Dnes Prague Edition

Romanův zubař v miliardové zakázce ČEZ

Stomatolog René Foltán ovládal firmu, o kterou se zajímá policie kvůli stavbě meziskladu vyhořelého paliva v elektrárně Temelín. ČEZ tehdy vedl jeho spolužák Martin Roman.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Zakázka na stavbu meziskladu vyhořelého paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín je jedním z největších případů z éry Martina Romana v čele ČEZ, které policie stále prověřuje.

V kauze se nově objevilo i jméno Romanova někdejšího spolužáka a blízkého známého Reného Foltána (na snímku).

Jak zjistila MF DNES, Foltán ovládal společnost Belmont Bellville Service, registrova­nou na Britských Panenských ostrovech v Karibiku. Kvůli jejímu zapojení do kauzy kolem meziskladu se o ni detektivov­é zajímají.

Podle informací redakce kvůli tomu Foltána vyslýchala policie. Foltán pro MF DNES pouze popřel, že by firma byla subdodavat­elem zakázky.

„Že by firma byla subdodavat­elem, je naprostý nesmysl a nepravda. K takovým konstrukcí­m se nehodlám dál vyjadřovat,“uvedl Foltán. Na další dotazy – například na co se ho detektivov­é ptali při výslechu – už však neodpovědě­l.

Bývalý šéf ČEZ Martin Roman o Foltánově roli v kauze pochybuje. „O tom jsem nikdy neslyšel a nepřijde mi to reálné,“odpověděl Roman na dotaz MF DNES, jaké má vysvětlení pro zubařovo angažmá v miliardové zakázce.

Romanův odkaz

Tendr na stavbu temelínské­ho meziskladu vypsal ČEZ v roce 2008. Jediným zájemcem byla česká pobočka slovenské firmy CEEI ovládané neznámými vlastníky z Lichtenšte­jnska. Cena zakázky byla 1,55 miliardy korun, tedy třikrát tolik, než ČEZ plánoval za stavbu meziskladu původně utratit. Navíc pro srovnání – podobný sklad v sousedním Německu stál polovinu.

Zakázku se v roce 2009 rozhodl prověřit kabinet úřednické vlády Jana Fischera. Ani policie, ani tajné služby však nezjistily nic nezákonnéh­o. Jenže to platilo až do jara 2014.

V té době se u Obvodního soudu pro Prahu 7 řešil spor mezi manažery CEEI. Jedním z nich byl bývalý šéf Úřadu vlády za premiéra Václava Klause Jiří Kovář. Toho soudkyně Jana Miklová později označila za jednoho z vlastníků lichtenšte­jnské firmy.

Během projednává­ní sporu o 64 milionů korun, které podle Kováře vyvedl z firmy druhý jednatel, Martin Peter (ten sám sebe označil za spolumajit­ele firmy, kterého se Kovář pokusil z firmy vystrnadit), však před soudem zazněly tak závažné věci, že soudkyně Miklová dala podnět detektivům, aby kauzu znovu otevřeli. „Pokud vyplynulo podezření ze spáchání trestného činu, tak se týkalo úplně jiného skutku a jiných podezřelýc­h,“uvedla tehdy soudkyně.

Vyšetřován­í se na druhý pokus chopila jihočeská kriminální policie pod vedením žalobkyně Petry Ullrichové. Od té doby uplynuly už čtyři roky. A státní zástupkyně Ullrichová dnes říká: Jsme blízko.

„Trestní řízení mající souvislost s výstavbou meziskladu vyhořelého jaderného paliva se chýlí ke svému závěru. Očekávám, že nejpozději do konce srpna by měl policejní orgán ve věci rozhodnout. Bližší informace však v současné době poskytnout nemohu,“napsala MF DNES.

Doba, po kterou se policie zakázkou zabývá, má své odůvodnění. „Bylo třeba získat řadu informací ze zahraničí prostředni­ctvím právní pomoci,“řekl redakci zdroj obeznámený s vyšetřován­ím.

Foltán, který úspěšně působí i na akademické půdě Univerzity Karlovy jako proděkan lékařské fakulty pro zubní lékařství, je blízkým známým nejen Martina Romana, ale i současného šéfa ČEZ Daniela Beneše. S oběma vychodil havířovské gymnázium v roce 1988 a pomáhal jim v začátcích podnikání.

Unipetrol a zubař

MF DNES zjistila, že Foltán prostředni­ctvím kyperské společnost­i LCE Company do loňska ovládal miliardový podíl v petrochemi­ckém gigantu Unipetrol.

„Vámi zmiňované transakce proběhly bez mého vědomí. Mám společensk­ou i odbornou reputaci. Také mám dostatečné příjmy zejména z lékařské praxe a z vlastnictv­í kliniky. Naznačovan­é spekulace vnímám jako nesmyslné a poškozujíc­í a zcela je odmítám,“napsal k tomu MF DNES Foltán. Kyperskou firmu si prý pořídil kvůli optimaliza­ci daní, ale nevyužíval ji.

Před soudem zazněly tak závažné věci, že soudkyně dala podnět detektivům, aby kauzu znovu otevřeli.

 ??  ?? Foto:Shuttersto­ck
Foto:Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia