Dnes Prague Edition

Jak si naplánovat volno podle počasí?

-

Dohodnout se se zaměstnava­telem na volnu lze téměř vždycky, horší je to s počasím. Jak bude na svátek Cyrila a Metoděje a kde v srpnu nezmokneme?

„Celkově měsíce červenec a srpen bývají teplotně velmi příznivé, hlavně od 15. července do 20. srpna. Ke konci srpna se již začíná postupně ochlazovat a začínají bývat i chladnější noci, které pak pokračují během září,“říká Pavel Zahradníče­k z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR v Brně.

„V létě je typický výskyt bouřek, tak jak jsme je zažili v posledních týdnech. Jsou těžko předpovědi­telné a zároveň se vyskytují často lokálně. Jde tedy o dost proměnlivé počasí, kdy se nedá spolehnout na to, že opravdu nezmoknete. Z čistě statistick­ého hlediska se ukazuje jako příznivé období konec července. Naopak počátek srpna začíná být opět bouřkově aktivnější. To ustává ke konci srpna a pak v září, kdy bouřky jsou méně časté,“prozrazuje klimatolog.

Mezi nejteplejš­í oblasti v České republice v letních měsících patří jižní Morava (Znojemsko, Hodonínsko a Břeclavsko), poté Polabí a Haná. Maximální teploty vzduchu zde průměrně dosahují 26 °C.

„V těchto oblastech dvě třetiny dnů v červenci a srpnu překročí svými maximy právě hodnotu 25 °C a deset až patnáct dní (dohromady za červenec a srpen) je dokonce takzvaně tropických,“dodává Zahradníče­k.

Nejméně často o prázdninác­h zmoknete na jižní Moravě, Hané, v Polabí a také na závětrné straně Krušných hor (Litoměřice, Louny) a na Plzeňsku.

Nejvíce srážek zažijete tradičně na horách – v Krkonoších, Beskydech, Jeseníkách a v severní části Šumavy. „Na horách v červenci a srpnu proprší až 30 dní, tedy prakticky polovinu prázdnin. I když může jít jen o krátkodobé deště způsobené několikami­nutovou bouřkou a zbytek dne je třeba slunečný,“podotýká klimatolog. (bo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia