a už dříve, pražští radní jí ale věc odebrali. Teď se obává, že se záměr protáhne, navíc se bojí, že IPR nebude území dostatečně chránit, ale naopak zahušťovat.

Podle městských plánovačů by se studie měla dokončit v květnu příštího roku, kdy by ji mělo projednat vedení města. „Když si vezmeme, jak dlouho trvalo, než magistrát došel k tomuto rozhodnutí, tak i s ohledem na volby nevěříme tomu, že se to stihne,“myslí si zastupitel za vládní koalici v Praze 8 Vít Céza (ČSSD), který předsedá komisi pro životní prostředí a zároveň kandiduje v podzimních volbách na starostu.

IPR se takovým tvrzením brání. „Květen je reálný. IPR funguje i bez ohledu na volby, pracujeme kontinuáln­ě,“říká mluvčí pražských plánovačů Marek Vácha.

Podle Cézy chtěla radnice začít s přípravou studie vloni v září. „Předpoklád­al jsem, že to mohl být dvouletý proces. I s ohledem na různá zdržení, která vždy nastanou,“říká zastupitel. Céza si navíc myslí, že dokument nemusí být kvalitní a že se bude muset přepracova­t nebo udělat znovu. Městská část proto chce plánovačům co nejvíce mluvit do práce.

Chybějí obchody i doktoři

Zapojení IPR naopak chválí spolek Krásné Kobylisy. Ten bojuje například s novými domy na sídlišti, které tam chystá developer CPI. „Velice vítáme, že je zadání schváleno a že IPR na rozdíl od městské části zahrnuje veřejnost, že také počítá se zapojením obyvatel do tvorby studie. Nevidíme, že by městská část garantoval­a, že zpracování bude kvalitnějš­í a také rychlejší,“říká předsedkyn­ě spolku Jana Rozmarová.

Podle ní na sídlišti chybí funkční veřejná vybavenost. „Bylo by skvělé, kdyby se podařilo obnovit v docházkové vzdálenost­i nějaké smíšené zboží, větší obchody s potravinam­i nebo drogerii,“myslí si Rozmarová a dodává, že takové služby dříve existovaly v obchodních domech, které jsou v jednotlivý­ch částech sídliště. Ne všechny nyní fungují, některé chátrají.

Podle spolku je důležité, aby se rozvinul i veřejný prostor, který spolu s dalšími službami a obchody vtáhne lidi zpět do sídliště. „Tím se omezí i automobilo­vá doprava, protože lidé tady začnou více trávit čas. Sídliště bylo koncipován­o tak, aby všechny služby a obchody byly blízko,“říká Rozmarová. Podle ní se nyní do bytů stěhují rodiny s dětmi, které budou potřebovat ještě více míst ve školkách a školách, navíc prý obyvatelům chybějí praktičtí lékaři. ●

Nedostatky v občanské vybavenost­i jsou vidět i navzdory tomu, že jde podle plánovačů o jedno z mála dokončenýc­h sídlišť. A právě místa vzniku nových obchodů nebo ordinací určí územní studie, což však nutně neznamená, že se někde začne stavět. Některé školy se například mohou obnovit, další domy se pouze upraví.

Radnici Prahy 8 přesto vadí, že IPR uvažuje o nových domech u stanice metra Ládví. Taková možnost je zanesena i ve vznikající­m Metropolit­ním plánu. Podle mluvčího Váchy si ale městská část může podat připomínku, na což se Praha 8 také chystá.

Musí rozhodnout soutěž

Studie, která vyjde na zhruba dva miliony korun, bude platit spolu se současným i budoucím územním plánem. Není ale závazná, stavebnímu úřadu slouží jako podklad pro rozhodován­í.

Podle České komory architektů je rozhodujíc­í, aby na soutěži i samotné studii pracovali odborníci. Ti ale mohou pracovat jak pro městskou část, tak pro magistrát. „Musí to být soutěž, nesmí to být výběrové řízení na zpracovate­le územní studie. Úplně nejhorší je, když je dominantní cena, jak se to bohužel zhusta děje,“říká předseda komory Ivan Plicka, který nechce bez detailní znalosti věci spor mezi Prahou 8 a magistráte­m komentovat.

IPR zatím nemá jasno, jak soutěž proběhne, na zadání se teprve pracuje. „Může to být tak, že například pět týmů předloží ideové návrhy a z nich se vybere jeden,“uzavírá Vácha.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Dobrá adresa Sídliště Ďáblice je ceněno i pro dostatek zeleně. Místní lidé a politici se však obávají, že může o svou výhodu přijít kvůli novým domům.
Foto: František Vlček, MAFRA Dobrá adresa Sídliště Ďáblice je ceněno i pro dostatek zeleně. Místní lidé a politici se však obávají, že může o svou výhodu přijít kvůli novým domům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia