Dnes Prague Edition

„Minisummit“EU má už 16 účastníků

- — Luboš Palata

BRUSEL K osmi zemím Unie původně pozvaným na nedělní „minisummit“do Bruselu se do včerejšího odpoledne přidalo dalších osm. Takže „mini“je naopak počet unijních států, které na víkendovém jednání nebudou.

O své neúčasti jako celku rozhodla ve čtvrtek na svém setkání s Rakouskem Visegrádsk­á skupina, tedy Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko. Český premiér Andrej Babiš přitom ještě ve čtvrtek ráno oznamoval, že do Bruselu pojede.

K neúčasti však Babiše nakonec přesvědčil maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země visegrádsk­é čtyřce předsedá. „Nevíme, co to setkání vlastně je,“prohlásil Orbán s tím, že účast kteréhokol­i ze členů V4 by „nebyla vhodná“. „Ať se stane cokoli, nedělního setkání se nebudeme účastnit,“dodal.

Zatímco premiér Babiš cestu zrušil, během včerejška se na minisummit přihlásily další země. „Na začátku tohoto procesu bylo pozváno osm států, je to ale otevřené pro všechny,“uvedla pro iDNES.cz Natasha Bernaudová z tiskového oddělení Evropské komise. „Dosud se dalších osm států rozhodlo, že se také zúčastní. Může jich být ještě víc,“poznamenal­a.

Hlavním bodem setkání bude podle dosavadníc­h informací požadavek Německa vracet migranty do těch států, v nichž poprvé vstoupili na území Unie. Tak to určuje platné změní Dublinskýc­h dohod. Touto zemí je poslední rok v drtivé míře Itálie, což byl důvod, proč se jednání nechtěl původně zúčastnit italský premiér Giuseppe Conte.

„Pro Itálii je nemyslitel­né, aby musela zpět přijmout i migranty, kteří odešli do dalších zemí EU,“nechal se slyšet Conte. Dodal, že s bojem proti přílivu nelegálníc­h migrantů Itálii přitom nikdo nepomáhá. Podle italských vládních politiků má Řím „svaté právo“, aby si migranty přicházejí­cí do Itálie rozdělily ostatní země Evropské unie.

S účastí na „minisummit­u“premiér Conte nakonec souhlasil pod podmínkou, že na něm nebudou přijaty žádné závěry, jež by Řím k něčemu zavazovaly. Osladit Itálii hořkou pilulku se včera pokusil německý eurokomisa­ř pro rozpočet Günther Oettinger, jenž prohlásil, že EU by měla finančně pomoci Itálii a Řecku zvládat starost o migranty.

Bulharsko předsedají­cí Unii vyzvalo k okamžitému uzavření vnějších hranic a vytvoření migračních center mimo EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia