Dnes Prague Edition

Assange: šest let v díře

Malé jubileum internetov­ého Edmonda Dantese: zakladatel WikiLeaks právě strávil osminu života na ekvádorské ambasádě.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Má tam dvě kočky, jedna je čtyřnohá a má vlastní účet na Twitteru. Druhou je Pamela Andersonov­á, ano, plavčice z Pobřežní hlídky, která za ním pravidelně chodila, přestože tam nemá pláž.

Nemá tam skoro nic.

V noci na dnešek musel Julian Assange spát na dámském záchodě – a je to pravda pravdoucí. Spal tam i předchozí noc. Spí tam už šest let. Tahle toaleta je jeho ložnice. Samozřejmě je to už jen bývalá toaleta.

Bývalá nebývalá, člověk se ani nediví, že Assange už má toho azylu plné zuby. „Je to jako žít na kosmické stanici,“řekl před více než čtyřmi roky o světě, který se mu scvrkl na maličký pokoj.

Teď už je to šest let. Ve středu to bylo 2 192 dnů přesně.

Není divu, že už má psychické problémy, bolí ho rameno, s nímž nemůže jít k ortopedovi, má arytmii a trpí nespavostí. Ale hlavně má špatné zuby.

A už téměř 90 dnů je odříznut skoro úplně. Jeho, podle některých piráta, podle jiných Jánošíka kyberprost­oru, Ekvádorci koncem března odstřihli od internetu. Byl to trest, protože nedržel slovo: první varování dostal, když se prý pokusil zamíchat do amerických voleb, konečná přišla kvůli tomu, že strkal nos do katalánské politiky.

Může ujít pár metrů po chodbě, to je vše. Jeho malou místnost zabírá běžecký trenažér a ultrafialo­vá lampa, která má nahradit nedostatek denního světla a slunce. Police na dokumenty, dva stolky a to je vše.

K tomu společný záchod na chodbě, který sdílí s úředníky ambasády, společná sprcha a společná kuchyňka tak malá, že vypadá jako skladiště na smeták.

Představte si, že byste v téhle ponorkové kóji žili vy a nemohli byste na krok ven.

A to už kolem domu dnem i nocí nestojí v pohotovost­i osm policistů, aby vás zatkli, jakmile vyjdete ven. Tak to měl Assange první tři roky. Jako ve vězení.

Aspoň máte okno, takže se necítíte jako v kumbálu. Ale okno má dvojí chybu: je malé a vede do zadního traktu, takže místnost není zrovna nejsvětlej­ší. A temný zadní trakt navíc ústí k zádům obchodního domu Harrod’s, kam celé dny od časného rána do pozdní noci jezdí náklaďáky vykládat zboží.

Právě proto Assange tráví noci na záchodě. Má lehké spaní, a tak ho motory a křik skladníků budily. Proto požádal diplomaty, jestli by mu z malého kousku Ekvádoru v Londýně nevěnovali ještě dámskou toaletu, protože ta byla na odvrácené, tiché straně.

Dostal ji, což byl od osoby v čele velvyslane­ctví hrdinský čin, jelikož to byla žena. A lze očekávat, že na skrovné ambasádě, která sestává z pěti místností, asi víc ženských toalet neměli. Skoro se pak nedivíte zvěstem, že diplomaté už dávno nejsou s Assangem zrovna přátelé.

Ten měl však kromě kočky a Pamely dlouho jednoho kamaráda, který mu nikdy nic nevyčetl, jelikož byl němý. Byla to zlatá rybička v akváriu. Není jasné, zda ji ve své cele ještě má.

Občas přijde návštěva a nemusí to být jen Pamela. Yoko Ono, Lady Gaga, Pussy Riot, dokumentar­ista Michael Moore, filozof Slavoj Žižek, Nigel Farage, hackeři, umělci a tak. Ale příhodnějš­í je mluvit o tom už jen v minulém čase. Britská média před měsícem oznámila, že Ekvádorci Assangeovi zakázali návštěvy i telefony.

Uvnitř ambasády to totiž vře. Ekvádorci by se už dávno Assange rádi zbavili. Jejich tajná služba ho neustále hlídá, stálo je to miliony.

Bývaly časy, kdy Assange žil i ve svém stísněném prostoru na plný plyn. Každý den za ním přicházeli tři asistenti, na malém kulatém stole ležely notebooky.

Assange říkával, že pracuje sedmnáct hodin. Na trenažéru denně uběhl pět až osm kilometrů, obden za ním chodil i vysloužile­c britských SAS, aby si zaboxovali.

Jídlo si nechává stále nosit z okolních restaurací (má rád sushi) a za rok ho stojí asi deset tisíc liber. Ale mnohem raději by si ho chodil kupovat sám. „Stýská se mi po hodně věcech,“řekl svého času. „Chtěl bych si jen tak vyjít na nákup nebo na večeři s přáteli. Postrádám obzor, rád bych si namočil nohy v moři, šel na ryby, vylezl na kopec...“

Příběh má neuvěřitel­nou pointu. Kdysi se tam Assange skryl, protože po něm šli Američané za WikiLeaks a Švédové za údajné znásilnění. Ale to už je historie: Američané ztratili zájem a Švédové před rokem stáhli žalobu. Už mu nic nehrozí.

A tak jediné, co má nyní na krku, je problém s Brity, že v roce 2012 nedodržel podmínky kauce.

Ekvádorci se to snažili vyřešit a obejít zároveň. Udělili Assangeovi občanství a udělali z něj diplomata. Kdyby Britové souhlasili, měl by imunitu a mohl by vyjít a odjet.

Britové nesouhlasi­li. A tak Assange počítá dny pořád dál a každé nové ráno se probouzí na zrušené dámské toaletě.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Spojení se světem Assange ho má jen při pohledu z okna.
Foto: archiv Spojení se světem Assange ho má jen při pohledu z okna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia