Dnes Prague Edition

Rusko v rauši. Místo hádek třiadvacet bratrů

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Byl v tom kus symboliky. Na pravém kraji se skvěle uvolnil rodilý Brazilec, přihrál do vápna, kde si míč našel chlapík se španělským pasem a z voleje přesně vypálil.

Jejich spolupráce zařídila pořadatels­ké zemi fotbalovéh­o mistrovstv­í světa druhý gól v zápase s Egyptem (3:1). Pomohla k druhému vítězství ve skupině a tím pádem k postupu.

A hlavně potvrdila, že tohle je trochu jiné Rusko, než jaké znáte z minulých turnajů. Omlazené, dobře vyladěné, nerozhádan­é. Zkrátka tak trochu... neruské. Mario Fernandes se narodil v brazilském Sao Caetano do Sul, před třemi lety stihl jeden start v přípravném utkání za brazilské áčko, ale od července 2016 je Rusem. Šest let kope za CSKA, v Moskvě je doma a nová vlast v něm našla jistotu na pravé straně obrany.

Denis Čeryšev sice přišel na svět v Nižném Novgorodu, ale odmala vyrůstal ve Španělsku, kde si fotbalem vydělával jeho otec Dmitrij. A dřív o sobě prohlašova­l: „Jsem víc Španěl než Rus.“

Ze dvou červených dresů nakonec zvolil ten ruský a teď je s třemi vstřeleným­i góly druhým nejlepším střelcem turnaje.

I s pomocí dvou „cizinců“Rusové smazali prognózy, které z nich dělaly nazdárky a outsidery turnaje.

Tvrdilo se, že udělají ostudu, že budou doma pro smích a že po třech zápasech budou sledovat zbytek turnaje od televize.

Fotbal umí psát zvláštní příběhy, takže nastal pravý opak: Rusko první dva soupeře lehce smázlo a vytvořilo nový rekord: žádný tým v historii mistrovstv­í neměl nikdy po dvou utkáních tak pozitivní skóre 8:1.

Skórovat osmkrát za 180 minut? Tolik gólů stihli Španělé během celého zlatého šampionátu v roce 2010.

A teď je třeba rozpoznat: měli Rusové jen štěstí na los, který jim v úvodu turnaje přihrál dva slabší protivníky? Nebo jsou opravdu tak dobří a mohou myslet ještě výš?

Pravda bude zřejmě někde uprostřed. Proto třeba Jevgenij Lovčev, bývalý sovětský obránce, varuje: „Pozor, v prvním zápase se Saúdskou Arábií nebyla hra zdaleka tak dobrá jako výsledek.“

Lehké rýpnutí projde, ale pozor: euforie v Rusku vystoupala na takovou úroveň, že konzervati­vní zákonodárc­e Vitalij Milonov navrhuje peněžitý trest ve výši 10 tisíc rublů (asi 3 500 korun) pro kohokoli, kdo by se národnímu týmu přehnaně vysmíval. „Tady přece nejde jen o fotbal. Během turnaje jsou hráči naši diplomaté, naše armáda,“prohlásil. „Bojují za naši zem a je úlohou státu je chránit před verbálními útoky.“

Ty na tým mířily před turnajem, teď není ke kritice žádný důvod. Rusové sice nepatří k nejemotivn­ějším národům, ale i tak je poznat, jak se během jediného týdne nálada proměnila.

Na startu mistrovstv­í se národ strachoval, aby vůbec mohl bojovat o postup, teď ho má v kapse. A tak si trenér Stanislav Čerčesov dovolí říct: „Problémy? Što takóje? Takové slovo v našem slovníku neexistuje.“

Přitom když své reprezenta­nty na mistrovstv­í připravova­l, musel mít pocit, že hraje ruskou ruletu. Buď mohl všechno zkazit sázkou na špatnou barvu, nebo překvapit správnou volbou.

Zatím mu vyšlo, na co sáhl, proto jsou Rusové v rauši. Ale neměli by ztratit sebekontro­lu, protože ruleta je návyková tím spíš ruská.

Reprezenta­ce sice už nemůže ztratit všechno, protože šampionát skončí tak jako tak úspěchem. Ale byla by škoda teď ztratit hlavu, když může být euforie ještě větší a přinést třeba i historický výsledek.

Tentokrát zřejmě nehrozí, že se tým sám rozežere zevnitř. Když útočník Dzjuba se synem v náručí dával rozhovor pro televizi, dojatě líčil: „Jsme jako třiadvacet bratrů.“

Do posledního zápasu skupiny proti Uruguayi může tým jít v klidu. A otestovat si, na co opravdu má.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia