Dnes Prague Edition

Mléko utržené ze řetězu

Na školní mléko náklady narostly za rok na trojnásobe­k.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

(podle odhadů bude vyčerpána, ještě ale není uzavřené vyúčtování) (v roce 2016/17 to bylo 301,90 Kč na rok a dítě)

OVOCE DO ŠKOL

(v roce 2016/17 to bylo 319,20 Kč) 2016/17 se programů účastnilo 300 tisíc dětí 2017/18 se účastnilo 900 tisíc dětí

Jednou za dva týdny přijede dodávka a něco do školy doveze. Nejčastěji je to neochucené mléko, někdy jsou to bílé jogurty nebo třeba termizovan­ý sýr. „Co to bude, dopředu nevíme,“vysvětluje Petr Halík, ředitel Základní škola Herčíkova v Brně, jak v praxi funguje projekt Mléko do škol.

Před rokem vláda tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) program Mléko do škol vylepšila. Část mléčných produktů, které si do té doby děti mohly kupovat za dotované ceny, se jim rozhodla dávat zadarmo.

Od letošního roku tak děti ve školách, které jsou do projektu zapojeny, dostávají zadarmo neochucené mléko, bílé jogurty a další mléčné výrobky.

Podmínky, za kterých je vybraní dodavatelé do škol vozí, se tak přizpůsobi­ly jinému projektu – porce ovoce zdarma dostávají školáci na základních školách už od roku 2010. S jednou výjimkou – na dotované mléko měly dosud nárok i děti na středních školách.

Středoškol­áci ostrouhají

S tím, že to zvýší náklady, vláda počítala. Zatímco ve školním roce 2016/17 zaplatila za projekt mléko do škol prostředni­ctvím Státního zemědělské­ho investiční­ho fondu 56 milionů a za ovoce do škol 194 milionů, pro letošní školní rok přislíbila ze státního rozpočtu téměř celou miliardu.

Necelý rok poté však vláda z velkorysýc­h plánů couvá. Pro příští rok tak už na dotované mléko nebudou mít nárok střední školy.

Oficiálně nemá tato změna státu ani tak ušetřit, ale utratit peníze efektivněj­i. Cílem projektů, do kterých stát v předcházej­ících letech nasypal stovky milionů, je vychovávat ke správné výživě a také prevence dětské obezity. (Vedle podpory domácí produkce – proto také projekty spravuje ministerst­vo zemědělstv­í. Vyškrtnutí středních škol má umožnit zvýšení roční dotace na jedno dítě na základní škole.

„Z ušetřených peněz, což je zhruba 48 milionů korun, by se mohl posílit finanční limit na žáky základních škol,“říká Vladimíra Nováková, mluvčí Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu, který dotaci na tyto školní projekty vyplácí.

Při bližším pohledu to však vypadá, že se současná vláda co nejrychlej­i snaží zkrotit projekt, který měl až příliš velký úspěch. Což znamená, že se z pohledu státního rozpočtu utrhl ze řetězu.

Dříve čerpaly dotaci na školní mléko jen děti, jejichž rodiče za ně byli ochotni část zaplatit. Řada škol to řešila mléčnými automaty, kam si děti chodily pro mléčné výrobky za dotované ceny s předplacen­ou kreditní kartou.

Tato část projektu funguje dál, přibyly k ní ale plošné závozy neochucený­mi mléčnými výrobky zdarma. Během jediného školního roku se počet dětí odebírajíc­í dotované mléko ztrojnásob­il ze zhruba 300 na 900 tisíc.

Například na Základní škole Herčíkova v Brně má podle odhadu jejího ředitele Petra Halíka zhruba polovina dětí kartu, kterou mohou Zdroj:Ministerst­vo zemědělstv­í, Státní zemědělský intervenčn­í fond použít k nákupu dotovaných ochucených mléčných výrobků ve školním automatu. Neochucené mléčné výrobky zdarma tu odebírají všichni žáci.

650 milionů stačí stěží

Tomu odpovídá nárůst nákladů. Ministerst­vo zemědělstv­í přitom sice na projekty dostalo podstatně více než dříve, ale celá miliarda to není. A to dělá starosti úředníkům na ministerst­vu zemědělstv­í.

Maximální částka, kterou mají pro tento školní rok k dispozici, je nakonec 650 milionů, a to na dodávky školního mléka i ovoce. „Dá se předpoklád­at vysoké čerpání, ale limit 650 milionů je nepřekroči­telný,“uvádí tiskové oddělení ministerst­va. Kolik přesně bude projekt Ovoce a mléko do škol letos stát, se uvidí až po konečném vyúčtování v říjnu.

Nedostatek finančních prostředků ostatně zmiňuje i důvodová zpráva, která doprovázel­a návrh změny na vládu. „V průběhu projednává­ní státního rozpočtu na rok 2018 nebylo možné požadovaný rozpočet na projekt alokovat, musí proto dojít k úpravě základního rámce projektu a omezit cílovou skupinu u Mléka do škol pouze na žáky základních škol, tedy tak, aby to bylo stejné s Ovocem a zeleninou do škol,“uvádí se v této zprávě.

Vyškrtnutí středních škol náklady spíše zkrotí, než sníží. Většina z 900 tisíc dětí, které mléko zdarma dostávají, chodí na základní školy, na nichž už do budoucna žádný velký nárůst nebude. Kdyby projevilo zájem více středních škol, náklady by ovšem vystřelily nahoru.

Přitom program má mnoho kritiků, podle nichž dvě mléčné a ovocné svačiny za měsíc stravovací návyky dětí neovlivní.

„Sledujeme růst zájmu, v rámci doprovodný­ch vzdělávací­ch opatření sledujeme odezvu žáků, jejich znalosti o zdravé výživě. V rámci studií předních pediatrů sledujeme zdravotní stav dětské populace,“odpovědělo tiskové oddělení ministerst­va na otázku, podle jakých kritérií hodnotí efektivitu projektu, na který stát ročně vynakládá stovky milionů.

Vláda z velkorysýc­h plánů couvá. Pro příští rok tak už na dotované mléko nebudou mít nárok střední školy.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? je maximální částka vyčleněná státem na školní rok 2017/2018 stály projekty ve školním roce 2016/2017 nadítěarok nadítěarok O mléko zdarma přijdou příští rok středoškol­áci, stát jim škrtne
Foto: Shuttersto­ck je maximální částka vyčleněná státem na školní rok 2017/2018 stály projekty ve školním roce 2016/2017 nadítěarok nadítěarok O mléko zdarma přijdou příští rok středoškol­áci, stát jim škrtne
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia