Dnes Prague Edition

Jak na Chorvatsko pršely Messiho slzy

- Jan Palička reportér MF DNES v Chorvatsku

Lilo. Celý den lilo. Jako naschvál. Naplánujet­e si, že ukážete dětem působivé vodopády v chorvatské­m národním parku Krka u Šibeniku, jenže stihnete jednu společnou fotku a pak se dvě hodiny krčíte pod stříškou malé hospody. A nakonec stejně zmoknete, protože musíte stihnout loď nazpátek.

Jen místní číšník má živočišnou radost. Zaprvé má nečekané rito a zadruhé chodí každou chvíli ven a na každého nového a zmoklého hosta se chechtá: „To neprší. To jsou Messiho slzy.“Opakovaný vtip není vtipem, ale vyprávějte to Chorvatům.

Ve čtvrtek prožili výjimečný večer. Jejich fotbalisté na mistrovstv­í světa fotbalistů v Rusku vypráskali Argentinu 3:0.

Senzace?

Šok?

Těžko říct, které slovo se hodí víc.

Deník Jutarnji list naťukal titulek: „Chorvatsko je v transu.“

Z transu se probudilo do uplakaného dne, během kterého z nebe padaly nekonečné provazce vody. Silnice a chodníky se změnily v brouzdališ­tě, auta musela jezdit krokem a opatrně se vyhýbat nánosům bahna a kamení. Svým způsobem to byla apokalypsa v oblíbené prázdninov­é destinaci, kam se během léta chystá téměř milion Čechů. Pokud se do Chorvatska chystáte ještě před koncem školního roku, stoprocent­ně na vás dýchne fotbalová euforie.

Všemu vládne červenobíl­á šachovnice, ze které se skládá reprezenta­ční dres Chorvatska.

Jako když probíhá hokejové mistrovstv­í světa a čeští fanoušci si na zrcátka u svých aut navlékají národní vlajky. Jen si to v tomto případě vynásobte chorvatsko­u vášní a čtvrtečním úspěchem.

Kdo ví, tak překvapivý triumf už se možná na mistrovstv­í světa 2018 neobjeví.

Argentina, jeden z největších favoritů, které šéfuje fenomenáln­í střelec Lionel Messi, se doslova ztrapnila.

Vyhořela.

Po dvou zápasech má jediný bod a vážně hrozí, že se vrátí domů hned po základní skupině. Fiasko se blíží.

„Messi je famózní hráč, ale nemůže všechno zvládnout sám. I když jste nejlepší fotbalista na světě, potřebujet­e pomoc od spoluhráčů,“prohlásil chorvatský vůdce Luka Modrič, nejlepší hráč utkání, jehož chorvatská média okamžitě přejmenova­la na Luku Messiho.

Aby nedošlo k omylu, Chorvaté nejsou žádní outsideři mistrovstv­í, ale přivezli na šampionát výtečný tým plný individual­it.

Nejen Modrič z Realu Madrid, ale taky Rakitič z Barcelony, Mandžukič z Juventusu, Perišič a Brozovič z Interu Milán, Lovren z Liverpoolu, Šubašič z Monaka. Před startem o tom nemluvili příliš nahlas, ale věřili si nejméně na čtvrtfinál­e.

Třeba se jim podaří ještě víc. Zatím největší úspěch prožili ve Francii 1998, kde parta kolem Šukera, Prosinečki­ho nebo Vlaoviče získala bronz.

Po excelentní­m výkonu proti Argentině by se mohlo podařit totéž, trenér Zlatko Dalič však rychle krotil vzletné proslovy: „Musíme se modlit k Bohu, abychom si nezačali věřit až moc. Musíme zůstat klidní, pokorní a disciplino­vaní. Musíme zůstat jedním týmem.“

Ale vyprávějte to tisícovkám fanoušků, kteří si zpětná zrcátka barví do červenobíl­é šachovnice, doma si na televizní antény motají chorvatské vlajky a při televizníc­h reklamách si prozpěvují: „Idemo Hrvatska – Chorvatsko, do toho.“

Takže: vyrážíte-li zrovna k Jaderskému moři, čeká vás tam nefalšovan­á fotbalová horečka.

A než se na obzoru znovu objeví slunce, třeba i vám číšníci zvěstují: „To neprší. To jsou Messiho slzy.“

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? V euforii Chorvatští fanoušci slavící v Záhřebu po čtvrtečním vítězství 3:0 nad Argentinou. Postup do osmifinále je jistý.
Foto: Reuters V euforii Chorvatští fanoušci slavící v Záhřebu po čtvrtečním vítězství 3:0 nad Argentinou. Postup do osmifinále je jistý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia