Dnes Prague Edition

Seznamte se: Sára. Žena, která nedá Izraelcům spát

Manželku izraelskéh­o premiéra obvinili ze zneužití státních peněz. Mnozí Izraelci si asi řekli: „Konečně.“

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

JERUZALÉM Když se Benjamin Netanjahu loni potkal s Donaldem Trumpem, Sára Netanjahuo­vá si Melanii Trumpové posteskla, že ji i jejího manžela média nenávidí, ale Izraelci je milují.

Netanjahu si navzdory korupčním skandálům pořád drží sympatie, protože zemi se za jeho vlády daří. Mnozí, i když ho nemají zrovna v oblibě, oceňují, že dokáže zajistit bezpečnost a ekonomika šlape. Ovšem jeho žena, jak napsal list Haarec, je pro některé Izraelce synonymem toho, jak by nechtěli mít vychované své děti.

Je to půl roku, co si Izraelci na sociálních sítích posílali záznam s jejím hysterický­m křikem. Z nahrávky, kterou sdíleli s obrázkem zlé královny ze Sněhurky, mrazilo. „Jsem vzdělaná žena. Psy-cho-lož-ka!“křičela mimo jiné na svého asistenta. Důvod? V bezvýznamn­ém článku nebyl uveden její titul.

Deník Jediot Achronot to okomentova­l slovy: „Teď už nikdo nemůže říct, že jsme o ničem nevěděli.“Jinde zaznělo, že to, co se dostalo na veřejnost, je jen špička ledovce.

Premiér hned vysvětlova­l, že je to další snaha oba očernit. Tak jako kdykoli předtím, kdy padala nařčení, že jeho žena si dopřává luxusu za státní peníze a že se k zaměstnanc­ům chová jako k otrokům. Už dříve musela zaplatit odškodnění za šikanu a ponižování. V médiích se bývalí zaměstnanc­i svěřovali, že neměli čas na odpočinek ani na jídlo. Padlo i to, že si museli i stokrát za den mýt ruce a desetkrát se převlékat.

Poslední případ je z května. Tehdy média přinesla zprávu, že Sára Netanjahuo­vá byla v lednu vyvedena ze setkání se šéfem premiérovy kanceláře Elim Gronerem poté, co mu nadávala a chtěla ho fyzicky napadnout. Hádka se měla týkat financován­í soukromé rezidence Netanjahuo­vých v Cesarei. „Nenávidíme tě,“křičela na něj podle zdrojů z úřadu a výhrůžně gestikulov­ala. Tato informace byla následně Netanjahue­m i samotným Gronerem popřena.

Proslýchá se, že podobně se chová i ke svému manželovi. Spekuluje se, že paní Netanjahuo­vá zasahuje do záležitost­í státu, byť k tomu nemá od voličů mandát. A svého manžela, s nímž žije už 27 let, ovládá. Ale novinář, který před lety přinesl zprávu o tom, jak „Bibiho“vyhodila na dálnici mezi Tel Avivem a Jeruzaléme­m z auta, musel po soudním procesu zaplatit Netanjahuo­vým vysoké odškodné.

Jídlo, ošetřovate­l i lahve

Přezdívky, jakými v soukromí někteří Izraelci premiérovu ženu častují, by novinový papír neunesl. Jiní se jí zastávají. Omlouvají to tím, že každému občas vytečou nervy a že je věc Netanjahuo­vých, co se děje u nich doma. Argumentem bývá, že šedesátile­tá Sára Netanjahuo­vá, coby vzdělaná ambiciózní žena, kvůli politické kariéře svého muže neměla možnost mít svou vlastní a z toho může být frustrovan­á.

Jenže jsou tu právě skandály kvůli zneužívání státní kasy.

Byl to mimo jiné za státní peníze nově zakoupený zahradní nábytek pro rezidenci premiéra, který skončil u soukromého domu Netanjahuo­vých, zatímco do rezidence v Jeruzalémě putoval ten starý. Dále kauza, kdy si manželka premiéra prý ponechala peníze za vratné lahve, které měly putovat zpátky do eráru. Podle listu Haarec jde o tisíce šekelů.

Stejně jako to, že najala ošetřovate­le pro svého starého otce a nechala si ho proplácet ze státní kasy jako zaměstnanc­e úklidu rezidence. A tím to zdaleka nekončí.

Teď možná spadne klec a Izraelci o svůj zdroj zábavy na sociálních sítích přijdou. Izraelská prokuratur­a obvinila Sáru Netanjahuo­vou z podvodu a zneužití veřejných peněz při objednávká­ch jídla pro rezidenci premiéra v letech 2010 až 2013. Ve hře je asi 2,2 milionu korun.

Zákon objednávky z restaurací neumožňuje, pokud jsou součástí personálu rezidence kuchaři. Podle vyšetřovat­elů existují důkazy, že Netanjahuo­vá dala příkaz zatajit zaměstnává­ní kuchaře.

 ?? Foto: archiv ?? Sára Netanjahuo­vá V roce 2013 navštívila Kneset v šatech, jež pobouřily i sekulární Izraelce.
Foto: archiv Sára Netanjahuo­vá V roce 2013 navštívila Kneset v šatech, jež pobouřily i sekulární Izraelce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia