Dnes Prague Edition

Budou dvě obálky. Nízká cena výhru nezaručí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Resort dopravy chce skončit s praxí, kdy veřejné státní zakázky na stavbu silnic a železnic vyhrávají pouze nejlaciněj­ší nabídky. V řadě případů je totiž už dnes o zadání zakázky rozhodnuto okamžitě po rozlepení obálek a překontrol­ování nabídnutýc­h cen.

Pro úředníky proto ministerst­vo připravilo manuál, jak mezi nabídkami poznat tu nejvýhodně­jší i v situaci, kdy není nutně nejlevnějš­í. Do rozhodován­í o přidělován­í státních zakázek vrací možnost subjektivn­ího hodnocení a počítá s možností, že pro některé zakázky budou soutěžící firmy předkládat více než jednu obálku.

Nyní u většiny zakázek na stavbu nových dálnic a další dopravní infrastruk­tury rozhoduje cena z devíti desetin, zbývajícíc­h deset procent hodnocení tvoří délka záruční doby. Tu ale zpravidla všechny firmy garantují na desetileté období, takže toto kritérium prakticky odpadá. Nyní ministersk­á komise posvětila zavedení systému, který umožní například stanovit pevnou cenu a zakázku přidělit podle kvalitativ­ních kritérií.

Plusové body budou moci firmy získat například za zkušenost týmu, který bude na zakázce pracovat. Zde je podle nové metodiky prostor i pro subjektivn­í hodnocení, uchazeč v něm může argumentov­at například tím, že v minulosti postavil nějakou mimořádně výjimečnou stavbu.

Ekologičtě­jší může být lepší

Pro případy, kdy budou součástí hodnocení subjektivn­í kritéria, navrhuje ministerst­vo předkládat dvě obálky. První má jako doposud obsahovat počitateln­á kritéria, jako je požadovaná cena stavby. Ve druhé obálce pak uchazeč popíše důvody, proč by měl investor na základě subjektivn­ího hodnocení vybrat právě jeho návrh.

Tyto důvody mohou mít podobu nabídnutí lepšího technickéh­o řešení stavby. Dokument konkrétně hovoří například o dodání nadstandar­dních materiálů nebo o rychlejším vybudování stavby, případně jejím menším dopadu na životní prostředí. V tomto případě jde o návrhy na snížení emisí škodlivin při stavbě, omezení hluku, vibrací nebo o navržení nejvhodněj­ších objízdných tras.

Otestují to na mostech

Nový způsob přidělován­í zakázek by se mohl začít široce používat od příštího roku. Nejprve jej ale státní investorsk­é organizace prověří na vybraném okruhu menších veřejných zakázek. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) i Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) vybraly jako pilotní projekty především zakázky na opravy mostů.

„SŽDC nyní uvažuje o výběru pilotního projektu pro ověření vhodnosti některých kvalitativ­ních hodnotícíc­h kritérií v rámci veřejné zakázky na rekonstruk­ci mostu na osmdesátém kilometru trati Lovosice – Česká Lípa,“uvedl mluvčí správce železnic Marek Illiaš.

Jde o most o délce 95 metrů. Očekávané náklady dosahují 35 milionů korun a oprava by se měla uskutečnit mezi květnem a říjnem příštího roku.

Na silniční infrastruk­tuře pak plánuje Ředitelstv­í silnic a dálnic metodiku zkoušet na rekonstruk­ci mostu na silnici I/27 kousek od obce Gerlova Huť, uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Jde o úsek mezi hraničním přechodem v Železné Rudě a Klatovy.

Spolu s pravidly umožňující­mi vybírat zhotovitel­e podle kvality vzniká v resortu materiál, který umožňuje výběrovým komisím snáze vyřazovat nabídky s podnáklado­vou cenou. Za tu se podle připravova­né metodiky považují ty, které jsou bez hodnověrné­ho odůvodnění o více než 30 procent lacinější, než je předpoklád­aná cena stanovená projektant­em.

„Hodnota 70 procent byla doporučena odborníky v oblasti oceňování dopravních staveb na základě zkušeností,“uvedl Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruk­tury, který má financován­í oprav na starosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia