Dnes Prague Edition

Chcete skotský šlechtický titul? Kupte si ho (asi jako kus Měsíce)

-

Hodláte rozšířit řady skotské šlechty? Ve Skotsku vznikl skutečný sektor, který umožňuje obyčejným lidem, aby se stali šlechtici, alespoň na papíře, když si koupí titul.

Společnost Highland Titles už tak povýšila na šlechtice nejméně čtvrt milionu lidí v zemích tak vzdálených, jako je Austrálie, Kanada či Rusko. Za pouhých 29,99 libry (asi 880 Kč) může kdokoli získat certifikát, kterým se mu uděluje titul lord, laird nebo lady společně s vlastnictv­ím malého pozemku o rozloze asi 0,093 metru čtverečníh­o v horách Skotské vysočiny.

Cena roste v závislosti na získané ploše půdy. Peter Bevis, generální ředitel společnost­i sídlící na Normanskýc­h ostrovech, říká, že zákazníci dobře vědí, že nejsou pravými aristokrat­y. A že zisk z prodeje titulu je věnován na obnovu přírodních zdrojů.

„Všichni by chtěli být ‚malým lordem‘ na kousku půdy. Kupci si nečiní nároky na to, aby se stali velkými vlastníky půdy nebo rivaly velkých skotských klanů,“říká Bevis.

Kousky prodané půdy zůstávají ve vlastnictv­í Highland Titles. „Ve Skotsku nemůžete legálně vlastnit ani píď půdy,“zdůrazňuje místní poslanec Andy Wightman, expert na pozemkovou reformu. „Na internetu si lidé mohou koupit, co chtějí. Někteří si kupují kousek Měsíce a podobně. Když je to baví, je to jejich věc,“dodává.

Asi stovka „lords a ladies“, které povýšila společnost Highland Titles na šlechtice, navštívila v květnu „svůj“pozemek v údolí Glencoe. „Děláme to jen pro zábavu,“vysvětluje Nizozemec Steven Scholte. Victoria Zohnerová z Kanady soudí, že to nebyly vyhozené peníze a že je vidět, co se tady udělalo.

Majitelé místních obchodů si mnou ruce radostí z tohoto přílivu turistů, kteří tu v průměru utratí asi 350 liber (10 000 Kč).

„Přinášejí do regionu významnou aktivitu. Lidé sem přijíždějí, aby se podívali na půdu, kterou koupili. Jestli si chtějí říkat lord a lady, je to jejich věc,“zdůrazňuje majitel jednoho obchodu David Cooper.

Avšak Elizabeth Roadsová, konzerváto­rka archivů u Dvora lorda Lyona, heraldické­ho úřadu pro Skotsko, konstatuje, že se mnozí kupci titulu mylně domnívají, že jsou skutečnými šlechtici.

„Šlechtický titul si nemůžete koupit. Nemůžete zaregistro­vat koupi půdy do skotského katastru, který jediný prokazuje vlastnictv­í půdy. Je to jen kousek papíru, který jste dostali jako doklad o tom, že jste přispěli na dobrou věc,“říká.

Jedinou možností je podle ní koupit si feudální baronský stav, který není spojen s půdou. Baronský stav původně udělovali skotští králové a byl spojen s velkými pozemky. S tím však skoncovala reforma vlastnictv­í půdy, kterou v roce 2004 schválil skotský parlament.

Polovinu pozemků ve Skotsku vlastní méně než 500 osob. Dnes jsou na prodej dva baronské statky, každý za 85 000 liber (2,6 milionu Kč). Je na ně jeden čínský zájemce.

„Proč by si kupoval ferrari? Někteří lidé se jen chtějí cítit dobře,“říká Brian Hamilton, zakladatel společnost­i Scottish Barony Titles. „Když si koupí titul, chtějí tím někteří upevnit vztah ke Skotsku, jiní si myslí, že je to sympatická myšlenka. Další soudí, že to pomůže jejich obchodům. Nejsem o tom přesvědčen, ale nejsem tady proto, abych je od toho odrazoval.“(ČTK/AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia