Dnes Prague Edition

Nová vláda

Premiér Babiš a šéf ČSSD Hamáček řekli nová jména do společného kabinetu

- Ondřej Leinert Jakub Pokorný

PRAHA Spor o jmenování europoslan­ce ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí trvá, přesto je po včerejšku zřejmé, že Česko bude mít vládu, která požádá Sněmovnu o důvěru.

„Tato země potřebuje funkční vládu,“zdůvodnil předseda ČSSD Jan Hamáček, proč sociální demokraté ustoupili prezidentu Miloši Zemanovi. Ten včera Pochemu na zámku v Lánech do očí řekl, že ho ministrem nejmenuje. Hodinu a půl dlouhé setkání, během něhož se Poche snažil Zemana přesvědčit, že není žádný „vítač“a že v jeho nedávné podpoře Jiřího Drahoše v souboji o Hrad nemá prezident hledat nic osobního, nebylo Pochemu nic platné. A tak krátce nato za Zemanem šel Hamáček s plánem B.

Ten vypadá tak, že si sociální demokraté počkají, jak se situace vyvine. A zatím, aby neblokoval­i vznik vlády, bude diplomacii dočasně šéfovat Hamáček, který tak bude muset obsloužit dvě ministerst­va.

„Určitě to nebude řešení na tři a půl roku,“řekl předseda ČSSD, který by v nové vládě měl být především ministrem vnitra. Takže je zřejmé, že bude chtít co nejdřív situaci vyřešit tak, aby ČSSD do Černínskéh­o paláce našla člověka, kterého prezident jmenuje, ale zároveň to nebude vypadat tak, že strana Hradu ustoupí ve všem.

Z tohoto důvodu to nevypadá, že by se ministrem zahraničí mohl stát exministr Jan Kohout, kterého sice část vedení ČSSD prosazuje, ale pro druhou část je Kohout až příliš spojený se Zemanem.

Možné je také to, že Poche zůstane „na čekané“a ČSSD s návrhem na jeho jmenování přijde za prezidente­m v určité fázi znovu. Europoslan­ec, který Hamáčkovi díky svému vlivu výrazně pomáhá ve vnitrostra­nických vyjednáván­ích, se totiž nehodlá se svým nejmenován­ím smířit jen tak.

Včerejší setkání s prezidente­m Zemanem v Lánech označil Poche za příjemné. Prezident se prý vůči němu nechoval v žádném případě tak ostře, jak to mohla napovídat předchozí vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, mimo jiné o tom, že je Poche obviňován z korupce. Nebýt Ovčáček Zemanův člověk, už by se s ním prý Poche soudil.

Zatímco spor o pozici ministra zahraničí tak nejspíš bude pokračovat i po 11. červenci, kdy má Babišova vláda požádat Sněmovnu o důvěru, o ostatních ministrech už je po včerejšku jasno.

Podle očekávání skončí ministryně obrany Karla Šlechtová, která to měla u šéfa ANO Andreje Babiše i u dalších výrazných tváří hnutí nahnuté už delší dobu.

Přetahovan­ou mezi vojenským zpravodajc­em Janem Berounem a stávajícím ministrem vnitra Lubomírem Metnarem o tento post nakonec vyhrál druhý jmenovaný.

Bývalý policista Metnar, který se může pochlubit dobrými vztahy s miliardáři a průmyslník­y Janem Světlíkem a Jaroslavem Strnadem, tak nakonec vyslyšel volání dalšího miliardáře. Babiš o jeho angažmá na obraně ostatně hodně stál.

Poté, co se v kuloárech rozšířila zpráva, že Šlechtová skončí, byl Metnar pro Babiše první volbou. O tom, že je Babiš rozhodnut Metnara nominovat, MF DNES informoval­a už před třemi týdny. Sám Metnar však se svým dalším angažmá nějakou dobu váhal.

Větším překvapení­m je nástup manažerky Marty Novákové na post ministryně průmyslu a obchodu. MF DNES informaci o její nominaci přinesla tento čtvrtek, nicméně ještě začátkem tohoto týdne byl kuloárním favoritem na obsazení této pozice František Koníček.

Babiš si vybral Malou

Otazníkem do poslední chvíle pak bylo, koho Babiš vybere na post ministra spravedlno­sti. Část Babišova okolí šéfovi ANO doporučova­la někdejšího sociálněde­mokratické­ho poslance Jeronýma Tejce.

Pro absolventa brněnských práv hovořila dlouholetá advokátní praxe a slušné renomé mezi odborníky, které si Tejc získal v době své poslanecké činnosti, ale i po odchodu z ČSSD, kdy překvapivě zamířil na post náměstka k odcházejíc­ímu ministru spravedlno­sti Robertu Pelikánovi z ANO.

Babiš však nakonec vsadil na ženu, jejíž hlavní předností je zatím loajalita. Jihomoravs­ká poslankyně ANO Taťána Malá se mediálně zviditelni­la výrokem, že soud by měl odložit řešení kauzy Čapí hnízdo o čtyři roky. Někteří poslanci hnutí ANO si ji také v poslední době v kuloárech dobírali, že poté, co se objevila v užším okruhu Babišových favoritů na ministra, začala být ještě snaživější.

Hlavní spojenkyní v řadách hnutí ANO v boji Malé o post ministryně spravedlno­sti byla Helena Válková. Politička, která tento resort vedla skoro rok, než ji dohnaly nejrůznějš­í problémy při jeho řízení, se za Malou prý u Babiše zaručila s tím, že jí případně pomůže.

Válková je však také rektorkou Vysoké školy podnikání a práva v Praze, která je součástí slovenskéh­o Akademické­ho holdingu. A do něj spadá také Panevropsk­á vysoká škola, kde získala své vzdělání Taťána Malá.

Vedle Válkové za to, aby se Taťána Malá stala ministryní spravedlno­sti, velmi lobboval mezi poslanci Ondřej Malý, její manžel. Ten však je také společníke­m společnost­í OK Insolvence, All 4 Law a Swisscredi­t, jejichž aktivity by mohly budoucí ministryni spravedlno­sti vystavit střetu zájmů.

Na důvody výběru Malé se chtějí premiéra Babiše ptát sociální demokraté. „Zejména vzhledem k jejím minulým výrokům,“vysvětluje to Hamáček.

U Zemana by však nominantka hnutí ANO problém mít neměla. Prezident už dal najevo, že kromě Pocheho nemá vážnější výhrady k žádnému navrženému jménu. s přispěním Vojtěcha Srnky

 ??  ?? Jan Hamáček vnitro, ČSSD Petr Krčál sociální věci, ČSSD Lubomír Metnar obrana, ANO Marta Nováková průmysl, ANO Antonín Staněk kultura, ČSSD Miroslav Toman zemědělstv­í, ČSSD Taťána Malá spravedlno­st, ANO zatím nejasné zahraničí
Jan Hamáček vnitro, ČSSD Petr Krčál sociální věci, ČSSD Lubomír Metnar obrana, ANO Marta Nováková průmysl, ANO Antonín Staněk kultura, ČSSD Miroslav Toman zemědělstv­í, ČSSD Taťána Malá spravedlno­st, ANO zatím nejasné zahraničí
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministerst­vo vnitra
Ministerst­vo vnitra
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia